ΠολιτικήΑρχείο

Πρέσβης εκ Προσωπικοτήτων ο ναυπλιώτης Στέλιος Περράκης

Η επιλογή του Ναυπλιώτη στην καταγωγή καθηγητή Στέλιου Περράκη, ως πρέσβη εκ των προσωπικοτήτων για την μόνιμη αντιπροσωπεία μας στο Στρασβούργο, αποτελεί σίγουρα μία από τις έξυπνες κινήσεις του ΥΠΕΞ γιατί βάζει τον καταλληλότερο άνθρωπο σε μία θέση καίρια, για ζητήματα που μπορούν να φθάσουν μέχρι τις Γερμανικές αποζημιώσεις προς την Ελλάδα.

Ο Στέλιος Περράκης αναλαμβάνει ουσιαστικά ως επικεφαλής της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, και θα πρέπει να σημειώσουμε πως είναι από τους ειδικούς που επιμένει οτι στο θέμα των Γερμανικών Οφειλών, το πρώτο που χρειάζεται είναι η ρηματική διακοίνωση από την Ελληνική στη Γερμανική κυβέρνηση. 

Ο Στέλιος Περράκης ξέρει όσο λίγοι την διπλωματική γλώσσα, όχι μόνο από την παλιότερη θητεία του ως Γ.Γ. στο ΥΠΕΞ, αλλά κυρίως διότι είναι ο νομικός παραστάτης της χώρας μας σε όλα τα Διεθνή Δικαστήρια με πρωτο και καλύτερο αυτό της Χάγης.

Μία άγνωστη πτυχή του είναι αυτή του δικαστή της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΑΣΕ, ενώ παράλληλα είναι από τους πανεπιστημιακούς που γαλούχησε τις νέες γενιές επιστημόνων με τη θέση, “μην κάνεις κάτι για το οποίο οι επόμενες γενιές από σένα θα οδηγηθούν σε λάθος συμπεράσματα για την ιστορία, αλλά όσο κι αν οι συνθήκες είναι σε βάρος σου να ξέρεις οτι με επιμονή ο κόσμος αλλάζει“. 

Συγχαρητήριες επιστολές για την ανάληψη των καθηκόντων του Στέλιου Περράκη ως πρέσβη εκ των προσωπικοτήτων, απέστειλαν ο δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος και ο καθηγητής Γιάννης Μανιάτης.