ΚοινωνίαΑρχείο

Τα μυστικά των χρωμάτων: Πως επιδρούν στην ψυχική υγεία και την διάθεση μας

Το χρώμα είναι η ουσία της δύναμης και της ζωής γύρω μας, μας συγκινεί και μας εκφράζει! Τα χρώματα υπάρχουν παντού στη ζωή μας…είναι πολύ σημαντικά καθώς συνοδεύουν την καθημερινότητά μας και χωρίς να το καταλαβαίνουμε επηρεάζουν και τη διάθεση μας. Εκτός των άλλων έχουν και θεραπευτικές ιδιότητες.

Η χρωμοθεραπεία ή χρωματοθεραπεία είναι μια σχετικά νέα επιστημονική θεραπευτική αγωγή που αξιοποιεί την φωτεινή ενέργεια των χρωμάτων για να διεγείρει το δέρμα ή τα όργανα του σώματος με στόχο την ενίσχυση του οργανισμού και τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων. Κατατάσσεται στις συμπληρωματικές εναλλακτικές μορφές θεραπείας, οι οποίες φιλοδοξούν να αμφισβητήσουν την κυριαρχία της χημικής φαρμακευτικής αγωγής. Η αγωγή της χρωματοθεραπείας είναι απλή, ευχάριστη, φυσικά εντελώς ανώδυνη και κυρίως χωρίς παρενέργειες. Στηρίζεται στην αντίληψη ότι καθένα από τα χρώματα του φάσματος του ορατού φωτός δρα σε συγκεκριμένα σημεία του οργανισμού, ασκώντας ευεργετική επίδραση στην ψυχική και σωματική υγεία του ατόμου.

Η χρωματοθεραπεία χρησιμοποιεί έξι βασικά χρώματα: το κόκκινο, το βιολετί, το κίτρινο, το μπλε, το πράσινο και το μωβ.

Αλλά δεν περιορίζεται μόνο σε αυτά, όπως θα διαπιστώσετε και στο παρακάτω βίντεο, ενώ συνδυάζεται αρμονικά και με την κατάλληλη μουσική επένδυση. Ας δούμε πρώτα όμως τον συμβολισμό και την θεραπευτική δράση των έξι βασικών χρωμάτων:

 

Μπλέ

Το χρώμα της ευαισθησίας, της ηρεμίας και των ανώτερων ψυχικών και νοητικών λειτουργιών. Συμβολίζει την ειλικρίνεια, την αυτοκυριαρχία, την ψυχραιμία, την πειθαρχία και την αφοσίωση.

Στην αρνητική του πλευρά δημιουργεί αίσθημα ανικανοποίητου και ενισχύει τη μαλθακότητα και την παραίτηση.

Θεραπευτική δράση:
Αντιμετωπίζει φαινόμενα ευερεθιστικότητας και ψυχικών εντάσεων, είναι πολύ αποτελεσματικό στην αϋπνία, διαθέτει αντισηπτικές και αναισθητικές ιδιότητες Χρησιμοποιείται κατά ενδοκρινολογικών προβλημάτων, διαφόρων φλεγμονών, ταχυπαλμίας, ρευματισμών, πόνων περιόδου και συχνών πονοκεφάλων.

 

Πράσινο

Το απόλυτο ηρεμιστικό για το σώμα και το πνεύμα (γι’ αυτό το λόγο χρησιμοποιείται στα χειρουργεία). Συμβολίζει την ελπίδα, την αισιοδοξία, την ανανέωση, τη γονιμότητα, τη νέα ματιά στη ζωή.

Στην αρνητική του πλευρά προκαλεί οκνηρία, αναβλητικότητα και ζηλόφθονη διάθεση.

Θεραπευτική δράση:
Είναι άριστο καρδιοτονωτικό, ελέγχει την πίεση του αίματος, εξισορροπεί το νευρικό σύστημα, θεραπεύει πονοκεφάλους και έχει επουλωτική δράση. Ξεκουράζει και κατευνάζει από την ένταση της καθημερινότητας.

 

Κόκκινο

Το σύμβολο της αγάπης, της δύναμης, της κυριαρχίας, της ζωτικής ενέργειας, της δράσης, της ενεργητικότητας, του ερωτισμού και του πάθους.

Στην αρνητική του πλευρά διεγείρει το φόβο, προκαλεί οργή και θυμό γιατί ανεβάζει την αδρεναλίνη, συμβάλλει στη δημιουργία ακραίου πάθους, ενεργοποιεί το ένστικτο της απειλής και του κινδύνου.

Θεραπευτική δράση:
Ενισχύει την αρτηριακή πίεση των υποτασικών, δρα κατά της αναιμίας, ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος (αντιμετώπιση υποθερμίας), ενεργοποιεί την καλή κυκλοφορία του αίματος, δίνει ενέργεια, ενεργοποιεί τον αργό μεταβολισμό, καταπολεμά την κόπωση, την αδράνεια και την εσωστρέφεια.

 

Βιολετί  

     

Συμβολίζει τη θαλπωρή αλλά και την διαρκή αναζήτηση. Διεγείρει τη δημιουργικότητα, την αποφασιστικότητα και τη φιλοδοξία.

Στην αρνητική του πλευρά συμβολίζει το απρόβλεπτο, προκαλεί νευρικότητα και ψυχικές εντάσεις.

Θεραπευτική δράση:
Θεραπεύει το βρογχικό άσθμα και άλλα χρόνια πνευμονικά προβλήματα, αντιμετωπίζει προβλήματα του θυρεοειδούς, βοηθά στην επίλυση γυναικολογικών προβλημάτων και χαρίζει φυσική ευεξία.

 

Κίτρινο 

         

Κατεξοχήν σύμβολο δύναμης και εξουσίας. Προκαλεί συναισθήματα χαράς, ευθυμίας και αισιοδοξίας. Καθαρίζει το νου και συνδράμει στη λήψη θετικών αποφάσεων.

Στην αρνητική του όψη εκλύει διαθέσεις δειλίας, εκνευρισμού και νευρικότητας.

Θεραπευτική δράση:
Αντιμετωπίζει την αρθρίτιδα και τους ρευματισμούς, χρησιμοποιείται στη θεραπεία δερματολογικών προβλημάτων, τονώνει το νευρικό σύστημα και ενδείκνυται για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

 

Μώβ

Συμβολίζει την ψυχική ισορροπία και τη διαύγεια του πνεύματος. Διεγείρει την πνευματική αναζήτηση του ανθρώπου. Ωθεί σε υψηλές πνευματικές επιδιώξεις, δημιουργεί παραγωγική διάθεση και ενισχύει τον αυτοέλεγχο.

Στην αρνητική του πλευρά μπορεί να προκαλέσει αίσθημα ανίας

Θεραπευτική δράση:
Θεωρείται σημαντικό θεραπευτικό χρώμα με ευρύτητα δράσης. Βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, αυξάνει τη διαισθητική ικανότητα και αμβλύνει το αίσθημα της πείνας.

 

Στο παρακάτω βίντεο έχει επιχειρηθεί ένας συνδυασμός χρωμοθεραπείας με αγαπημένα κομμάτια παραδοσιακής ινδιάνικης μουσικής:

 

Κ.Κ.