Και ο Σταθμός του ΟΣΕ στη μάχη για το Tripolis Arcadia 2021
Η Τρίπολη μπορεί να μην έχει καταφέρει ακόμα να λύσει μια και καλή το πρόβλημα με τα σκουπίδια αλλά το θέμα της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης το χει πάρει ζεστά, σε αντίθεση θα λέγαμε με το Ναύπλιο που δείχνει να ζει σε ένα παράλληλο σύμπαν, σε σχέση με τους εν Ελλάδι ανταγωνιστές του.
Έτσι λοιπόν συμφωνήθηκε η υπογραφή μνημονίου-πρωτοκόλλου συνεργασίας με τον ΟΣΕ εντός του Ιουνίου 2015, στα πλαίσια της στρατηγικής δικτύωσης αστικών και περί-αστικών παρεμβάσεων στο Δήμο Τρίπολης για την ανάδειξης της φυσιογνωμίας της πόλης ενόψει και της Διεκδίκησης του Τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2021.
Ο Σταθμός του ΟΣΕ είναι ένα από τα εμβληματικά σημεία της πόλης. Τα κτήρια του ΟΣΕ (εκδοτήριο εισιτηρίων – χώρος επιβατών, μηχανοστάσιο, αποθήκες και μέρος του περιβάλλοντος χώρου) είναι ιδανικά για τη φιλοξενία πολιτιστικών δρώμενων και η ένταξή τους στο πρόγραμμα TRIPOLIS ARCADIA 2021 θεωρείται εκ των ουκ άνευ. Σκοπός είναι η εγκατάσταση σε αυτούς τους χώρους του υπό ίδρυση Μουσείου Μετανάστευσης και εικαστικών εκθέσεων Ευρωπαίων και Ελλήνων καλλιτεχνών. Επίσης μπορούν να φιλοξενηθούν στους χώρους Μουσικές Σκηνές και υπηρεσίες εστίασης και αναψυχής. Τέλος στο χώρο των γραφείων και εκδοτηρίου μπορεί να εγκατασταθεί ο Φορέας TRIPOLIS ARCADIA 2021 που προβλέπεται να συσταθεί μετά την πρώτη φάση επιλογής των υποψηφίων πόλεων.
Μετά την τεχνική και οικονομική μελέτη των σχεδιαζόμενων παρεμβάσεων στους χώρους του Σταθμού, εντός του επομένου τριμήνου θα προχωρήσει σχετική σύμβαση παραχώρησης.
Αυτό το αίτημα – πρόταση του Δήμου Τρίπολης συζητήθηκε σε συνάντηση του Δημάρχου της Τρίπολης και του μέλους της Οργανωτικής Επιτροπής με TRIPOLIS ARCADIA 2021 Γιώργου Χριστοδουλόπουλου, με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΕ Παναγιώτη Θεοφανόπουλου και τον Προέδρο και Διευθύνοντα Συμβούλου της ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ Αθανάσιο Σχίζα.
Διαπιστώθηκε πως η πρόταση εναρμονίζεται και με τον στόχο του ΟΣΕ να αξιοποιηθούν assets του (το δίκτυο και παλαιές σχολάζουσες σήμερα αμαξοστοιχίες) με ένα πρόγραμμα τουριστικής «κρουαζιέρας» επί 2μερο ή 3μερο, σε αρχαιολογικούς τόπους και αξιοθέατα κατά μήκος της σιδηροδρομικής διαδρομής ΚΟΡΙΝΘΟΣ-ΤΡΙΠΟΛΗ-ΚΑΛΑΜΑΤΑ.