ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Εμπορικές συμφωνίες της Κίνας με την Πελοπόννησο

Τη σύμπραξη της Διεθνούς Πόλης Εμπορίου, της Yiwu, στη δημιουργία του βιοτεχνολογικού πάρκου στην Πελοπόννησο εξασφάλισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη συνάντησή του με το Δήμαρχο της πόλης Yiwu κ. Sheng Qiuping την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία αυτή “στρατηγικής σημασίας για την Πελοπόννησο, την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Κίνα”.
 

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία αυτή, αλλά και για τη συμφωνία να αποκτήσει η Πελοπόννησος δικό της μόνιμο χώρο για την προώθηση των προϊόντων της στο κέντρο εμπορίου της Yiwu. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κέντρο εμπορίου διεθνώς, αφού εκπροσωπούνται σε αυτό περισσότερες από 200 χώρες και ο ετήσιος τζίρος ξεπερνά τα 24 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αποφασίστηκε ακόμη να συμμετάσχει η Πελοπόννησος ως τιμώμενη Περιφέρεια στη διεθνή έκθεση εξαγωγών το Μάιο του 2016 στο διεθνές κέντρο εμπορίου της Yiwu, οπότε και θα ανακοινωθεί επίσημα η συμφωνία για τη δημιουργία του βιοτεχνολογικού πάρκου.
 

Κατά τη διάρκεια διαδοχικών συναντήσεων του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου με τον αντιδήμαρχο της Yiwu και τους επικεφαλής του εμπορικού τμήματος του Δήμου και του οργανισμού που διαχειρίζεται το κέντρο εμπορίου, συμφωνήθηκε επίσης ένα πλαίσιο συνεργασίας, με σκοπό να διευκολυνθούν και να τεθούν σε προτεραιότητα οι εισαγωγές προϊόντων από την Πελοπόννησο.

Ο κ. Τατούλης δήλωσε κατά τις συναντήσεις αυτές ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου διαθέτει σημαντικά στρατηγικά πλεονεκτήματα τα οποία συνάδουν με τη νέα στρατηγική της Κίνας για βελτίωση των εισαγωγών και των εξαγωγών της και τόνισε το ενδιαφέρον της Περιφέρειας για συνεργασία στην ανάπτυξη του τομέα της καινοτομίας και της έρευνας.
 

Ο Δήμαρχος της Yiwu, από την πλευρά του, χαρακτήρισε εξαιρετική την πρόταση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου για τη δημιουργία του βιοτεχνολογικού πάρκου και έθεσε την Πελοπόννησο στο επίκεντρο της στρατηγικής ανάπτυξης της Κινεζικής οικονομίας σε ότι αφορά την προώθηση των εξαγωγών της, αλλά και των εισαγωγών της, λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της. Πρότεινε τέλος τη σύναψη σχέσεων φιλίας και τη διοργάνωση πολιτιστικών ανταλλαγών με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ώστε να έρθουν σε άμεση επαφή οι πολίτες των δύο περιοχών.