ΠολιτικήΑρχείο

ΣΥΡΙΖΑ Αργολίδας: Η Κυβέρνηση απέρριψε την τροπολογία για ένταξη των Υγειονομικών στα ΒΑΕ

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Αργολίδας αναφέρει τα εξής:

«Κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, που υποστηρίχθηκε από το ΚΙΝΑΛ, για ένταξη των Υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Η Κυβέρνηση απέρριψε τη τροπολογία, χωρίς καμία άλλη ΔΕΣΜΕΥΣΗ, ότι θα πάρει η ίδια τη πρωτοβουλία με κατάθεση Νομοθετικής Πρότασης το επόμενο διάστημα, για την υλοποίηση του δίκαιου και Διαχρονικού Αιτήματος. Σύμφωνα δε και με τις δηλώσεις του κ. Βρούτση «δεν είναι στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης της Ν.Δ η Ένταξη των Υγειονομικών του Δημοσίου στα ΒΑΕ.»

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι της απόρριψης της Πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την Ένταξη στα ΒΑΕ και τα «παπαγαλάκια» της Κυβέρνησης, προεξαρχόντων των Συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ στη ΠΟΕΔΗΝ, άρχισαν να διαδίδουν δεξιά (και όχι αριστερά…) ότι το Υπουργείο Οικονομικών συστήνει Επιτροπή για την Ένταξη των Υγειονομικών στα ΒΑΕ!!.

Και «πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις» ήρθε η επίσημη διάψευση από τον ίδιο το κ. Σκυλακάκη, για το τι θα κάνει η Επιτροπή. Σε έγγραφη απάντηση του σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Μαξίμου Χαρακόπουλου, ο κ. Σκυλακάκης αναφέρει πως σε ότι αφορά στο αίτημα για την ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά(;) «συστήνεται Επιτροπή με έργο τη μεταρρύθμιση του καθεστώτος χορήγησης επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και ειδικότερα: α) τον προσδιορισμό συγκεκριμένων κριτηρίων που συνδέονται με την έκθεση των εργαζομένων σε σοβαρό κίνδυνο βλάβης της υγείας τους, β) τον προσδιορισμό της μεθοδολογίας, του τρόπου υπολογισμού του ύψους και των κατηγοριών του επιδόματος και γ) την υπαγωγή των ειδικοτήτων/κλάδων και χώρων εργασίας στα ανωτέρω κριτήρια, λαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, υπόψη τα περιγράμματα θέσεων εργασίας». 

Η Επιτροπή αυτή, συμπληρώνει, «οφείλει να ολοκληρώσει το έργο (…) και να υποβάλλει τελική γνωμοδότηση στους συναρμόδιους Υπουργούς έως 30.06.2020, στην οποία θα ληφθούν υπόψη και οι πρόσφατες εξελίξεις της κρίσης COVID 19, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται το επίδομα στις πραγματικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν(;). 

Στη συνέχεια και αφού ληφθεί υπόψη η γνωμοδότηση της Επιτροπής, θα εκδοθεί ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομικών, Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας με την οποία θα προσδιορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις καταβολής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας».

Είναι προφανές, ότι η Επιτροπή θα ασχοληθεί ΜΟΝΟ με το Ανθυγιεινό Επίδομα, η χορήγηση του οποίου είναι σε Νομοθετική εκκρεμότητα μετά τις 30/6/2020 και οφείλει η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών να Νομοθετήσει την απρόσκοπτη χορήγησή του. Και δεν έχει καμία σχέση με το Αίτημα μας για Ένταξη στα ΒΑΕ. Αίτημα που απέρριψε «Μετά βαΐων και κλάδων» η Κυβέρνηση της Ν.Δ.

Οφείλει το Συνδικαλιστικό Κίνημα, να ζητήσει από τη Κυβέρνηση, να δεσμευθεί για:

Την απρόσκοπτη χορήγηση του Ανθυγιεινού Επιδόματος

Την επέκταση του σε Ειδικότητες και Κλάδους με βάση της τεκμηριωμένες προτάσεις μας, ιδιαίτερα δε στο χώρο της Υγείας, όπου ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΟΛΟΙ.

Την Αύξηση του ποσού που αντιστοιχεί ανά κατηγορία, σύμφωνα με τις προτάσεις που ήδη έχουν κατατεθεί.

ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΗ ΛΥΣΗ στη Χορήγηση, Επέκταση και Αύξηση του Ανθυγιεινού Επιδόματος».