ΠολιτισμόςΑρχείο

Φεστιβάλ Ναυπλίου και τοπική κοινωνία

Οι προτάσεις που κατέθεσε η ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ στο Δημοτικό συμβούλιο για το Φεστιβάλ Ναυπλίου, δια στόματος της Μαργαρίτας Καραμολέγκου, έχουν ως εξής:

Θα ξεκινήσουμε την τοποθέτησή μας δηλώνοντας κατ αρχήν ότι συμφωνούμε με την ύπαρξη ενός φεστιβάλ αξιώσεων και διεθνούς εμβέλειας στο Δήμο όπως αυτό και επιθυμούμε τη συνέχισή του.

Οι δικές μας προτάσεις όμως, όπως και στο παρελθόν έχουν διατυπωθεί, επιδιώκουν να προσδώσουν στο φεστιβάλ νέα χαρακτηριστικά και ορίζοντες στα πλαίσια της συνεχούς βελτίωσης και αναβάθμισής του, μέσω της παραγωγικής ζύμωσής του με την τοπική κοινωνία.
 
Θεωρούμε ότι το Φεστιβάλ Ναυπλίου θα απέδιδε τα μέγιστα εάν ενέπλεκε περισσότερο την τοπική κοινωνία και τους παραγωγούς πολιτισμού που αυτή διαθέτει είτε μέσω ενός παράλληλου φεστιβάλ ή μέσω άμεσης συμμετοχής στο ετήσιο πρόγραμμα. Είναι ζητούμενο να μην είναι οι κάτοικοι προσκεκλημένοι-φιλοξενούμενοι στο σπουδαίο καλλιτεχνικό γεγονός, μα να είναι αυτοί που προσκαλούν ως συν διοργανωτές και συμμέτοχοι. Με πρωτοβουλία του ΔΟΠΠΑΤ θα μπορούσε να δημιουργηθεί σύλλογος φίλων του Φεστιβάλ και μαζί με άλλους φορείς, Πανεπιστήμιο, Ωδεία, Χάρβαρντ, Θεατρικές ομάδες, σολίστ από την περιοχή, Πινακοθήκη, Μουσεία, Μουσικό Σχολείο κλπ) να προτείνει να παρακολουθεί , συντονίζει, καθ όλο το έτος τις προσπάθειες οι οποίες θα κορυφώνονται την εβδομάδα του καλοκαιριού. Ο Δήμος στο σύνολο, πόλη και περιφέρεια, θα έμπαινε κατ αυτόν τον τρόπο σε κλίμα φεστιβαλικό και θα ενεργοποιούσε μεγάλο μέρος των κατοίκων. 

Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που αναφέρθηκαν παραπάνω έχουν το επίπεδο και τους ανθρώπους που θα εργαστούν τόσο για να κατακτήσουν και να προσφέρουν γνώση όσο και να εκπροσωπήσουν επάξια το Δήμο και τους εαυτούς τους στο καλλιτεχνικό αυτό γεγονός με εργασίες, σκηνικά, εμφανίσεις, σεμινάρια, δρώμενα κα. 

Πέρα από τη συμμετοχή όμως καλλιτεχνικών φορέων και με την ευκαιρία του Φεστιβάλ, θα μπορούσαν να γίνονται σεμινάρια γύρω από την κλασική μουσική προκειμένου να προσεγγίσει η τοπική και όχι μόνο, κοινωνία το είδος ευκολότερα και να το απολαύσει πλέον διαφορετικά. Αυτό εμπίπτει σε μία πάγια δραστηριότητα του Δήμου, του Ωδείου, των σχολείων, με οργάνωση τακτικών επισκέψεων σε σκηνές όπου ξεδιπλώνεται το κλασικό ρεπερτόριο προκειμένου να έρχονται σε επαφή οι νέες γενιές με την κλασική μουσική και τις μεγάλες παραγωγές .

Οι χώροι δε που θα φιλοξενούνταν οι παραστάσεις και τα άλλα δρώμενα θα μπορούσαν να διευρυνθούν. Φέρνουμε σαν παράδειγμα αρχαιολογικούς χώρους (Τίρυνθα-Ασίνη) που προσδίδουν ιερότητα σχεδόν στις παραστάσεις, άλλους χώρους με ιδιαίτερη ομορφιά όπως το προαύλιο του Βουλευτικού. 

Θεωρούμε επίσης ότι είναι απαραίτητο το Θέμα αυτό να είναι αντικείμενο συζήτησης τόσο στο δημοτικό συμβούλιο όσο και στους εμπλεκόμενους φορείς και στους διοργανωτές όχι ένα μήνα προ της έναρξής του όπως τώρα το συζητάμε για την ψήφιση της δαπάνης, μα πολύ νωρίτερα για να τεθούν όλα τα παραπάνω σε εφαρμογή. Επίσης αμέσως μετά τη λήξη του φεστιβάλ κάθε έτος είναι δόκιμο να γίνεται απολογισμός μαζί με τους διοργανωτές και να αποτιμάται η οικονομική, καλλιτεχνική και κάθε άλλη πλευρά του. Στην ίδια φάση θα πρέπει να ορίζεται και το θέμα του επόμενου φεστιβάλ προκειμένου να υπάρχει ο χρόνος να γίνεται η προετοιμασία των τοπικών φορέων.

Η οικονομικός επίσης απολογισμός είναι πολύ σημαντικός καθώς είναι αρκετός ο κόσμος που διαμαρτύρεται για το ύψος των δαπανών καθώς την ίδια στιγμή το φεστιβάλ δεν έχει αγγίξει και καθηλώσει την τοπική κοινωνία για τους παραπάνω λόγους και έτσι οι δαπάνες δεν θεωρούνται δικαιολογημένες.

Τέλος θα θέλαμε να σας επισημάνουμε πως όσο δύσκολη και αν είναι η διοργάνωση του Φεστιβάλ για την εταιρεία παραγωγής και τον Κο Βακαρέλη , χωρίς τη συμμετοχή της κοινωνίας θα είναι όλο και δυσκολότερη.