ΚοινωνίαΑρχείο

Ανακύκλωση στην πηγή και στην Αργολίδα;

Το Σάββατο 11 Ιουλίου 2015 το απόγευμα με πρωτοβουλία ομάδας πολιτών της Αργολίδας πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα την ανακύκλωση στην πηγή. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το παράδειγμα της Σπάρτης με ομιλητή τον κ. Αργυρόπουλο Σταύρο Τεχνικό Σύμβουλο της Λακωνικής Βιοενεργειακής Α.Ε.

Στο Σαββατοκύριακο της αγωνίας επιλέχθηκε να γίνει η εκδήλωση γιατί με μνημόνια ή χωρίς μνημόνια τα απορρίμματα θα μας ακολουθούν. Να επισημανθεί πως στην εκδήλωση είχαν καλεστεί όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της Αργολίδας αλλά δυστυχώς το θέμα δεν τους «συγκίνησε».Εξαίρεση η παρουσία του Δημάρχου Ναυπλιέων κ. Κωστούρου.

Ο ομιλητής έχοντας μια βασική άποψη ότι τα απορρίμματα είναι προϊόντα που ανήκουν στους πολίτες και έχουν οικονομική αξία ξεκίνησε στην Σπάρτη τη δημιουργία μιας συμμετοχικής εταιρείας Α.Ε. με λαϊκή βάση την προσπάθεια ανακύκλωσης στην πηγή.

Διαμόρφωσαν το χώρο υποδοχής και ζήτησαν από τους πολίτες – κατοίκους της Λακωνίας να ξεχωρίζουν τα προϊόντα που τους ανήκουν στο σπίτι τους ή την επιχείρησή τους (χαρτί ,γυαλί, αλουμίνιο & μέταλλα, τηγανέλαια, πλαστικό) και με δικά τους μέσα να τα πηγαίνουν στο χώρο της Λακωνικής Βιοενεργειακής Α.Ε. Κάθε προιόν (χαρτί ,γυαλί, αλουμίνιο & μέταλλα, τηγανέλαια, πλαστικό) που πηγαίνει ζυγίζεται και ο Πολίτης – καταναλωτής λαμβάνει οικονομική αποζημίωση.

Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε το 2011 και τα αποτελέσματα όχι μόνο στην τομέα της διαχείρισης άλλα και της διαμόρφωσης της καταναλωτικής συνείδησης είναι σημαντικά. Δείτε αναλυτικά την προσπάθεια στο site http://www.bioenergeiaki.gr/

Αυτό το προτεινόμενο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων είναι μια αντιπρόταση στην μέχρι τώρα λανθασμένη αντιμετώπιση της ανακύκλωσης μέσα από την διαδικασία των μπλε κάδων ή των κεντρικών επιλογών για κατασκευή των ξεπερασμένων και ακριβών λύσεων εργοστασίων καύσης ή την λειτουργία της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης ΕΕΑΑ

Το μοντέλο αυτό της προσπάθειας διαχείρισης έχουν ακολουθήσει και άλλες ομάδες πολιτών σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας με διάφορες επιχειρηματικές μορφές.

Μήπως πρέπει να δούμε και στο Νομό μας μια εναλλακτική πρόταση διαχείρισης;