ΆρθροΑρχείο

Η πρόθεση Νίκα για νοσοκομείο, μια πρόταση και τα λεφτά…

Στη λογική του γράφοντος και πολλών άλλων για την δρομολόγηση της δημιουργίας ενός νέου νοσοκομείου στην Αργολίδα φαίνεται ότι μπαίνει και ο Παναγιώτης Νίκας, εκφράζοντας πρόσφατα τις απόψεις του.

του Άκη Γκάτζιου

Όμως, πώς μπορεί να κατασκευαστεί ένα νέο νοσοκομείο στην Αργολίδα; Προφανώς τα περιβόητα 55 εκατομμύρια ευρώ της Περιφέρειας – από τα οποία τα 20 εκατομμύρια ευρώ θα εκταμιευτούν για την υγεία -, δεν αρκούν ούτε για το ξεκίνημα. Όταν μάλιστα από αυτά τα λεφτά, μόνο ένα μικρό μερίδιο αντιστοιχεί στην Αργολίδα.

Ο έμπειρος αυτοδιοικητικός δεν μπορεί να μην το γνωρίζει αυτό. Ο ίδιος άλλωστε, στην περιστροφή του λόγου του διευκρίνισε ότι τα 55 εκατομμύρια που θα επιστρέψουν στην περιφέρεια, πάνε για τρία πράγματα: για την υγεία, για την απασχόληση και για τη ρευστότητα.
Και υπάρχουν πέντε νομοί για να μοιραστούν αυτά τα λεφτά. Άρα πόσα μένουν για την Αργολίδα;

Επομένως, ούτε καν για τη μελέτη ενός νέου νοσοκομείου, δεν φτάνουν αυτά τα λεφτά.

Προφανώς δεν πρόκειται για λάθος εκτίμηση κόστους από τον περιφερειάρχη, ή για δήλωση εντυπωσιασμού, αλλά για προσπάθεια να ανοίξει το θέμα που έχει μείνει δεκαετίες τώρα στην …κατάψυξη.

Θέλω να πιστεύω ότι πρόκειται για το τελευταίο. Για να ανοίξει το θέμα και να αναθερμανθεί η σκέψη όσων κινούν τα νήματα της υγείας σε τοπικό, αλλά και κεντρικό επίπεδο.

Μόνο όσοι έχουν συντεχνιακά ή άλλα συμφέροντα θα διαφωνούσαν με τη δήλωση Νίκα ότι:

Στην Αργολίδα χρειαζόμαστε ένα κεντρικό νοσοκομείο, που θα είναι στελεχωμένο από προσωπικό και από εξοπλισμό.

Λίγοι επίσης θα διαφωνούσαν στη φράση ότι:

έχουν περάσει 5 ΕΣΠΑ. Θα έπρεπε να έχουμε τέλεια νοσοκομεία. 

Ανοίγει λοιπόν ξανά το θέμα από έναν εκπρόσωπο επίσημου φορέα, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, της δημιουργίας νέου νοσοκομείου, που έχει τεθεί επανειλημμένως και πάντα γινόταν κάτι για να μείνει στα συρτάρια…

Με δεδομένο λοιπόν, ότι τα λεφτά της περιφέρειας, δεν φτάνουν ούτε για το «καλημέρα», ας δούμε κάποια δεδομένα που θα μπορούσαν να διευκολύνουν αυτή την πρόθεση, ώστε να μπορεί να υλοποιηθεί.

Η περιφέρεια αυτή τη στιγμή, απασχολεί 175 εργαζόμενους στην περιφερειακή ενότητα Αργολίδας, μέρος των οποίων στεγάζονται στο νοικιασμένο κτήριο της παραλιακής. Από αυτούς οι 25 περίπου εργάζονται στο ιδιόκτητο κριτήριο του ΚΤΕΟ. Επομένως μένουν 150 εργαζόμενοι στο κεντρικό κτήριο της περιφερειακής ενότητας.

Προφανώς οι εργαζόμενοι, μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη, δεν χρειάζονται παλάτια εντός του παραχωρημένου τμήματος του στρατοπέδου.

Μα, θα πει κανείς. Τα ενοίκια που πληρώνει η περιφέρεια για να νοικιάζει το κτήριο της παραλιακής δεν περισσεύουν, τη στιγμή που θα μπορούσε να εξοικονομήσει αυτά τα λεφτά, στεγάζοντας τις υπηρεσίες στο στρατόπεδο.

Προφανώς και δεν περισσεύουν σε καμία περίπτωση οι 58.000 ευρώ περίπου το τρίμηνο, δηλαδή κάπου 240.000 ευρώ το χρόνο, που αντιστοιχούν στο μίσθωμα του υπάρχοντας κτηρίου της περιφερειακής ενότητας. Χωρίς διοικητήριο όμως μέσα στο στρατόπεδο, πώς θα μπορούσαν να μην πληρώνονται αυτά τα λεφτά;

Και ερχόμαστε να δέσουμε αυτή τη σκέψη, με το καινούργιο νοσοκομείο που θα ήθελε να εγκαινιάσει ο περιφερειάρχης…

Όχι λοιπόν διοικητήριο μέσα στο παραχωρημένο στρατόπεδο. Αλλά στο χώρο αυτό, δημιουργία νέου νοσοκομείου! Και η μετατροπή του υπάρχοντος νοσοκομείου Ναυπλίου σε διοικητήριο. Είναι μια σκέψη που ήδη έχει βρει ανταπόκριση και από τον πολιτικό κόσμο και απασχολεί.

Οι 150 υπάλληλοι της περιφερειακής ενότητας, βασιλιάδες θα είναι στο κτήριο του υπάρχοντος νοσοκομείου, αφού τα δωμάτια με τις 120 κλίνες, οι χώροι των χειρουργείων, των μαγειρείων και των αποθηκών, είναι αρκετοί για να καλύψουν με το παραπάνω όλες τις ανάγκες.

Και επιπλέον υφίσταται και το κτήριο του ΚΤΕΟ για άλλες υπηρεσίες, αφού ούτως ή άλλως είναι ιδιόκτητο. 

Μέγαρο, θα έχουν οι υπάλληλοι της περιφέρειας στο υπάρχον νοσοκομείο του Ναυπλίου, μέγαρο θα έχουν και στο στρατόπεδο. Το τελευταίο που χρειάζεται η Αργολίδα είναι ένα διοικητήριο μέσα στο χώρο του στρατοπέδου.

Χρειάζεται όμως ένα νοσοκομείο.

Και αυτό θα μπορούσε να ξεκινήσει με το μέρος των χρημάτων που προανήγγειλε ο κος Νίκας για την υγεία, με όσα χρήματα θα δαπανηθούν για την στέγαση των υπηρεσιών της περιφέρειας στο ΚΕΧΜ, αλλά και με τα χρήματα θα αρχίσουν να εξοικονομούνται από τα ενοίκια της παραλιακής.

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος οικονομολόγος για να κάνει έναν τέτοιο σχεδιασμό. Προφανώς και ο σχεδιασμός της περιφέρειας για την Αργολίδα δεν πρέπει να είναι αποσπασματικός, αλλά να αναζητηθούν όλες οι παράμετροι λύνοντας πολλαπλά προβλήματα ταυτόχρονα.

Ο Παναγιώτης Νίκας έχοντας χρόνια στο κουρμπέτι της αυτοδιοίκησης γνωρίζει ότι ο σχεδιασμός πρέπει να είναι ευρύς και να περιλαμβάνει όλες τις παραμέτρους. Επειδή λοιπόν η σκέψη του για νέο νοσοκομείο ξεκινά να κυοφορείται, πριν ξεκινήσει τα δύσκολα  βήματα της υλοποίησης, ας δει την ευκαιρία να πετύχει με ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια.

Τέτοιες ευκαιρίες και συγκυρίες άλλωστε, δεν υπάρχουν συχνά.

Άκης Γκάτζιος