ΡεπορτάζΑρχείο

Ναύπλιο: Θα ξαναπεράσει από το Συμβούλιο Εφετών ο 27χρονος τζιχαντιστής από το Τατζικιστάν

Θα επιστρέψει και πάλι στο Ναύπλιο ο 27χρονος τζιχαντιστής που είχε συλληφθεί στην Τρίπολη στις αρχές Νοεμβρίου, ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή στον ISIS, καθώς η υπόθεσή του στο Συμβούλιο Εφετών πήρε τελικά αναβολή λόγω του ότι δεν υπήρχε μεταφραστής.

Σύμφωνα με νέες πληροφορίες στις 13 Ιανουαρίου έχει οριστεί εκ νέου να περάσει από το Συμβούλιο Εφετών με πιθανή απόφαση την απέλασή του και την έκδοσή του στη χώρα καταγωγής του, το Τατζικιστάν.

Πρόκειται για πατέρα τεσσάρων παιδιών, ο οποίος είχε έρθει το 2017 στη Λέσβο ως παράνομος μετανάστης. Του χορηγήθηκε άσυλο και πριν συλληφθεί διέμενε σε διαμέρισμα που νοικιάζει ΜΚΟ στην Τρίπολη. Ο συλληφθείς ήταν μαχητής του ISIS και σε βάρος του εκκρεμούσε ερυθρά αγγελία, που είχε διαβιβαστεί και στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ.

Βάσει του εντάλματος, θεωρείται υψηλόβαθμο στέλεχος του ISIS. Ωστόσο ο ίδιος ισχυρίζεται ότι είναι γαμπρός του ηγέτη της Αντιπολίτευσης στο Τατζικιστάν και γι’ αυτό έχει διωχθεί στη χώρα του και βασανιστεί. Γι’ αυτό ζήτησε άσυλο στην Ελλάδα το οποίο και του δόθηκε, παρότι με βάση το ένταλμα της Interpol εκκρεμεί σε βάρος του καταδίκη 15 ετών για τρομοκρατία.

Σε τυχαίο έλεγχο της τοπικής Αστυνομίας στην Τρίπολη, είδαν τα στοιχεία του και αμέσως ειδοποίησαν την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία η οποία ανέλαβε τα περαιτέρω.

Η επιχείρηση μεταφοράς του στα δικαστήρια Ναυπλίου είχε γίνει με κινηματογραφικό τρόπο υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Περιπολικά με σειρήνες συνοδευόμενα από συμβατικά αυτοκίνητα της αστυνομίας τον οδήγησαν εντός του Δικαστικού Μεγάρου για να τεθεί ενώπιον του εισαγγελέα ο οποίος είχε διατάξει την προσωρινή κράτησή του στις φυλακές Δομοκού.

Από τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι Ελληνικές Αρχές o 27χρονος θεωρείται φανατικός μουσουλμάνος χωρίς να έχει προκύψει συμμετοχή του σε εξτρεμιστικές ενέργειες, ωστόσο το 2016 είχε ταξιδέψει μέσω Τουρκίας στη Συρία όπου φέρεται να εντάχθηκε, εκπαιδεύτηκε και συμμετείχε με τον ISIS σε πολεμικές συγκρούσεις σε Συρία και Ιράκ.