ΠολιτισμόςΑρχείο

Mani Deum με θέρεμιν στο Άργος

Εντυπωσιακοί ήχοι απ το θέρεμιν στα Εν Άργει Διονύσια 2015 προκάλεσαν δικαιολογημένα το ενδιαφέρον του κοινού, με αποτέλεσμα τις επόμενες ημέρες οι Mani Deum (Στα χέρια του Θεού) να κληθουν σε ανοιχτό χώρο των Στρατώνων Καποδίστρια στο Άργος να παρουσιάσουν τα τραγούδια τους συνοδεία πάντα του θέρεμιν.

Σύμφωνα με τη Βικιπαίδια το θέρεμιν (αλλιώς θερεμίνη, αρχικά αιθερόφωνο) είναι ένα ηλεκτρονικό μουσικό όργανο που εφευρέθηκε το 1919.

Είναι το μόνο διαδεδομένο μουσικό όργανο που μπορεί να παιχτεί εκ του μακρόθεν, δηλ. «στον αέρα», χωρίς να το αγγίξεις. Το όνομά του το πήρε από τον εφευρέτη του, το Ρώσο Lew Termen, o oποίος μεταβαίνοντας στις ΗΠΑ άλλαξε το όνομά του σε Leon Theremin.

 

Αρχές λειτουργίας

Η θερεμίνη είναι ένα κουτί, από το οποίο προεξέχουν δύο κεραίες, που δημιουργούν ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο. Με την κίνηση του χεριού του ανάμεσα στις κεραίες και το ηλεκτρικό δυναμικό του σώματός του, ο μουσικός επιδρά στο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο. Οι μεταβολές αυτές του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου αναγνωρίζονται, ενισχύονται και αναπαράγονται από τις κεραίες ως ήχος. Παρόλο που το θέρεμιν αποτέλεσε από πολλές απόψεις «τομή» στην ιστορία της κατασκευής μουσικών οργάνων, η χρήση του παρέμεινε αρχικά περιορισμένη. Χρησιμοποιήθηκε κατά κύριο λόγο στην ηλεκτρονική ή ποπ μουσική καθώς και σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Ευρύτερα γνωστό στο χώρο της μουσικής έγινε τη δεκαετία του ’90.

Η θερεμίνη κατέλαβε ιδιαίτερη θέση στην ιστορία της μουσικής μέσα από τον οργανοποιό Robert Moog, ο οποίος χρησιμοποιώντας τις εμπειρίες που αποκόμισε από την κατασκευή του συγκεκριμένου οργάνου στην αρχή της καριέρας του, έφτιαξε τα πρώτα συνθεσάιζερ.