ΚοινωνίαΑρχείο

Δωρεάν σίτιση και στέγαση ζητούν οι φοιτητές του Ναυπλίου

Εχτές Πέμπτη, 2.4.2015 οι φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου τους πραγματοποιήσαν πολύωρη καθιστική διαμαρτυρία έξω από το Τριανόν, στην πλατεία Συντάγματος με σύνθημα: Η ΜΟΡΦΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ. Οι φοιτητές διεκδικούν τα αυτονόητα: σίτιση και στέγαση για όλους. Την προσπάθεια αυτή στήριξαν πολίτες και περαστικοί που ενημερώθηκαν για την κατάσταση από τους φοιτητές.

Στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου φοιτούν 6.000 φοιτητές και κανένας από αυτούς δεν στεγάζεται δωρεάν. Σε μια δύσκολη περίοδο όπου για τις περισσότερες οικογένειες είναι δύσκολο έως και αδύνατο να σπουδάσουν τα παιδιά τους, η πολιτεία χωλαίνει να εξασφαλίσει στους φοιτητές τα βασικά και απαραίτητα. Η Ελλάδα καυχιέται πως παρέχει δωρεάν παιδεία, όταν την ίδια στιγμή ένα τόσο μεγάλο Πανεπιστήμιο δεν διαθέτει φοιτητικές εστίες.

Την ίδια στιγμή το δικαίωμα της σίτισης των δικαιούχων φοιτητών βρίσκεται σε μόνιμη αμφισβήτηση. Στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου δεν σιτίζονται όλοι οι δικαιούχοι φοιτητές, ενώ η απειλή να σταματήσει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα η λειτουργία του εστιατορίου πλανιέται μόνιμα πάνω από το Πανεπιστήμιο. Οι φοιτητικές εστίες στο Τολό, μερικά χιλιόμετρα μακριά από το Ναύπλιο, που στέγαζαν τους φοιτητές μέχρι πρότινος, έκλεισαν για γραφειοκρατικούς λόγους και οι διαγωνισμοί ακόμα τρέχουν.

Παρ’ όλα αυτά οι καλοθελητές που προσφέρονται να βοηθήσουν είναι πολλοί, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, άλλα η πραγματικότητα είναι πως ο μόνος που μπορεί ουσιαστικά να λύσει το πρόβλημα είναι η κυβέρνηση. Οι φοιτητικοί σύλλογοι του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κάνουν το χρέος τους. Βγάζουν ψηφίσματα, στέλνουν επιστολές διαμαρτυρίας και διαδηλώνουν ειρηνικά. Ελπίζουμε πως η πολιτεία, ακόμη και αυτούς τους δύσκολους καιρούς της οικονομικής κρίσης, συμμερίζεται τα προβλήματα που υπάρχουν στην εκπαίδευση και θα κάνει τις απαραίτητες κινήσεις προκειμένου οι φοιτητές να έχουν την δυνατότητα να μορφωθούν. Ελπίζουμε κάθε φορά πως κάποιος θα μας ακούσει.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι συλλογικά κάλεσαν γενικές συνελεύσεις και κατέληξαν στο ακόλουθο ψήφισμα:

– Ζητάμε άμεσα δωρεάν στέγαση για όλους τους φοιτητές.
– Άμεση ανέγερση εστιών σε Ναύπλιο, Καλαμάτα, Τρίπολη, Σπάρτη και Κόρινθο.

Ενώ μέχρι να φτιαχτούν οι εστίες:

– Να δοθεί επίδομα ενοικίου με έκτακτο προϋπολογισμό του υπουργείου παιδείας. Να δοθεί τώρα το επίδομα του ενοικίου (1000ευρώ) που χρωστά η κυβέρνηση στους φοιτητές.
– Να επενοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία και να παραχωρηθούν σε φοιτητές που τα έχουν ανάγκη.
– Δωρεάν μετακίνηση (προαστιακός και ΚΤΕΛ) για τους φοιτητές που δεν μένουν στις πόλεις που σπουδάζουν.
– Άμεσα μέτρα στήριξης για όσους κινδυνεύουν, κάτω από το βάρος των ενοικίων, να παρατήσουν τις σχολές τους.