ΟικονομίαΑρχείο

Οι βροχές “αρρώστησαν” την ντομάτα στην Αργολίδα

Στα 18-22 ευρώ το κιλό κυμαίνεται η υπαίθρια ντομάτα σε πρώτη φάση, όπως προκύπτει από τις ποσότητες που έχουν μπει στην αγορά εδώ και δύο εβδομάδες.

Η υπαίθρια ντοµάτα έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της σε κάποιες περιοχές όπως το Ναύπλιο και γενικότερα την Αργολίδα αλλά και την Λακωνία, µε αρκετά πιεσµένες τιµές παραγωγού. Ο λόγος είναι ότι οι υπαίθριες ντομάτες συνέπεσαν µε τις θερµοκηπιακές και λόγω των συνεχιζόμενων βροχοπτώσεων σηµειώθηκαν ποιοτικά προβλήµατα από αρκετές µυκητολογικές ασθένειες (πχ. tuta absoluta).

Με µια πρώτη εκτίµηση φαίνεται ότι γενικά έχουν µπει λιγότερα στρέµµατα υπαίθριας ντοµάτας σε σχέση µε πέρσι σε ποσοστό περίπου 5-12%. Όµως καλύτερη εικόνα θα υπάρχει γύρω στις 15-20 Ιουλίου αφού ακόμα είναι αρχή.
 
Η ζήτηση με τη σειρά της παραμένει µειωµένη τα τελευταία 2-3 χρόνια, καθώς λόγω της κρίσης οι καταναλωτές έχουν μειώσει τις ποσότητες που ψωνίζουν. Να σημειωθεί πάντως πως παρότι η τιμή παραγωγού κυμαίνεται μεταξύ 18-22 ευρώ, ο καταναλωτής πληρώνει συχνά πάνω από 1 ευρώ το κιλό. Άρα δεν φταίει μόνο η βροχή…