ΚοινωνίαΑρχείο

Οι φωτογραφίες των παππούδων βγήκαν από τα σεντούκια και μπαίνουν στο ιντερνέτ !

«Παλαιές φωτογραφίες του Ναυπλίου», μια ακόμα ομάδα στο facebook ή η τοποθεσία στο ίντερνετ, που συλλέγονται σημαντικά αρχεία της πόλης, που προσφέρουν – συνεισφέρουν οικιοθελώς οι ντόπιοι; Μάλλον το δεύτερο.

Οι δημιουργοί της ομάδας, προφανώς δεν φαντάζονταν όταν έφτιαξαν την συγκεκριμένη σελίδα, ότι θα είχε την τεράστια επιτυχία, που σημειώνει μέχρι σήμερα. Ο Γιώργος Καρατάσος και ο Κώστας Καράπαυλος ξεκίνησαν δειλά αναρτώντας κάποιες φωτογραφίες από το δικό τους αρχείο, όμως σήμερα, η ομάδα «Παλαιές φωτογραφίες του Ναυπλίου» απαριθμεί 6000 σχεδόν μέλη και χιλιάδες φωτογραφίες, που θα ζήλευε να έχει στη συλλογή του και ο πιο ικανός συλλέκτης.

Και τα μέλη πολλαπλασιάζονται προσφέροντας το πολύτιμο υλικό που διαθέτουν, ακολουθώντας την προτροπή του Κώστα Καράπαυλου, που σημειώνει στην αρχική σελίδα: «Καλωσορίζω όλα τα μέλη της ομάδας “Παλαιές φωτογραφίες του Ναυπλίου“. Όλοι μαζί να αναδείξουμε τη σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά που μας προσφέρει η πόλη τ΄Αναπλιού. Να θυμηθούμε. Να μάθουμε άγνωστες πτυχές του παρελθόντος αυτής της σπουδαίας πόλης. Δημοσιεύστε εδώ τις φωτογραφίες σας και σχολιάστε. Δημιούργησα την ομάδα, που όμως ανήκει σε όλους μας και θα αποκτήσει το δικό της βηματισμό».

Ο «Αναγνώστης Πελοποννήσου», μίλησε με τον Γιώργο Καρατάσο, εκ των διαχειριστών της σελίδας:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιώργο, πώς ξεκινήσατε, πώς ήρθε η ιδέα;

ΚΑΡΑΤΑΣΟΣ: Σε ευχαριστώ πρώτα από όλα που σκέφτηκες να κάνεις αφιέρωμα για την ομάδα μας. Πού με την βοήθεια όλων των φίλων απαριθμεί  πλέον γύρω στα 6.000 άτομα. Όταν ξεκίνησα και έφτιαξα και εγώ face book , [γέροντας τι τα θέλω αυτά], δεν μου άρεσε να αναμασώ όλες τις σπουδαίες σκέψεις όλων των σοφών του κόσμου, ούτε να γράφω μόνο για τον εαυτό μου και τι κάνω την κάθε στιγμή. Δεν είναι κακό αυτό, αλλά εμένα δεν με γέμιζε. Ξέροντας την αγάπη που έχουμε όλοι για τον τόπο μας, είμαστε και λίγο τοπικιστές, και γνωρίζοντας ότι πολλοί φίλοι θα ήθελαν να μάθουν περισσότερο για την ιστορία του τόπου αυτού, άρχισα να ανεβάζω από το αρχείο μου παλαιές φωτογραφίες του Ναυπλίου και είδα αμέσως ότι είχαν τρομερή απήχηση.

Τα αιτήματα φιλίας έπεφταν βροχηδόν. Ικανοποιήθηκα πολύ. Κατάλαβα ότι πολλοί φίλοι ήθελαν να ξαναθυμηθούν τα νιάτα τους, την ξυπολησιά τους, τα ανέμελα χρόνια τους, την ιστορία των  τειχών που ανέβαιναν όταν έφευγαν από το σχολείο και τέλος να ξαναβρούν τις ρίζες τους. Αλλά και φίλοι από άλλες πόλεις ενδιαφέρθηκαν για την ιστορία του Ναυπλίου.

Βλέποντας με το ίδιο μάτι και το ίδιο σκεπτικό αυτά ο φίλος μου ο Κώστας ο Καράπαυλος αμέσως σε μια -δυο μέρες δημιούργησε την σελίδα μας. Ο πρωταρχικός στόχος μας ήταν και εξακολουθεί να είναι να βάλει ο κάθε Αναπλιώτης έστω και μία παλιά φωτογραφία στο σπίτι του. Να την βλέπει κάθε μέρα, να θαυμάζει την απλότητά της και να αγαπά κατ’ επέκταση περισσότερο την πόλη μας.  Να βλέπει τα στραβά, αλλά να βλέπει και τα ίσια. Με το ίδιο πάθος, με τον ίδιο ενθουσιασμό και ποιός ξέρει μπορεί να του κατεβούν και ιδέες για το πως μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερο το Ναύπλιο.

Το υλικό που έχουμε συλλέξει ήδη το έχουμε ταξινομήσει σε κατηγορίες, ανάλογα με την τοποθεσία [Πλ, Συντάγματος, Παλαμήδι, Μπούρτζι, Πάρκο Κολοκοτρώνη, Καραθώνα κλπ] και παράλληλα φτιάξαμε μία ιστοσελίδα το www.nafpliooldphotos.gr και ανεβάζουμε εκεί τις φωτογραφίες. Φυσικά είναι δύσκολο και χρονοβόρο γιατί δεν έχουμε πολλούς διαχειριστές της σελίδας, και πρέπει να τεκμηριώσουμε τις φωτογραφίες ιστορικά [ευτυχώς γιαυτό έχουμε πολλούς και καλούς φίλους]. Θα ήταν μεγάλη μου παράλειψη να μην ευχαριστήσω ΟΛΟΥΣ τους φίλους της ομάδας μας που βοήθησαν με τις φωτογραφίες του και τα σωστά σχόλια τους.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιοί οι στόχοι, τί θα γίνει αυτό το υλικό και πώς θα αξιοποιηθεί;

ΚΑΡΑΤΑΣΟΣ: Για το υλικό ακόμα δεν μας έχει προβληματίσει, γιατί πιστεύουμε ότι θα το θέλουν όλοι. Δεν θέλουμε να πέσει σε χέρια που δεν θα το αξιοποιήσουν. Πιθανόν αν βρούμε χρήματα, πράγμα πολύ δύσκολο, να εκδώσουμε κάποιο λεύκωμα με παλιές φωτογραφίες, αλλά είναι νωρίς ακόμα για να το αποφασίσουμε. Ακόμα βρίσκουμε φίλους που έχουν φωτογραφίες “διαμάντια”. Σκεφτόμαστε κάποια περιοδική ή και μόνιμη έκθεση αλλά ο όγκος της δουλειάς δεν μας το επιτρέπει ακόμη.

Και κάτι τελευταίο ακόμα, Θα ήθελα να παρακαλέσω όλους τους φίλους – μέλη της ομάδας να ψάξουν στα σεντούκια των παππούδων τους και ότι παλιά φωτογραφία βρουν να την ανεβάσουν. Θα προσπαθήσουμε να την αξιοποιήσουμε με προσοχή.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Με τα δικαιώματα των φωτογραφιών πως αντιμετωπίζει η ομάδα το θέμα; Είναι κάποιοι από τα μέλη επιφυλακτικοί να διαθέσουν τις φωτογραφίες τους, φοβούμενοι την εμπορική εκμετάλλευση μελλοντικά;

ΚΑΡΑΤΑΣΟΣ: Με τα δικαιώματα των φωτογραφιών το θέμα είναι δύσκολο. Απλά πρέπει να γράφουμε σε ποιον ανήκει η κάθε μια. Αλλά και πάλι όταν έχεις μια παλιά φωτογραφία πού να ξέρεις ποιανού είναι. Πάντως μπορούν να μας κλείσουν μέσα, αν κάποιος απόγονος διεκδικήσει δικαιώματα. Είναι δύσκολο. Να μου πεις εγώ βρήκα μια φωτογραφία στο internet πού να ξέρω ποιανού είναι. Δεν τους νοιάζει. Σίγουρα ού μπλέξεις.

Για την δεύτερη ερώτηση, επιφυλακτικοί για εμπορική εκμετάλλευση δεν είναι. Απλά δεν τόχουν πάρει με το μέσα μυαλό. Νομίζουν ότι θα τους κοροιδέψουν; Όλοι είναι μέσα στις φωτογραφίες, όλοι λένε μπράβο, αλλά βαριούνται να ψάξουν. Και τους λέμε ότι εμείς δεν θέλουμε οικογενειακές φωτογραφίες. Τι να κάνω μια φωτογραφία, αν  δεν δείχνει λίγο παλιό  Ναύπλιο. Έχουμε όμως και πολλές φωτογραφίες με παλιό ρουχισμό, ήθη και έθιμα από χωριό, που μπορούν ως και λαογραφικά να το δουν. Δεν μας έχει αναφέρει κανένας για εμπορική εκμετάλλευση, εξάλλου δεν έχουμε δηλώσει κάτι τέτοιο. Γι΄ αυτό σου έγραψα ότι ακόμα δεν έχουμε αποφασίσει τι θα κάνουμε το υλικό.

Δεν θέλουμε εμπορική ή πολιτική εκμετάλλευση. Προτάσεις έχουμε, αλλά ακόμα αντιστεκόμαστε. Είναι γέννημα δικό μας και θέλουμε να γίνει ότι το καλύτερο μακριά από κόμματα, σκοπιμότητες,  Γι΄ αυτό και απαγορεύουμε πολιτικά σχόλια στην ομάδα.