ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Πού βαδίζει η Περιφέρεια;

Στην εξωστρέφεια ρίχνει το βάρος της η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με στόχο να βγει μια ώρα αρχίτερα από την οικονομική κρίση.
Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης τονίζει ότι «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει αναγνωρισμένο προφίλ και στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό γιατί έχει αναπτύξει επιθετικά την εξωστρέφειά της προκειμένου να δημιουργήσει ένα διεθνώς καταξιωμένο brand name Πελοπόννησος», επισημαίνοντας την ανάγκη δημιουργίας φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος για την προσέλκυση επενδύσεων, για το οποίο απαιτούνται ισχυρές πολιτικές εγγυήσεις λόγω του face loss που έχει υποστεί η χώρα.
 
Άλλες δράσεις που εφαρμόζονται στην ίδια κατεύθυνση είναι στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας όπου η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με άριστη συνεργασία  με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου θα δημιουργήσει δύο Κέντρα Έρευνας Νανοτεχνολογίας, το ένα με αναφορά τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και το άλλο με αναφορά τον τομέα της ενέργειας.
Για τον τομέα του τουρισμού η προσπάθεια εστιάζεται στην ενδυνάμωση της παρουσίας της σε διεθνές επίπεδο, αλλά και στη δημιουργία νέων τουριστικών προϊόντων. Ο εκσυγχρονισμός του αεροδρομίου της Καλαμάτας και η μετατροπή του αεροδρομίου της Τρίπολης, για τη χωροταξική προσέγγιση του οποίου υπάρχει ήδη στενή συνεργασία με το Δήμο Τρίπολης, θα προσφέρει συγκριτικά πλεονεκτήματα.
«Στον τομέα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε την επίσκεψη εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Περιφέρεια Πελοποννήσου προκειμένου να εξεταστεί η ευρύτερη εφαρμογή του.
Αναφορικά με το ΕΣΠΑ, ο Περιφερειάρχης δήλωσε ότι «είμαστε τυχεροί γιατί βρήκαμε ένα διαλυμένο πρόγραμμα και μπορέσαμε να το προσαρμόσουμε στις αναπτυξιακές δυνατότητες του στρατηγικού μας σχεδιασμού στοχεύοντας στην αποδοτικότητα του προγράμματος και όχι στο μονόδρομο της απορροφητικότητας».
Μία ακόμα πρωτοβουλία που ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης είναι η ένταξη στο ΕΣΠΑ του ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος, ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ, με σκοπό την άμβλυνση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων και σημείο αναφοράς την «Κωμόπολη».
Για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης εξέφρασε για ακόμη μία φορά τη βεβαιότητα ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα λύσει συνολικά το πρόβλημα εντός αυτής της περιόδου, μέχρι το τέλος του 2015.
Για την αγροτική παραγωγή ο κ. Τατούλης τόνισε ότι η στρατηγική κατεύθυνση θα πρέπει να προσανατολιστεί όχι στην ποσότητα, εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα μαζικής παραγωγής, αλλά κυρίως στην ποιότητα.