Κρουαζιέρες, Λιμάνια, Μαρίνες, Εκβαθύνσεις κλπ.
Είναι γεγονός ότι ο Λιμενάρχης μας, ο κ. Σπύρος Μαρίνος, έχει και την μόρφωση και τις γνώσεις πάνω στη δουλειά του και την θέληση να κάνει κάτι καλό για το Ναύπλιο! Είχαμε μια συζήτηση τις προάλλες και αν και τον είχα ξανακούσει να ξετυλίγει τα σχέδια και τα όνειρά του για την πόλη μας, που είναι και πόλη του, με εντυπωσίασε!
Μίλησε για θέματα που τα προσπαθεί να πραγματοποιήσει κι όλο τρικλοποδιές του βάζουν διάφοροι επώνυμοι-ανεγκέφαλοι κι αν αρχίσω να βγάζω τα ονοματάκια τους, με τα όσα θα βγάλω στη φόρα, δεν θα βρίσκουν μέρος να κρυφτούν. Προσπαθώ πάντα να μην το χοντραίνω το πράγμα, όταν υπάρχουν πιθανότητες να γίνει κι αλλιώς. Ο Λιμενάρχης μας αναφέρθηκε, όσον αφορά στην κρουαζιέρα, ότι πολλοί επαγγελματίες, ειδικά καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, (ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες κλπ,) παραπονούνται ότι οι τουρίστες της κρουαζιέρας ελάχιστα αφήνουν στο Ναύπλιο. Που είναι λογικό, δεν είναι; Η πόλη μας είναι κοντά σε Μυκήνες και Επίδαυρο, άρα ελάχιστοι τουρίστες απ’ τους υπερδισχίλιους που κουβαλάει κάθε κρουαζιερόπλοιο μένουν στο Ναύπλιο. Οι πολλοί έχουν αγοράσει, εν πλω, τις προσφερόμενες εκδρομές και πάνε είτε για Μυκήνες, να δουν την πόλη απ’ όπου ξεκίνησε ο Τρωικός πόλεμος, –από πλεονεξία του… αχόρταγου βασιλιά τους, ας λέμε τα πράματα με τ’ όνομά τους και ξέρουν από Ιλιάδα αυτοί, εμείς δεν έχουμε ιδέα– ή να διαπιστώσουν με τα ίδια τους τ’ αυτιά, την καλύτερη ακουστική θεάτρου στον κόσμο και να γνωρίσουν το Ασκληπιείο. Δηλαδή, τι θες, ρε φίλε; Για να κάτσει ο άλλος να φάει μουσακά στην ταβέρνα σου, να μην τα δει όλ’ αυτά; Πόσο… ωραίος μπορεί να είναι ο μουσακάς που φτιάχνεις;
Είναι η στενομυαλιά μας που κυβερνάει. «Τι θα κερδίσω εγώ απ’ την μαρίνα των θαλαμηγών;» σκέπτονται ορισμένοι. Λοιπόν, σας πληροφορώ ότι εγώ προσωπικά, απολύτως τίποτα, αλλά είμαι υπέρ της κατασκευής της. Δεν έχω επιχείρηση, για να ωφεληθώ, αν μαζέψουμε 100-200 θαλαμηγούς στην μαρίνα. Θα κερδίσουν και θα ωφεληθούν όμως άλλοι συμπολίτες μου κι αυτό είναι που μετράει σε μια σωστή κοινωνία.
«Τι θα κερδίσω εγώ, αν μπαίνει το κρουαζιερόπλοιο στο λιμάνι και δεν μένει ανοιχτά;» αναρωτιόνται πολλοί. Απάντηση: Απολύτως τίποτα! Εδώ όμως είναι το Ναύπλιο, μια απ’ τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας, αν όχι η ομορφότερη. Αν σκεφτούμε τώρα ότι τεράστια κρουαζιερόπλοια προσεγγίζουν το Κατάκολο, θα καταλάβετε τι εννοώ. Προσεγγίζουν στο λιμάνι και τι βλέπουν οι επιβάτες; Το Κατάκολο. Σιγά τα ωά κι είναι Τουρκίας και σαν κάτι πάει να μου ξεφύγει τώρα, αλλά συγκρατούμαι. Το Ναύπλιο πώς θα το δουν από τ’ ανοιχτά; Δεν φαίνεται. Μόνο την Αρβανιτιά θα δουν κι εκείνο το εξάμβλωμα που έστησε η χούντα και δεν είχε κανείς το θάρρος μέχρι τώρα να το γκρεμίσει, για να ξεβρομίσει ο τόπος. Δεν νομίζω να πιστεύετε ότι το χουντικό εξάμβλωμα είναι ναυπλιακό αξιοθέατο, γιατί αν το πιστεύετε, (συμπεριλαμβάνεται και το ΤΑΙΠΕΔ,) όποιες πολιτικές απόψεις κι αν έχετε, να κοιταχτείτε από… καλό γιατρό! Άρα, εκτός από εκείνους που θα βγουν με τις λάντζες, για να πάνε Μυκήνες και Επίδαυρο, κανείς δεν θα αντιληφθεί την ομορφιά της πόλης μας.
Μην ξεχνάτε ότι όσοι δεν δουν την ομορφιά της πόλης μας, γιατί προτίμησαν να πάνε αλλού, (Μυκήνες και Επίδαυρο,) δεν θα αρκεστούν στις φωτογραφίες και τις καρτ-ποστάλ. Θα επιστρέψουν άλλη φορά, στο επόμενο ταξίδι τους, μετά από χρόνια ίσως και αφού θα έχουν ήδη δει τα αρχαία της περιοχής, θα μείνουν να δουν και το Ναύπλιο. Για να γίνει αυτό όμως, πρέπει να έχουν πάρει μια, έστω και νεφελώδη ιδέα για την ομορφιά της πόλης, άρα πρέπει το κρουαζιερόπλοιο να μπορεί να μπαίνει μέσα στο λιμάνι. (Κάπως έτσι ξοδεύεται ο μουσακάς!)
Την διαφήμιση που θα μας κάνουν όσοι επισκεφθούν την πόλη μας, αλλά και όσοι δεν την επισκεφθούν, την υπολόγισε κανείς; Μιλάνε οι άνθρωποι πίσω στις πατρίδες τους και διηγούνται τις περιπέτειες των διακοπών τους, ίσως για να κάνουν τους άλλους να… ζηλέψουν και ν’ αποφασίσουν κι εκείνοι να ταξιδέψουν
Επίσης έχουν ακουστεί και τουρίστες να λένε ότι ήρθαν και στην νήσο Ναύπλιο. Δεν ξέρω ποιος είναι αρμόδιος να ενημερώνει τους τουρίστες για το πού πηγαίνουν, αλλά τα γραφεία πρέπει να μπορούν λίγο πριν φτάσουν στο Ναύπλιο, να τους μοιράζουν φυλλάδια, που να τους πληροφορούν ότι το Ναύπλιο δεν είναι νησί! Φυλλάδια που πρέπει να μοιράζει ο Δήμος Ναυπλιέων φυσικά. Πολλά ζητάω, ε; Είμαι απαιτητικός, τι να κάνουμε τώρα;
Ερώτηση: Αν το θέμα αφορούσε στο Άργος, ο κ. Δ. Καμπόσος θα είχε αφήσει την πλάνη στον αέρα ή θα είχε λάβει μέτρα για την διόρθωσή της; Πιστεύω ότι θα είχε διορθώσει τα πάντα!
Μήπως ξέρει κανείς να μου πει γιατί σταμάτησε η εκβάθυνση του λιμένος; Ποιανού ανεγκέφαλου μεγαλόσχημη ιδέα ήταν; Καταλαβαίνω ότι το εγχείρημα είναι δύσκολο και πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά, αν δεν θέλουμε Ακροναυπλία και Ψαρομαχαλάς να κουτουλίσουν το Μπούρτζι. Υπάρχουν δυο πόδια της Ακροναυπλίας που μπαίνουν στην θάλασσα και το ένα δεν επηρεάζει γιατί είναι ανοιχτά. Το άλλο όμως, μπροστά απ’ το Μπούρτζι, πρέπει να βαθύνει πολύ προσεκτικά και για όσο εύρος θα επιτρέψει στα κρουαζιερόπλοια να περνάνε, όχι να κοπεί, γιατί, αν κοπεί, «τρεχάτε ποδαράκια μου, να μην σας χέσει ο κώλος μου». (Ας πούμε ότι θα περάσει αυτό). Εν τάξει, έχει τις δυσκολίες του το εγχείρημα, αλλά με την τεχνογνωσία που υπάρχει σήμερα, είναι δυνατό. Αν λοιπόν περιμένουμε τους ειδικούς, που θ’ αναλάβουν δράση, πάει καλά και δεν ξαναλέω κουβέντα.
Αν γίνει τσαπατσούλικα η δουλειά, δεν θα έχουμε ούτε Ακροναυπλία, ούτε Ψαρομαχαλά, ούτε Μπούρτζι, ούτε λιμάνι! Προσοχή λοιπόν!
Και μια τελευταία ερώτηση, για να κλείσω: Τον λιμενάρχη μας, τον κ. Σπύρο Μαρίνο πότε θα μάθου,ε να τον σεβόμαστε, να τον ακούμε, να τον πιστεύουμε, χωρίς να του βάζουμε τρικλοποδιές; Έχει γνώσεις ο άνθρωπος και τις εκμεταλλεύεται για το καλό της πόλης μας. Δεν είναι ούτε επιχειρηματίας, ούτε έμπορος. Στρατιώτης της πατρίδας είναι! Ας τον αφήσουμε να κάνει δουλειά του απερίσπαστος. Τύχη αγαθή μας τον έστειλε. Ας τον περιβάλουμε με την αγάπη μας και τον σεβασμό μας! Το αξίζει και με το παραπάνω!
ο θείος Τάκης Παναγιώτης Περράκης
Το κείμενο που διαβάσατε ήταν μια προσφορά:
της Αρτοποιίας-Ζαχαροπλαστικής «Αλεύρι & Ζάχαρη», Σιδηράς Μεραρχίας 26, Ναύπλιο, με πάντα φρέσκα προϊόντα και αγνά υλικά. Σας συστήνω να δοκιμάσετε τα νέα προϊόντα τους: Εξαιρετικά σάντουιτς και υπέροχες, φρεσκοφτιαγμένες σαλάτες.
Και
Του «Popeye bistro», Σταϊκοπούλου 32, Ναύπλιο, για ποιοτικό φαγητό, την νοστιμότερη πίτσα που έχετε ποτέ δοκιμάσει, τέλειες μακαρονάδες, εξαιρετικά και προσεκτικά διαλεγμένα κρασιά και μια αξιόλογη συλλογή από ελληνικές και ξένες μπἰρες.
Και
Του «Βάτραχος Café», Υψηλάντου & Κωλέττη 1, Ναύπλιο, με προϊόντα που σας επιτρέπουν να περνάτε ευχάριστα την ώρα σας.
Και
Του «Modus Café» στην Πλατεία Συντάγματος στο Ναύπλιο, με εκλεκτά και προσεγμένα προϊόντα και πάντα φιλική και γρήγορη εξυπηρέτηση.
Σε όλα αυτά τα μαγαζιά προτείνω να δοκιμάσετε και τον καφέ τους. Εξαιρετικός! Ο καλύτερος καφές στην πόλη!
Η επιλογή και ανάπτυξη του θέματος, όπως πάντα, δική μου.