ΕυρώπηΑρχείο

Η συριακή τραγωδία και η Ευρώπη

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της παραμένουν η μεγαλύτερη πηγή εξωτερικής βοήθειας προς την περιοχή, έχοντας διαθέσει 2,6 δισεκατομμύρια για την ανακούφιση τωνπροσφύγων. Εκτιμάται ότι τον τον Ιανουάριο του 2015η Συρία μετρούσε 7,6 εκατομμύρια εσωτερικούς πρόσφυγες ενώ άλλα 4 εκατομμύρια είχαν καταφύγει στο εξωτερικό.

Μετά από τέσσερα χρόνια αιματηρών συγκρούσεων η Συρία αντιμετωπίζει ίσως την μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση μετά τον Β’ΠΠ. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι και χιλιάδες εγκαταλείπουν τη χώρα προσπαθώντας απεγνωσμένα να φτάσουν στη γειτονική Ευρώπη. “Μπορούμε και πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα για όλους εκείνους που τρέχουν να σώσουν τη ζωή τους και την ελευθερία τους”, είπε η πρόεδρος της αντιπροσωπείας του ΕΚ για τη Συρία Marisa Matias (Πορτογαλία, Ευρωπαϊκή Αριστερά).

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων, στο γράφημα παρουσιάζεται η κρίση της Συρίας με αριθμούς.

 

Η κατάσταση στη Συρία

Στη Συρία υπολογίζονται σε 12.2 εκατομμύρια οι άνθρωποι που βρίσκονται σε ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ περισσότερες από 200.000 έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας των αιματηρών συγκρούσεων.

Μόνο το 2014, οι αιτούντες άσυλο από την Συρία έφτασαν τις 122.800 ή το 20% τους συνολικού αριθμού των αιτούντων στην ΕΕ.

Ο ρόλος του ΕΚ

Το ΕΚ συζήτησε τις νέες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που συμπεριλαμβάνουν κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου και δεσμευτικές ποσοστώσεις για τα μέλη της ΕΕ, στις 20 Μαΐου.

“Όταν κοιτάμε την κρίση στη Συρία, στη Μεσόγειο ή οπουδήποτε αλλού, έχουμε δύο επιλογές. Η μία είναι να πούμε ότι δεν είναι δική μας δουλειά και η άλλη είναι να κάνουμε τους ρόλους μας στο ΕΚ χρήσιμους. Σίγουρα προτιμώ το δεύτερο. Η αδιαφορία είναι καταδίκη αυτών των ανθρώπων σε θάνατο”, δήλωσε η πρόεδρος την αντιπροσωπείας του ΕΚ για τις σχέσεις με τις χώρες του Μασρεκ, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας, Marisa Matias (Πορτογαλία, Ευρωπαϊκή Αριστερά).

Στη Σύνοδο Κορυφής στις 25 και 26 Ιουνίου, η ΕΕ αναμένεται να αποφασίσει για το πακέτο-πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την αντιμετώπιση της κρίσης της μετανάστευσης.