ΚοινωνίαΑρχείο

Η τέχνη και η φιλοσοφία συναντούν την καρδιολογία στο Ναύπλιο

Συνέδριο με θέμα ‘’Η τέχνη και η φιλοσοφία συναντούν την Καρδιολογία -Τι νεώτερο στην Καρδιολογία’’ διοργανώνεται 3 έως 5 Ιουλίου στο Ναύπλιο από το ‘Ιδρυμα Καρδιαγειακής Ερευνας και Επιμόρφωσης (ΚΑΡΔΙΑ) και την Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική που διευθύνει ο καθηγητής Καρδιολογίας Δημήτρης Τούσουλης. Όπως δηλώνει ο καθηγητής, θα γίνει κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου εκτενής αναφορά στις σύγχρονες προόδους της Καρδιολογίας, τόσο στη διάγνωση όσο και στη θεραπεία, σε όλες τις καρδιαγγειακές παθήσεις, από τη στεφανιαία νόσο, τις αρρυθμίες, έως και την καρδιακή ανεπάρκεια. Παράλληλα θα γίνει αναδρομή στην Ιστορία της Ιατρικής ανά τους αιώνες, ενώ θα εξεταστεί η σχέση άλλων παθήσεων με τα καρδιαγγειακά νοσήματα, δεδομένου ότι η Καρδιολογία απασχολεί εν μέρει όλες τις ειδικότητες της Ιατρικής.

Η καινοτομία αυτής της επιστημονικής εκδήλωσης είναι η παρουσίαση της ιστορικής εξέλιξης της ιατρικής και ειδικότερα της καρδιολογίας, οι φιλοσοφικές δοξασίες των αρχαίων χρόνων, που επηρέαζαν τη θεραπεία των πασχόντων, η αλληλεπίδραση μεταξύ τέχνης και ιατρικής, δεδομένου ότι η τέχνη αποτελούσε μέρος της θεραπείας αυτών των αρρώστων.

Η αναδρομή στην Ιστορία αλλά και η ανασκόπηση της επιδρασης της Φιλοσοφίας και Τέχνης στην Ιατρική που επιχειρείται με αυτό το Συνέδριο θα αναδείξει τον διαχρονικό πολιτισμό της Ελλάδας και θα μεταδώσει επίκαιρα μηνύματα στην δύσκολη σημερινή εποχή της πατρίδας μας.

Ειδικότερα, μεταξύ τέχνης και ιατρικής, επιστήμης και ιατρικής ήδη είχαν αρχίσει από αρχαιοτάτων χρόνων να αναζητούν επιστημονικούς όρους και να ερμηνεύουν επιστημονικά τις διάφορες παθήσεις. Παράλληλα έχει στόχο να αναδειχθεί η στενή σχέση μεταξύ των αρχαίων φιλοσόφων και ιατρικών προβλημάτων όπως η ευθανασία. Στόχος του Συνεδρίου είναι η ανάδειξη της γένεσης της ιατρικής στη χώρα μας από αρχαιοτάτων χρόνων, όπως επίσης της επίδρασης της τέχνης και της φιλοσοφίας στην ιατρική, όπως αυτό αποτυπώνεται στα συγγράμματα αλλά και στον τρόπο ζωής των αρχαίων ελλήνων.

Ενας άλλος στόχος είναι να παρουσιάσει τις σύγχρονες εξελίξεις και να τις συγκρίνει με τις παλιές απόψεις σε θέματα όπως η διατροφή και ο τρόπος ζωής, αλλά και τις σύγχρονες εξελίξεις στην καρδιολογίας, όπως στην επεμβατική καρδιολογία, στη μοριακή καρδιολογία, στην απεικόνιση και στη γενετική. Αλλά και να παραθέσει στοχασμούς διανόησης, φιλοσοφίας, υπερφυσικής αναζήτησης και ιστορικής αναδρομής. Με αυτό τον τρόπο ευελπιστεί το Συνέδριο να αναδείξει τη μεγάλη πρόοδο της Ιατρικής στην αρχαία Ελλάδα, αλλά και τον τεράστιο τοπικό πολιτισμό της ευρύτερης περιοχής της Κορινθίας και της Αργολίδας, από την αρχαιότητα έως σήμερα.