ΚόσμοςΑρχείο

Σκοτώνουν περισσότερο οι λευκοί καρχαρίες ή τα κουνούπια;

Σε άρθρο του Spiegel διαβάσαμε ότι ο τριπλά παγκόσμιος πρωταθλητής του surf Mick Fanning δέχθηκε επίθεση από λευκό καρχαρία σε έναν διαγωνισμό στη Νότια Αφρική,μπροστα στις κάμερες.Ήταν μια σοκαριστική εμπειρία.Οι φωτογραφίες προκαλούν φόβο.Όμως, οι στατιστικές δείχνουν ότι οι λευκοί καρχαρίες δεν είναι τόσο επικίνδυνοι όσο νομίζουμε.
 
Σύμφωνα με στατιστικές του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στη Φλόριντα οι επιθέσεις λευκών καρχαριών σε ανθρώπους κατά μέσο όρο είναι 70 σε ένα χρόνο και 6 έχουν πεθάνει.

Αν συγκρίνουμε με τα τσιμπήματα κουνουπιών θα δούμε ότι αυτά είναι πιο θανατηφόρα, καθώς σκορπούν το θάνατο σε 635.000 ανθρώπους.Ακόμα, τα δαγκώματα από φίδια ή από σκορπιό σκοτώνουν περίπου 97.000 άτομα ετησίως.Επίσης, είναι πιο πιθανό, να πεθάνει κάποιος από κεραυνό ή κατά τη διάρκεια μιας πτήσης, παρά από καρχαρία.

Στο ίδιο άρθρο απεικονίζεται ότι και η Ελλάδα είναι ανάμεσα στα μέρη που δέχεται επίσκεψη από σκυλόψαρα και συγκεκριμένα αναφέρει ότι αισθάνονται τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα σε απόσταση 50 εκατοστών, βλέπουν σε λιγότερο από 50 μέτρα, αισθάνονται πίεση σε <100 μέτρα, μυρίζουν σε >100 μέτρα και ακούν σε περισσότερα από 1000.

Στην Ελλάδα, κοντά στη Χαλκιδική φαίνεται να υπάρχουν λευκοί καρχαρίες εκεί όπου ο στόλος του Ξέρξη είχε κατασπαραχθεί από σκυλόψαρα πηγαίνοντας στη Μακεδονία.