ΠολιτισμόςΑρχείο

Θερινά προγράμματα από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών

Το Kέντρο Ελληνικών Σπουδών, κατά τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο οργάνωσε, συνδιοργάνωσε και υποστήριξε πλούσιες εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, όπως το Πρόγραμμα Θερινών Πρακτικών Ασκήσεων, το Πρόγραμμα Φιλοξενίας Βραβευμένων Βρετανών Ποιητών, το Ετήσιο Επιστημονικό Συμπόσιο σε συνεργασία με την Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, τα Θερινά Σχολεία των Πανεπιστημίων William and Mary και Duke, κ.ά.

Την εβδομάδα που πέρασε, το Κέντρο ολοκλήρωσε δύο ακόμα σημαντικές ετήσιες δραστηριότητές του.

Το Σάββατο 1η Αυγούστου ολοκληρώθηκε ο τέταρτος κύκλος του Θερινού Προγράμματος Μαθητών Λυκείου (HSSP). Διδάσκοντες και τέσσερις Εκπαιδευτικοί Συνεργάτες (προπτυχιακοί φοιτητές) από το Harvard εργάστηκαν εντατικά με τους 16 συμμετέχοντες μαθητές Λυκείου για 15 μέρες. Οι επιλεγμένοι μαθητές εργάστηκαν σε ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον που βασίζεται σε αντίστοιχα πρότυπα θερινών σχολείων του Πανεπιστημίου Harvard και συμμετείχαν σε ποικίλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ενώ διεξήγαγαν ερευνητικές εργασίες, τις οποίες παρουσίασαν στο συνέδριο του προγράμματος που πραγματοποιήθηκε στις 31 Ιουλίου στο ΚΕΣ.

 

 

Την Κυριακή 2 Αυγούστου περατώθηκε ο 14ος κύκλος του Θερινού Προγράμματος του Harvard στην Ελλάδα (Πρόγραμμα Συγκριτικών Πολιτισμικών Σπουδών), μία από τις παλαιότερες και πιο επιτυχημένες καλοκαιρινές δράσεις του Πανεπιστημίου σε παγκόσμια κλίμακα. 25 φοιτητές, προερχόμενοι κυρίως από το Harvard καθώς και άλλα Πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο, συμμετείχαν σε εντατικά εβδομαδιαία σεμινάρια που οργανώθηκαν από 10 καθηγητές του Harvard κι άλλων Πανεπιστημίων στο Ναύπλιο, την Ολυμπία και την Θεσσαλονίκη, πραγματοποιώντας παράλληλα και πλήθος άλλων πολιτιστικών δράσεων κι επισκέψεων.

Την Δευτέρα 3 Αυγούστου το ΚΕΣ καλωσόρισε για δεύτερη χρονιά στο Ναύπλιο 36 φοιτητές και καθηγητές του Θερινού Προγράμματος της Σχολής Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον (University of Washington, Seattle). Η ομάδα, ερευνά το φαινόμενο της μετακίνησης πληθυσμών και αξιοποιεί τις εγκαταστάσεις του ΚΕΣ για σεμινάρια και έρευνα μέχρι και την Τετάρτη 12 Αυγούστου.

Παράλληλα, το ΚΕΣ συνέβαλε στην επικοινωνία της ομάδας με το Δήμο Ναυπλιέων, προκειμένου μέσα από επαφές με ειδικούς να υποστηριχθεί με τον καλύτερο τρόπο η εργασία και έρευνα των φοιτητών στην πόλη του Ναυπλίου.