ΠολιτισμόςΑρχείο

Ο μικρός ποιητής από την Αργολίδα που έκανε περήφανο το σχολείο του

«τούτη  η εποχή
δεν είναι εποχή
για ποίηση

κι άλλα παρόμοια» 

έγραφε ο Νίκος Εγγονόπουλος το 1948 στη δύσκολη εποχή του εμφυλίου. Σήμερα, εν έτει 2015, που η κυριαρχία της ύλης και των αριθμών ασκούν μια πολεμική απέναντι στο πνεύμα και ό,τι αυτό συνεπάγεται,  μήπως  χρειαζόμαστε την ποίηση  περισσότερο από ποτέ;

Η απάντηση είναι καταφατική και αποστομωτική και δίνεται από την πένα ενός μαθητή της Γ΄ Γυνασιου του Μουσικού Σχολείου Αργολίδας  του  Γιώργου Σάββα,  ένα παιδί σεμνό αλλά εξαιρετικά ώριμο και ουσιαστικό για την ηλικία του, καθώς επιμένει  πεισματικά  να ψάχνει την αλήθεια πίσω από τα πράγματα  και να εξεγείρεται μέσω της γραφής του, ακολουθώντας τη ρήση του Παλαμά « Η καλλιτεχνική δημιουργία είναι μια επανάσταση». Στο πλαίσιο του μαθήματος της  Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και συγκεκριμένα σε άσκηση δημιουργικής γραφής, γράφτηκε το ποίημα «Ονείρων Σκέψεις».

Το ποίημα τούτο που «μιλά» με αυθεντικότητα, αισθαντικότητα και καβαφική λιτότητα,  για την αγάπη και την ανάγκη να ονειρευόμαστε πήρε το 1ο βραβείο στον 7ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Μορφωτικού Συλλόγου Πετρούπολης.

ΟΝΕΙΡΩΝ  ΣΚΕΨΕΙΣ του Γιώργου Σάββα:

Σα φτάσεις  σ΄ αυτό το μεγαλείο σκέψεων

και ονείρων

Μάχες θα γίνονται ανάμεσα στην καρδιά

Και στην ψυχή σου,

Όπου το φως θα  αντιπαλεύει το σκοτάδι

Και η λογική σου το συναίσθημα

Ισόπαλος θα είναι ο αγώνας σα νάταν

Όλα ίδια και όμοια

Αλλά όμως τόσα διαφορετικά.

Οι σκέψεις σου θα θέλουν τους τοίχους

Να γκρεμίσουν

Πέρα από το πραγματικό να βγουν

Να περπατήσουν σε άγνωστες πολιτείες

Τότε θα νιώσεις την ήρεμη έκρηξη μέσα  σου

Σα σε ηφαίστειο που εκρήγνυται

Χωρίς στάχτη, βουή και λάβα

Και η ηρεμία σου θα γίνει

Σαν την απέραντη γαλήνια θάλασσα.

Αυτά θα νιώθεις όταν ζεις αυτό το μεγαλείο

Που δε θα μοιάζει με τη λάμψη κανενός βασιλείου,

Γιατί μέσα από τον πολύ αγώνα

Θα έχεις ανακαλύψει μέσα σου ΑΓΑΠΗ τι σημαίνει.

 

Η διευθύντρια  του Μουσικού Σχολείου Αργολίδας Κα Ελισάβετ Χατζηνικολάου και οι Καθηγητές συγχαίρουν το μαθητή τους για τη βράβευση του και του εύχονται να ανεβαίνει  και να κατακτά πάντα υψηλές πνευματικές κορφές.  Η καθηγήτρια του στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Κα Καλποδήμου Καλλιόπη, τον επαινεί ιδιαίτερα,  γιατί απέδειξε,  πως το να είσαι πνευματικός άνθρωπος σήμερα δεν είναι αναχρονιστική πράξη,   αλλά καθημερινός αγώνας και τον ευχαριστεί που την δίδαξε πως,  και σε άγονους καιρούς , μπορεί να ανθίζει η ποίηση!