ΚόσμοςΑρχείο

Θα επιτρέψει ο Τσίπρας δίπλωμα οδήγησης στα 14χρονα;

Δεν αποκλείεται να το δούμε σύντομα και στην Ελλάδα, αφού αυτό προβλέπει η κοινοτική οδηγία που εκδόθηκε πρόσφατα. Αν η χώρα μας την ενσωματώσει, τότε οι έφηβοι θα μπορούν να αποκτήσουν δίπλωμα οδήγησης από τα 14 τους χρόνια.

Η Ευρωπαϊκή οδηγία όμως δεν αφορά σε αυτοκίνητα αλλά σε ελαφρά μηχανοκίνητα τετράτροχα, και ουσιαστικά μειώνει το όριο των 16 ετών που ίσχυε μέχρι σήμερα. Συνεπώς οι έφηβοι της 3ης Γυμνασίου θα μπορούν να κάνουν τα μπαντιλίκια και τις σούζες τους “νόμιμα”…

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιτρέπεται στους νέους από 14 ετών που έχουν αποκτήσει το δίπλωμα οδικής ασφάλειας να οδηγούν ελαφρά μηχανοκίνητα τετράτροχα. 

Μέχρι στιγμής η Γαλλία έχει υιοθετήσει μέρος της οδηγίας, και αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντίστοιχα, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στον Καναδά αλλά και σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες -όπως το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο- oι 16άρηδες μπορούν να οδηγούν μόνο με ενήλικα συνοδηγό που έχει δίπλωμα οδήγησης τουλάχιστον πέντε χρόνια. Το σύστημα αυτό προβλέπει τη δυνατότητα καταγραφής των χιλιομέτρων που έχουν διανυθεί σε ειδικό έγγραφο και ύστερα από 1.000 χιλιόμετρα οδήγησης, πάντα με συνοδηγό, οι έφηβοι δίνουν ξανά εξετάσεις για να πάρουν το οριστικό τους δίπλωμα.