ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Πεδίο αντιπαράθεσης η γιορτή της αγκινάρας

Ο διαγωνισμός γεύσης της σαββατιάτικης Γιορτής της Αγκινάρας στα Ίρια δεν άρεσε στην “Άλλη Πρόταση”, όχι ως ιδέα αλλά σε ότι έχει να κάνει με την επιλογή της κριτικής επιτροπής. Όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα που έδωσε στην δημοσιότητα ο Δήμος Ναυπλιέων, τα μέλη κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού θα προέρχονται από την εξειδικευμένη σχολή μαγειρικής και ξενοδοχειακών σπουδών, Etoile στην Αθήνα, και μάλιστα τα βραβεία του διαγωνισμού (αξίας άνω των 1500€), θα αφορούν στην παρακολούθηση εξειδικευμένων σεμιναρίων στην εν λόγω σχολή.

Η συγκεκριμένη απόφαση, απ’ ότι φαίνεται, γίνεται πεδίο αντιπαράθεσης, αφού η δημοτική παράταξη με επικεφαλής την Μαργαρίτα Καραμολέγκου, έβγαλε ανακοίνωση με την οποία αναρωτιέται γιατί αφήσαμε στο περιθώριο τη Δημόσια Σχολή Τουριστικής εκπαίδευσης από τη Γιορτή Αγγινάρας.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής:

Μετά το Δελτίο Τύπου του Δήμου Ναυπλιέων για την ετήσια γιορτή Αγκινάρας στα Ίρια και για την εν γένει διοργάνωση, θέτουμε τo εξής ερώτημα – ζήτημα προς το Δήμαρχο Ναυπλιέων και την οργανωτική επιτροπή της γιορτής.

Στην καθιερωμένη «Γιορτή Αγκινάρας» στα Ίρια την τελευταία 10ετία η Δημόσια Σχολή Τουριστικής εκπαίδευσης (ΕΠΑ.Σ – ΙΕΚ Πελοποννήσου, Τμήματα Μαγειρικών και Ξενοδοχειακών – Επισιτιστικών Υπηρεσιών) του Υπουργείου Τουρισμού έχει προσφέρει σε πολλά επίπεδα τόσο από πλευράς διοργάνωσης όσο και συμμετοχής στην κριτική επιτροπή Είναι αντιδεοντολογικό και απαράδεκτο το ότι κατά τη φετινή «Γιορτή Αγκινάρας» ο Δήμος Ναυπλιέων και οι λοιποί διοργανωτές επιλέγουν, προωθούν και διαφημίζουν, μια Αθηναϊκή Ιδιωτική Σχολή για την ανάλογη υποστήριξη της διοργάνωσης και όχι τη Δημόσια Σχολή Τουριστικής εκπαίδευσης.

Πιστεύουμε ότι οι τοπικές κοινωνικές δομές: εκπαίδευσης, πολιτισμού, αγροτικού τομέα κλπ. πρέπει να αλληλοϋποστηρίζονται σε ανάλογες διοργανώσεις, πόσο μάλλον όταν μπορούν έμμεσα να διαφημίσουν ένα δημόσιο φορέα εκπαίδευσης.

Ζητάμε μιαν απάντηση από τον Δήμο Ναυπλιέων και τους φορείς της διοργάνωσης σχετικά με την συγκεκριμένη επιλογή μια ιδιωτικής σχολής και όχι ενός δημόσιου φορέα.

Η συνεργασία της φετινής διοργάνωσης, που άμεσα προβάλει μονομερώς εταιρίες ιδιωτικών και απομακρυσμένων από την τοπική κοινωνία εκπαιδευτικών συμφερόντων, ταυτόχρονα όμως απαξιώνει τις βασικές – χρόνια καταξιωμένες – Δημόσιες Εκπαιδευτικές δομές της περιοχής.

Οι δομές που έχουμε πρέπει αμφίδρομα να στηρίζονται πολύ περισσότερο όταν αναφερόμαστε στο σημαντικό τομέα της προώθησης των τοπικών προϊόντων, συντονισμένα και υπεύθυνα.