ΚοινωνίαΑρχείο

Σάλος με το δημοσίευμα του Αναγνώστη για την κοπή των δέντρων στο Άργος

Με μία ανακοίνωση την οποία απέστειλε σε όλα τα Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης και η οποία αναφέρεται γενικόλογα σε δημοσιεύματα, αλλά κυρίως στοχοποιεί το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του Έντυπου Αναγνώστη με τίτλο «Αλαλούμ με τα έργα», απαντά ο Δήμος Άργους – Μυκηνών στον ντόρο που δημιουργήθηκε με αφορμή την κοπή των δέντρων από τον χώρο στον οποίο γίνονται οι εργασίες της ανάπλασης.

Το δημοσίευμα διερωτόταν για την αναγκαιότητα της κοπής των δέντρων, συνδέοντας το με το έργο της ανάπλασης, ενώ παράλληλα σημείωνε και κάποιες διαφαινόμενες κατασκευαστικές ανωμαλίες, όπως το ότι το ποταμάκι δεν θα είναι πλέον στο ύψος του εδάφους, κάτι που δεν προβλεπόταν στην αρχική μελέτη.

Η απάντηση του Δήμου Άργους – Μυκηνών πάντως περιορίζεται στο κομμάτι που αφορά τα δέντρα, όπου και υπερτονίζεται πως συνολικά οι μελέτες προβλέπουν την φύτευση 3.158 φυτών και 134 δέντρων, ενώ τα “γερασμένα” πεύκα που κόπηκαν ήταν μόλις πέντε.
 

Η απάντηση του δήμου εστιάζει στα εξής σημεία:

Οφείλουμε μια απάντηση στο δημοσίευμα του Αναγνώστη με τίτλο «Έκοψαν υγιή δέντρα στο Άργος με το πρόσχημα πως ήταν επικίνδυνα …και που να σφίξουν οι ζέστες». Το συγκεκριμένο άρθρο της τοπικής εφημερίδας περιέχει  ανακρίβειες τις οποίες πρέπει να διευκρινίσουμε.

α) η κοπή των δέντρων δεν σχετίζεται με το έργο της Ανάπλασης του κέντρου ,εισηγήθηκε γι αυτό η αρμόδια υπηρεσία γεωπόνων του δήμου και λήφθηκαν οι σχετικές άδειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

β) τα δέντρα  που κόπηκαν ήταν γερασμένα, είχαν αρκετούς ξερούς κλάδους και κάποια από αυτά είχαν πάρει επικίνδυνη κλίση. Επιπλέον το ύψος τους, που ξεπερνούσε τα 20 μέτρα, δεν δημιουργούσε σκίαση για τους επισκέπτες αλλά κίνδυνο με πρόσφατα παραδείγματα πτώσεων δέντρων. Τα υγιή δέντρα παρέμειναν στο πάρκο.

γ) με την ολοκλήρωση  της  Ανάπλασης του Ιστορικού Κέντρου του Άργους θα έχουμε ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ πράσινο από πριν και δια του λόγου του αληθές επισυνάπτουμε την σχετική μελέτη  πρασίνου στην οποία διαφαίνεται  καθαρά πως τα δέντρα που θα τοποθετηθούν θα είναι περισσότερα από αυτά που εκριζώθηκαν (τα στρογγυλά σημεία στην μελέτη είναι τα προϋπάρχοντα των εργασιών ,δέντρα).  Σύμφωνα με την μελέτη 129 καινούργια δέντρα θα φυτευτούν εξαιτίας της Ανάπλασης, συνυπολογίζοντας τα δέντρα που θα αντικαταστήσουν τα 5 που εκριζώθηκαν .Επίσης 3.158 φυτά θα τοποθετηθούν συνολικά σε όλο το μήκος των εργασιών της ανάπλασης.

δ) τα δέντρα τα οποία θα τοποθετηθούν θα είναι άνω των 4 μ. οπότε δεν θα περιμένουμε 10 έως 20 χρόνια για σκίαση!!

Παράλληλα ο Δήμος Άργους – Μυκηνών παραθέτει και τις σχετικές μελέτες: