ΕυρώπηΑρχείο

Εμπορία Γυναικών για Εργασιακή Εκμετάλλευση στην Οικιακή Εργασία

Στα διάφορα επίπεδα εκμετάλλευσης που βιώνουν οι οικιακές εργαζόμενες επικεντρώθηκε το συνέδριο «Εμπορία Γυναικών με Σκοπό την Εργασιακή Εκμετάλλευση» που διοργάνωσαν από κοινού το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στις 12 Ιουνίου 2015 στο Συνεδριακό Κέντρο, Φιλοξενία.
Από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Ευρωβουλευτής, Κωνσταντίνα Κούνεβα, (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά) παρουσίασε τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πιο συγκεκριμένα μίλησε για την Οδηγία 2011/36 για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων που έχει γίνει νόμος σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ένωσης. Η Ευρωβουλευτής τόνισε ότι ”δεν νομίζω ότι υπάρχει καλύτερο νομικό πλαίσιο προστασίας για τα θύματα της εμπορίας ανθρώπων. Και τα χρήματα που έχουν δοθεί τα τελευταία χρόνια για τη στήριξη προγραμμάτων καταπολέμησης του trafficking και βοήθειας στα θύματά του είναι πολλά.” Αναφέρθηκε επίσης και στη Στρατηγική 2012-2016 της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βάζει φιλόδοξους στόχους για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων. Η κα Κούνεβα υποσχέθηκε ότι ως ευρωβουλευτής θα φροντίσει τα συμπεράσματά του συνεδρίου να φτάσουν στις Βρυξέλλες και να αξιοποιηθούν και στη δουλειά που θα κάνει στην Επιτροπή Γυναικών και στην Επιτροπή Απασχόλησης για τις οικιακές εργαζόμενες. ”Πρέπει να καταλήξουμε σε μια έκθεση που θα φωτίζει και αυτές τις σκοτεινές πλευρές όπου συναντιούνται η κακή κατάσταση του οικιακού προσωπικού με το φαινόμενο του trafficking, το μεταναστευτικό και τη μαύρη εργασία” υπογράμμισε.

Στη δική της τοποθέτηση η Επίτροπος Διοικήσεων Ελίζα Σαββίδου, επανέλαβε τη θέση της ότι η προστασία της ευάλωτης αυτής ομάδας εργαζομένων γυναικών μπορεί να καταστεί έγκαιρη και αποτελεσματική μόνο εφόσον η πολιτεία εγκύψει με τη δέουσα σοβαρότητα, τόλμη και αποφασιστικότητα στον συνολικό ανασχεδιασμό του θεσμικού πλαισίου που ρυθμίζει την οικιακή εργασία στην Κύπρο, κατά τρόπο που να συνάδει με την εργατική νομοθεσία, με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και με την έμφυλη διάσταση του ζητήματος. Διαβεβαίωσε επίσης ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί από κοντά τα ζητήματα που άπτονται στη βελτίωση των συνθηκών παραμονής και εργασίας των οικιακών εργατριών στην Κύπρο και εξέφρασε εκ νέου την ετοιμότητα του Γραφείου της να συμβάλει με κάθε τρόπο στις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν, από κρατικούς και μη κρατικούς φορείς, προς αυτή την κατεύθυνση.

Ανοίγοντας την εκδήλωση η Αν. Επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ, Αλεξάνδρα Ατταλίδου επισήμανε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και όλα τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν εξετάσει δέσμες μέτρων καταπολέμησης αυτών των φαινομένων. Μεταξύ αυτών οι αυστηρές κυρώσεις για όσους εμπλέκονται σε κυκλώματα εμπορίας ατόμων ενώ παράλληλα έχει επιχειρηθεί να διευρυνθεί η έννοια “εκμετάλλευση” ούτως ώστε να επεκταθεί και η νομική ομπρέλα προστασίας. Σήμερα ο όρος εκμετάλλευση περιλαμβάνει και την καταναγκαστική παροχή εργασίας, τη δουλεία ή άλλες παρεμφερείς πρακτικές μεταξύ των οποίων και την οικιακή δουλεία.  

Στο δικό του χαιρετισμό ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη ενσωματώσει στο κυπριακό δίκαιο την Οδηγία 2011/36/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου με τον περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Εμπορίας και Εκμετάλλευσης Προσώπων και της Προστασίας των Θυμάτων Νόμο του 2014, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ στις 15.4.2014 και ο οποίος, βεβαίως, ορίζει την εμπορία προσώπων με σκοπό την εκμετάλλευση της εργασίας. Περαιτέρω, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το Υπουργείο Εσωτερικών συμμετέχει σε έργο που στόχο έχει την ανάπτυξη πολυθεματικής συνεργασίας ενάντια στην εμπορία προσώπων συγκεκριμένα για την εργασιακή εκμετάλλευση. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η ετοιμασία εγχειριδίου για συνεργασία αναφορικά με την καταπολέμηση του συγκεκριμένου φαινομένου.

Μεταξύ των ομιλητών συμπεριλαμβάνονταν άτομα από την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Λιθουανία και την Κύπρο με ειδική δράση και εμπειρία στο συγκεκριμένο θέμα που παρουσίασαν έρευνα αλλά και εισηγήσεις για ενημέρωση των αρμοδίων φορέων με στόχο την καταπολέμηση εκμετάλλευσης οικιακών εργαζομένων, και της διερεύνησης της αυξημένης ζήτησης για οικιακή εργασία καθώς και την ανάλυση των αιτιών και που βρίσκονται πίσω από την εμπορία γυναικών για εργασιακή εκμετάλλευση τόσο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε επίπεδο κρατών μελών. Πιο συγκεκριμένα παρεμβάσεις έγιναν από τη Μύρια Βασιλειάδου, Ευρωπαία Συντονίστρια κατά της Εμπορίας Προσώπων, τη Σωτηρούλα Χαραλάμπους τέως Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, την Άννα Αγαθαγγέλου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο York και τη Τζόζη Χριστοδούλου, Συντονίστρια Πολιτικής στο Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου.