ΠολιτικήΑρχείο

Κοδέλας: Χρειαζόμαστε ένα κίνημα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας

Στην τοποθέτησή του, ο Δ. Κοδέλας ανάφερε ότι η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για τις δυνατότητες που υπήρξαν σε αυτό τον τόπο και το πώς αυτές κατασπαταλήθηκαν οδηγώντας στην παραγωγική αποδιάρθρωση, σε μείωση της παραγωγής, αύξηση των εισαγωγών και της εξάρτησης σε βασικά διατροφικά προϊόντα. Φτάσαμε, τόνισε, η ΕΒΖ από μεγαλοπαραγωγός να γίνει μεγαλοεισαγωγέας ζάχαρης και στο σπίτι κάθε νοικοκυριού να καταναλώνεται κυρίως ζάχαρη εισαγωγής.

Στη συνέχεια, ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη ενός κινήματος για την παραγωγική ανασυγκρότηση και στόχο τη μετάβαση από ένα παρασιτικό μοντέλο σε ένα παραγωγικό, βασισμένο στις ενδογενής δυνατότητες της χώρας. Ένα κίνημα που θα αφορά την πλήρη ενεργοποίηση της κοινωνίας και ειδικά παραγωγών, επιστημόνων και καταναλωτών, γιατί μόνο με την φρεσκάδα, τις ιδέες, τη δύναμη και την πράξη όλων αυτών μπορεί να έχει αποτέλεσμα ένα τιτάνιο έργο ανοικοδόμησης.

Προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση είναι το γκρέμισμα του διεφθαρμένου και παρασιτικού πολιτικού συστήματος και ο απεγκλωβισμός της χώρας από τη θηλιά των μνημονίων, της χρεομηχανής και των συνταγών της τρόικας.

Γι’ αυτό, όπως ανέφερε: “δεν πρέπει να συρθούμε και να αποδεχτούμε το ασφυκτικό πλαίσιο των μνημονιακών πολιτικών, που θέλουν να μας επαναφέρουν. Γι’ αυτό πρέπει να οργανωθεί -και έπρεπε ήδη να έχει οργανωθεί- η αντίστασή μας στα τελεσίγραφα που ήρθαν και έρχονται. Γι’ αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί η βασική πολιτική μας δύναμη, που είναι αυτός ο κόσμος που διψά για ελευθερία, δημοκρατία, δουλειά, παραγωγή και δικαιοσύνη. Γι’ αυτό δεν πρέπει να ματαιωθεί η ελπίδα που έχει γεννηθεί στη χώρα.