ΠολιτισμόςΑρχείο

Πάσχα με το κάψιμο του Ιούδα στην Ερμιόνη

Ένα ιδιαίτερο έθιμο, το «κάψιμο του Ιούδα» αναβιώνει κάθε Κυριακή του Πάσχα στο λιμάνι της Ερμιόνης προσελκύοντας πλήθος κόσμου που έρχεται να θαυμάσει την τιμωρία του φιλάργυρου προδότη.

Το «κάψιμο του Ιούδα» αποτελεί ένα ξεχωριστό έθιμο για την περιοχή της Ερμιόνης, το οποίο αναβιώνει εδώ και πάνω από 25 χρόνια κάθε Κυριακή του Πάσχα στο πανέμορφο κεντρικό λιμάνι της περιοχής που φοράει τα γιορτινά του, για να σε υποδεχτεί.
 

Δύο-τρεις μέρες νωρίτερα οι κάτοικοι της περιοχής φτιάχνουν ένα ομοίωμα του Ιούδα από υφάσματα, ξύλα, άχυρα βάζοντας μέσα τους κι ορισμένες κροτίδες και το τοποθετούν σε ξύλινη σχεδία στο λιμάνι. Μετά τη λειτουργία της Αγάπης και με τον ήλιο να αποχαιρετά πανηγυρικά την λαμπρή ημέρα, χιλιάδες κόσμου συρρέει στο λιμάνι. Μια ιστορική αναδρομή στο έθιμο σε βάζει στο κλίμα του εθίμου και στη συνέχεια βλέπεις βάρκες με αναμμένα καπνογόνα να καταφθάνουν απ’ το Μπίστη, να κινούνται κυκλικά γύρω από το ομοίωμα και τον αρχηγό τους να το πυρπολεί δίνοντας τη χαριστική βολή στον προδότη του Ιησού.

Χιλιάδες πυροτεχνήματα φωτίζουν τον αστεροστολισμένο ουρανό της Ερμιονίδας που μαζί με την έκρηξη των φωτοβολίδων, δίνουν πανηγυρικό χαρακτήρα στην τιμωρία του προδότη Ιούδα. Παραδοσιακοί χοροί και μουσικό γλέντι θα απογειώσουν και φέτος το παραδοσιακό αυτό έθιμο που θα αναβιώσει την Κυριακή 12 Απριλίου.