Στο πλευρό της κυβέρνησης ο Τατούλης
“Υποστηρίζω την κυβέρνηση και τη χώρα μας στη διαπραγμάτευση και στις πολιτικές της, ανεξάρτητα από τις διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις που έχω σε καίρια πολιτικά ζητήματα, αλλά αυτό πρέπει να γίνει και αυτό κάνω” τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη συνάντηση των Περιφερειαρχών με την Ευρωπαία Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής κα Corina Creţu και τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γεώργιο Σταθάκη, την Πέμπτη 21 Μαΐου 2015.
Την προάσπιση του “Ευρωπαϊκού Κεκτημένου”, αλλά και τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου και των λοιπών Περιφερειών της χώρας πρόταξε στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου απευθυνόμενος στην Ευρωπαία Επίτροπο και σημείωσε ότι “δεν θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανεχτεί αντιρρήσεις που αμφισβητούν το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο. Οι Περιφέρειες είναι παρούσες για να υποστηρίξουν ότι όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που αποτελούν εμπειρία για την Ευρώπη είναι κεκτημένο και για τη χώρας μας”.
Αναφερόμενος στην πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημείωσε την ανάγκη άμεσων διορθωτικών κινήσεων από τα συναρμόδια Υπουργεία, σε ότι αφορά ζητήματα διοίκησης του προγράμματος, ώστε να αποφευχθεί σημαντικό χρηματοδοτικό έλλειμμα κατά το κλείσιμο του προγράμματος, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Εν όψει του νέου προγράμματος της προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020, ο κ. Τατούλης, αφού επεσήμανε την ανάγκη εξορθολογισμού και αναπροσαρμογής των στόχων του στις πραγματικές ανάγκες της χώρας, σημείωσε ότι αν συνεχίσει η καθυστέρηση στην εξέλιξη των έργων “fazing”, αυτό συνεπάγεται απώλεια πόρων στα περιφερειακά προγράμματα και υπογράμμισε την αδυναμία της κεντρικής κυβέρνησης να είναι συνεπής στη χρηματοδότηση των έργων, γεγονός το οποίο δημιουργεί σειρά σημαντικών προβλημάτων, όπως είναι εμφανές στα τομεακά προγράμματα των Υπουργείων.
Αναφερόμενος στο πλαίσιο συνεργασίας των Περιφερειακών αρχών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ζήτησε την αυστηρή τήρηση του κανονισμού ένθεν κακείθεν “για να μην εισέρχονται διάφορες ιδεοληψίες, διάφορες απόψεις οι οποίες ουσιαστικά το εποικοδόμημα αυτό της συνεργασίας προσπαθούν είτε να το παραβιάζουν, με την ανοχή της μίας ή της άλλης πλευράς και από την άλλη πλευρά να δημιουργούν ένα σημαντικό έλλειμμα στις σχέσεις”.