ΟικονομίαΑρχείο

Επίδομα θέρμανσης: Τα ποσά, οι δικαιούχοι και οι προθεσμίες

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα με επικρατέστερη ημερομηνία τις 22 Δεκεμβρίου, ανοίγει η πλατφόρμα αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης, καθώς εκδόθηκε η σχετική απόφαση, στην οποία περιλαμβάνονται και οι συντελεστές προσαύξησης ανάλογα με την περιοχή.

Το επίδομα θέρμανσης θα ξεκινά από τα 80 ευρώ και θα φτάνει έως τα 650 ευρώ, ενώ διευρύνονται οι δικαιούχοι καθώς φέτος δίνεται επιδότηση για φυσικό αέριο, υγράεριο, καυσόξυλα, πέλλετ.

Όσον αφορά τις προθεσμίες υποβολής των δικαιολογητικών και την καταβολή του επιδόματος ορίζονται τα εξής:

Εως την 31η Ιανουαρίου 2021 θα καταβληθεί το επίδομα θέρμανσης για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Εως την 31η Μαρτίου 2021 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 28η Φεβρουαρίου 2021.

Προς το σκοπό αυτό, οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν τα δικαιολογητικά αγορών λοιπών καυσίμων, εκτός τους πετρελαίου θέρμανσης, που τιμολογήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως την 28η Φεβρουάριου 2021 στην πλατφόρμα έως την 28η Φεβρουαρίου 2021.

Ειδικά για το φυσικό αέριο θα καταχωρούνται δικαιολογητικά αγορών της περιόδου από 1.1.2021 έως 28.2.2021 μέχρι και την 31η Μαρτίου 2021 και η πληρωμή για την κατηγορία αυτή δύναται να πραγματοποιηθεί έως την 26η Απριλίου 2021.

27 Δεκεμβρίου οι πρώτοι εμβολιασμοί στην Ελλάδα
Τα πρώτα εμβόλια θα χοηγηθούν στα νοσοκομεία “Ευαγγελισμός” και “Σωτηρία”
Στις 27 Δεκεμβρίου και σε δύο από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, τον “Ευαγγελισμό” και τη “Σωτηρία” θα χορηγθούν τα πρώτα εμβόλια κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα. 

Σύμφωνα με την πνευμονολόγο και διευθύντρια της 7ης πνευμονολογικής κλινικής στο «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα, ήδη ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στην κλινική έχει δηλώσει ότι θέλει να υποβληθεί σε εμβολιασμό.

Η Ελλάδα αναμένεται, βάσει των τελευταίων στοιχείων, να λάβει περί τα 300.000 εμβόλια των Pfizer/BionTech στην πρώτη παρτίδα που θα παραλάβει.

Αυτό που εκκρεμεί για να ξεκινήσει η διαδικασία είναι η έγκριση του εμβολίου αυτού από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) στη συνεδρίασή του την προσεχή Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου, ενώ στις 6 Ιανουαρίου ο ΕΜΑ θα συνεδριάσει για να ανάψει το «πράσινο φως» και για το εμβόλιο της Moderna.

Εντωμεταξύ στη Θεσσαλονίκη έφτασαν την Πέμπτη (17/12) τα ειδικά ψυγεία που θα χρησιμοποιηθούν για την συντήρηση του εμβολίου της Pfzizer.

Τα εμβόλια συντηρούνται σε θερμοκρασία -70 βαθμών Κελσίου, ενώ το κάθε ψυγείο βαθέως πήξεως, μπορεί να αποθηκεύσει περίπου 15.000 φιαλίδια του εμβολίου.

«Είμαστε αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη φαρμακοποθήκη στην ελληνική επικράτεια. Βρίσκεστε σε ένα χώρο ιδιοκτησίας των φαρμακοποιών 6.500 τμ. Κληθήκαμε από το υπουργείο να συμμετέχουμε σε αυτή την πανεθνική προσπάθεια. Με χαρά μας αποδεχτήκαμε. Περιμένουμε το τρίτο ψυγείο. Είναι ιαπωνικής κατασκευής και έφτασαν εχτές», είπε ο ΓΓ του συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης, κ. Νικολαΐδης.

«Η αποθήκη έχει 24ωρη φύλαξη και θα συνδράμει και η αστυνομία στη φύλαξή τους. Τα ψυγεία θα μείνουν εδώ», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τα εμβόλια θα μεταφέρονται από την αποθήκη στα εμβολιαστικά κέντρα, όπου θα υπάρχουν άλλα ψυγεία που θα μπορούν να παραμείνουν για πέντε ημέρες.

Αλλάζουν τα διόδια στον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα (πίνακες)
Μικρές μειώσεις σε όλους τους σταθμούς των διοδίων
Τιμαριθμική αναπροσαρμογή των διοδίων, θα ισχύσει από 1/1/2021 στον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα. 

Με βάση τα προβλεπόμενα από τη Σύμβαση Παραχώρησης του Έργου «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση και Εκμετάλλευση του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και κλάδος Λεύκτρο – Σπάρτη», από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 31 Δεκεμβρίου 2020 προς Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2021 (ώρα 00:00 της 1/1/2021), οι χρεώσεις στους σταθμούς διοδίων του αυτοκινητοδρόμου θα αναπροσαρμοστούν. 

Από την προαναφερθείσα τιμαριθμική αναπροσαρμογή προκύπτουν μειώσεις τιμών σε όλους τους σταθμούς διοδίων και σε ορισμένες κατηγορίες οχημάτων, οι οποίες απεικονίζονται με κόκκινο χρώμα στους παρακάτω πίνακες. Οι υπόλοιπες τιμές (με μαύρο χρώμα) λόγω στρογγύλευσης δεν επηρεάζονται και παραμένουν ίδιες με αυτές του 2020:

Ο νέος τιμοκατάλογος περιλαμβάνει ΦΠΑ 24% και θα ισχύει για όλους τους μετακινούμενους, συμπεριλαμβανομένων των κατόχων ηλεκτρονικών πομποδεκτών.