ΕυρώπηΑρχείο

Π. Καρβούνης: Δεν είμαστε αντίπαλοι – είμαστε συμπαίχτες

Ο Πάνος Καρβούνης υπογράμμισε ότι «το μόνο ασφαλές μέλλον για την Ελλάδα είναι εντός της Ευρωζώνης» και ότι «δεν υπάρχει σχέδιο Β». Όπως εξήγησε, η καθυστέρηση οφείλεται εν μέρει στην πρόσφατη κυβερνητική αλλαγή, ωστόσο η επίτευξη συμφωνίας αποτελεί αμοιβαία θέληση τόσο της Ελλάδας όσο και των εταίρων. Ο κ. Καρβούνης σημείωσε ότι, μέσω του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής, η ελληνική οικονομία κατέστη πιο παραγωγική και εξωστρεφής – χωρίς αυτό να αναιρεί τις θυσίες του ελληνικού λαού αλλά και την επιβάρυνση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων. Επίσης ανέφερε ότι η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης θα έχει ως αποτέλεσμα και τη μακροοικονομική σταθερότητα της χώρας και την πλήρωση συγκεκριμένων τεχνικών και οικονομικών προϋποθέσεων, οι οποίες θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα επιβεβαίωσε το πνεύμα καλής και εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, τονίζοντας βέβαια ότι «η Κομισιόν είναι μόνιμος εταίρος της Ελλάδας, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την κρίση». Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα πρόκειται να επωφεληθεί από πλήθος χρηματοδοτικών κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μεταξύ των οποίων τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία που θα διαθέσουν στην Ελλάδα περισσότερα από 20 δις ευρώ για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, τους ανεκμετάλλευτους ευρωπαϊκούς πόρους προηγούμενων ετών συνολικού ύψους περισσότερων από 2 δις ευρώ και το επενδυτικό «σχέδιο Juncker». Όπως εξήγησε ο κ. Καρβούνης, το «σχέδιο Juncker» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ η επιλογή των έργων που θα χρηματοδοτηθούν θα γίνει χωρίς την αναγκαία διαμεσολάβηση της κρατικής μηχανής, καθώς οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να απευθυνθούν απευθείας στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. περισσότερα νέα εδώ
Ολοκληρώνοντας, ο κ. Καρβούνης στάθηκε στην πολύ καλή συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την ελληνική Κυβέρνηση και τις Περιφέρειες της χώρας, με στόχο τη βέλτιστη εκμετάλλευση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων και κονδυλίων, αλλά και στον κρίσιμο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως εξήγησε, το αίτημα πολλών χωρών να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια αποδεικνύει ότι «η Ε.Ε., παρ’ όλα τα προβλήματα και τις ατέλειές της, αποτελεί ένα ασφαλές και ήρεμο λιμάνι σε μια ήπειρο που έχει δοκιμαστεί ιστορικά και σε έναν κόσμο με πολλαπλές και επικίνδυνες προκλήσεις». Επιπλέον, υπογράμμισε πως η νέα Επιτροπή Juncker έχει την εμπειρία, τη γνώση και τη θέληση για να πετύχει στη φιλόδοξη ατζέντα που έχει θέσει και εξέφρασε την πεποίθηση πως «αυτή η επιτυχία θα συνδυαστεί με τη συνειδητοποίηση και από πλευράς των Ευρωπαίων πολιτών ότι η εμβάθυνση της Ένωσης είναι προς το συμφέρον όλων».