ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Τι απαντήσατε στο “δημοψήφισμα” για το Ναύπλιο

Το Ναύπλιο είναι μία πόλη που ζει από τον τουρισμό και αποτελεί έρωτα για πολλούς επισκέπτες κυρίως από τον Ελλαδικό χώρο. Τι είναι αυτό όμως που το κάνει τόσο γοητευτικό; Από την άλλη τι είναι αυτό που θα μπορούσε να το κάνει ακόμα πιο ελκυστικό προορισμό; Τις απαντήσεις τις δώσατε εσείς οι ίδιοι στην έρευνα που διεξήγαγε το anagnostis.org για την τουριστική φυσιογνωμία της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Αναφορικά με τον τουρισμό το 92,5% των ερωτηθέντων θεωρεί πως ο Πολιτιστικός Τουρισμός είναι η καταλληλότερη μορφή για ανάπτυξη στην περιοχή και αυτό συνδέεται με τους σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία που υπάρχουν στην περιοχή. Ψηλά βρίσκεται και ο θαλάσσιος τουρισμός (65,4%), ο οποίος μπορεί να εκφραστεί με διάφορους τρόπους, φυσικά και μέσα από τον τουρισμό κρουαζιέρας που παρουσιάζει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης. Αυτό που αποτελεί έκπληξη είναι ότι περίπου το 44% θεωρεί πως ο συνεδριακός τουρισμός έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, ποσοστό που ξεπερνάει τον σχολικό αλλά και τον αθλητικό τουρισμό. Αυτό ίσως έχει να κάνει και με την ποιοτικότερη προβολή που τυγχάνει να έχουν τα συνέδρια που διεξάγονται στην περιοχή, παρότι κατά κανόνα προσελκύουν λιγότερο κόσμο σε σχέση με τα σχολεία και τα διάφορα αθλητικά events. 

Τα δυνατότερα σημεία της περιοχής αναφορικά με τον τουρισμό, εκτός από τους αρχαιολογικούς χώρους, θα πρέπει να θεωρούνται η αρχιτεκτονική, το φυσικό τοπίο, και σε μικρότερο ποσοστό το θαλάσσιο τοπίο και ο πολιτισμός. Οι τουριστικές υποδομές που περιμέναμε ότι θα πάρουν κάτι παραπάνω, έμειναν τελικά στο 22,1%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις στην ερώτηση “Σχετικά με τον τουρισμό ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι τρεις σημαντικότερες αδυναμίες της περιοχής;“. Και εκεί είναι που έρχεται πρώτο ένα πάγιο αίτημα μερίδας πολιτών της Αργολίδας, αυτό της επαναλειτουργίας του τρένου! Η έλλειψη σιδηροδρομικής σύνδεσης με το αεροδρόμιο των Αθηνών έρχεται πρώτη με ποσοστό 57,5% και ακολουθούν η έλλειψη μαρίνας και η έλλειψη επαρκών χώρων πάρκινγκ. Σε αυτό το θέμα θα επανέλθουμε διεξοδικότερα στο δεύτερο μέρος της παρουσίασης των απαντήσεων της έρευνας, καθώς ο βαθμός ικανοποίησης των δημοτών και επισκεπτών του Ναυπλίου σε ότι αφορά το κομμάτι της στάθμευσης δεν δείχνει να βρίσκεται και σε πολύ υψηλά επίπεδα. Το αντίστροφο μάλιστα…

Σε ότι αφορά το παραπάνω ερώτημα εντύπωση προκαλεί και το ποσοστό του 32,7% στην απάντηση ότι το πρόβλημα έγκειται στην έλλειψη επαγγελματισμού και κουλτούρας φιλοξενίας, αλλά το 27,4% που αναφέρεται στην έλλειψη προβολής. Τα θέματα κακής νοοτροπίας και στημένης συμεριφοράς απέναντι στους τουρίστες, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται βελτίωση, φαίνεται πως ακόμα απασχολούν αρκετό κόσμο…

Στην έντυπη έκδοση του Αναγνώστη που κυκλοφορεί σήμερα μπορείτε να διαβάσετε τις απαντήσεις των δημοτών στην ερώτηση “Τι θα θέλατε να αλλάξει στην εικόνα της πόλης του Ναυπλίου;”