ΡεπορτάζΑρχείο

Πολυτέλεια και Αναρχία στο Ναύπλιο

Ένα ακόμα Mediterranean Yacht Show έφθασε στο τέλος του με μία λαμπερή δεξίωση με φόντο το Μπούρτζι, ενώ σήμερα ένα ένα τα πολυτελή γιοτ θα αρχίσουν να ξεμακραίνουν από το Ναύπλιο.

Και ενώ διοργανωτές, συμμετέχοντες και πολιτευτές απολάμβαναν αμέριμνοι το φαγητό τους στον φάρο, υπό το φλας των φωτογράφων, λίγα μέτρα μακρύτερα επικρατούσε για ακόμα μια φορά η απόλυτη αναρχία. 
 

Αυτό το πενταήμερο που κράτησε η έκθεση αντικρίσαμε την πολυτέλεια και την ξετσιπωσιά ταυτόχρονα. Πέρσι τέτοια εποχή είχαμε ασχοληθεί περισσότερο με το event και τα σκάφη, κάνοντας μάλιστα και ρεπορτάζ μέσα από αυτά. Φέτος το πραγματικό ρεπορτάζ δεν ήταν από μέσα, αλλά έξω στην πόλη.

Οι επισκέπτες ακολούθησαν και αυτοί την τακτική των ντόπιων που τους τελευταίους μήνες αδιαφορούν επιδεικτικά για την εικονα της πόλης τους, μη σεβόμενοι τους πεζούς, μα ούτε και τον ίδιο τον Δήμο!
 

Για ακόμα μία φορά ο Πεζόδρομος της Όθωνος ήταν γεμάτος με παρκαρισμένα αυτοκίνητα, αφού πρώτα οι “ελληναράδες οδηγοί” φρόντισαν να ξηλώσουν τα κολωνάκια που είχε τοποθετήσει ο Δήμος Ναυπλιέων ώστε να μπορούν να μπαινοβγαίνουν με την άνεσή τους και πάντα ανενόχλητοι, αφού έτσι κι’ αλλιώς η τροχαία αγνοείται επί μήνες σε αυτή την πόλη.

Κάποιοι ανθρώποι πάντως φαίνεται ότι έχουν ροπή προς την παρανομία (ξέρουν άλλωστε ότι δεν θα τιμωρηθούν) αφού την ίδια ακριβώς ώρα, λίγα μέτρα παραπέρα, το πάρκινγκ στο λιμάνι είχε αρκετές διαθέσιμες θέσεις (βλ. φωτο).
 

Κλασικά κλειστή και η είσοδος στον πεζόδρομο στην γωνία της Πλατείας Φιλελλήνων, με κατάληψη στο πεζοδρόμιο, αναγκάζοντας τον πεζό να πρέπει να περάσει μέσα από τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα.
 
   
Πλέον τίθεται το ερώτημα αν και κάτα πόσο ο κάτοικος του Ναυπλίου θα πρέπει να συμβάλλει με τον τρόπο του στην βελτίωση της πόλης του, ή να είναι αμέτοχος παρατηρητής, και αντίθετα με τις πράξεις του να επιβαρύνει το αστικό περιβάλλον.

Τίθεται επίσης το ερώτημα αν ο δημοσιογράφος, ή αυτός που βαφτίζεται ως δημοσιογράφος, θα πρέπει να καταγράφει αυτές τις εικόνες, ή απλά να ασχολείται με το να φωτογραφίζει πολιτικούς σε δεξιώσεις, παρουσιάζοντας το ως είδηση…
 

Η ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού περνάει μέσα από τα έργα στο λιμάνι και την υλοποίηση της μαρίνας, και υποβοηθάται από την δημοτική και περιφερειακή αρχή, αλλά και από ανθρώπους με όραμα όπως ο λιμενάρχης Σπύρος Μαρίνος.

Η ανάπτυξη της πόλης όμως δεν εξαρτάται μόνο από το τι κάνει ο Δήμος αλλά και από το τι κάνει ο καθένας μας ξεχωριστά. Και όταν εμείς οι ίδιοι δεν σεβόμαστε την ίδια μας την πόλη, τότε αυτό κάποια στιγμή θα μας γυρίσει μπούμερανγκ.
 

Τα πολυτελή κότερα, όπως όλα δείχνουν, θα έρθουν στο Ναύπλιο και του χρόνου. Μέχρι τότε στην πόλη θα επικρατεί η τάξη ή θα συνεχίσει να επικρατεί η αναρχία;
 
K.K.