ΠολιτισμόςΑρχείο

Έρχονται απλήρωτοι στην Επίδαυρο

Στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος τα πράγματα για τους εργαζόμενους έχουν φτάσει στο απροχώρητο. Οι ηθοποιοί, έχοντας εξαντλήσει τα όρια της αντοχής τους, ζητούν να μπει ένα τέλος στο θέμα της μη έγκαιρης καταβολής των μισθών τους.

Οι στάσεις εργασίας που είχαν εξαγγείλει στις 7 και 8 Αυγούστου τελικά δεν θα γίνουν, σε διαφορετική περίπτωση οι δύο παραστάσεις της «Ιφιγένειας» στην Επίδαυρο θα ακυρώνονταν.

Ο λόγος, η σύντομη ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού που εστάλη χθες και σημειώνει πως εντός του Αυγούστου θα εκταμιευθεί ένα μεγάλο μέρος της τακτικής επιχορήγησης προς το ΚΘΒΕ, ύψους 1 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν και οι οφειλές του θεάτρου προς τους εργαζομένους.

Οι εργαζόμενοι με μία οργισμένη επιστολή τους, ανακοινώνουν την αναστολή των προγραμματισμένων κινητοποιήσεών τους και απαιτούν λύση, προτρέποντας τον Γιάννη Βούρο πριν την παράσταση να αναγνώσει το εξής κείμενο:

Το Κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος τιμά με την παρουσία του για πολλοστή φορά τον ιερό χώρο της Επιδαύρου, όντας στη χειρότερη καμπή της ιστορίας του. Το σύνολο των εργαζομένων του ΚΘΒΕ παραμένει απλήρωτο επί σειρά μηνών, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Η πραγματοποίηση αυτής της παράστασης οφείλεται αποκλειστικά στον ηρωισμό και τον πατριωτισμό των εργαζομένων του ΚΘΒΕ

 


 

Όπως αναφέρεται στην επιστολή των εργαζομένων:

«Η καθυστερημένη καταβολή των δεδουλευμένων μετά από παρέλευση 2-3 μηνών είναι πλέον σύνηθες φαινόμενο. Οπως είναι γνωστό κανένας δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για το γεγονός. Ούτε το υπουργείο, ούτε η διεύθυνση του θεάτρου. Το ΥΠΠΟ δεν είναι σε θέση να καταβάλει έγκαιρα την τακτική επιχορήγηση λέγοντας ότι δεν υπάρχουν χρήματα και η διεύθυνση του θεάτρου αναφέρεται συνέχεια στην άρνηση του υπουργού να συναντηθεί μαζί της.(…)

Στις τελευταίες γενικές συνελεύσεις των ηθοποιών αποφασίστηκε να μην επαναληφθεί το καθεστώς που ίσχυε παλαιότερα. Δηλαδή ο περιοδεύων θίασος να παίρνει (δικαίως) τα εκτός έδρας ενώ όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι να μην αμείβονται. (…) Υπακούοντας σε αποφάσεις γενικών συνελεύσεων με τελευταία αυτή της 16ης Ιουνίου 2015, εξαγγείλαμε στάσεις εργασίας για το διήμερο 7 και 8 Αυγούστου στην Επίδαυρο, τολμώντας να διεκδικήσουμε 200-250 ευρώ έναντι για όλους τους ηθοποιούς του θεάτρου που είναι και πάλι για 3 μήνες απλήρωτοι. Αυτή η διεκδίκηση εξόργισε.

■ Ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης μάς χαρακτήρισε εκβιαστές, συνδυάζοντας τη διεκδίκησή μας με την παράσταση της Επιδαύρου. Η στάση του μας εξέπληξε. Προσδοκούσαμε από έναν υπουργό αριστερής – ριζοσπαστικής κυβέρνησης να ψάξει για λύση στο απόλυτα λογικό και δίκαιο αίτημά μας και όχι να μας χαρακτηρίζει εκβιαστές. Επαναλάμβανε στην τηλεφωνική μας επικοινωνία ότι έστειλε στο θέατρο 30.000 ευρώ για τις ανάγκες της περιοδείας και μόνο. Αυτά τα χρήματα δεν έφτασαν ποτέ στο θέατρο. Παρακρατήθηκαν λόγω οφειλών του θεάτρου σε κρατικούς οργανισμούς, κάτι που η διεύθυνση όφειλε να γνωρίζει!

■ Οι ηθοποιοί του θεάτρου θέλουμε περισσότερο απ’ όλους και πολύ περισσότερο από τον κ. Ξυδάκη να μη διαταραχθούν οι παραστάσεις της Επιδαύρου, έχουμε όμως εξαντλήσει τα όρια της αντοχής και της ανοχής μας. Σημειώνουμε ότι τον “εκβιασμό” που αναφέρει ο υπουργός τον αντιμετωπίζουμε κι εμείς συνέχεια, όταν δεχόμαστε πιέσεις καθώς αδυνατούμε να ανταποκριθούμε σε καθημερινές ανάγκες επιβίωσης.

■ Αναστέλλουμε τις κινητοποιήσεις μας όχι επειδή ικανοποιήθηκε το αίτημα της καταβολής αυτού του ευτελούς ποσού ως έναντι. Ο Γιάννης Βούρος “προσφέρθηκε” να δώσει από 75 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο από τις τελευταίες 20.000 ευρώ που υπάρχουν στο ταμείο του θεάτρου. Θα ήταν υπερβολή να αρνηθούμε τα 75 ευρώ; Ή είναι ένδειξη αξιοπρέπειας; Δύσκολη απάντηση, γιατί υπάρχουν συνάδελφοι που αντιμετωπίζουν ανθρωπιστικό πλέον πρόβλημα.

■ Αναστέλλουμε τις κινητοποιήσεις για να δώσουμε μια μοναδική ευκαιρία στο διευθυντή του θεάτρου στο χώρο της Επιδαύρου, να αναδείξει το τεράστιο πρόβλημα της αδιαφορίας του υπουργείου το οποίο απαξιώνει και τον ίδιο και το θέατρο με τον πιο άκομψο τρόπο. Οι παραστάσεις στην Επίδαυρο είναι μια καλή ευκαιρία να αποδείξει έμπρακτα ότι πρώτα είναι συνάδελφος, όπως ο ίδιος λέει, και μετά διευθυντής. Τον προτρέπουμε λοιπόν να διαβάσει το παρακάτω κείμενο πριν την έναρξη της παράστασης.

“Το Κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος τιμά με την παρουσία του για πολλοστή φορά τον ιερό χώρο της Επιδαύρου, όντας στη χειρότερη καμπή της ιστορίας του. Το σύνολο των εργαζομένων του ΚΘΒΕ παραμένει απλήρωτο επί σειρά μηνών, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Η πραγματοποίηση αυτής της παράστασης οφείλεται αποκλειστικά στον ηρωισμό και τον πατριωτισμό των εργαζομένων του ΚΘΒΕ”.

Θα μπορούσε να διαβάσει κάποιο άλλο κείμενο της επιλογής του που να περιέχει την ουσία της προηγούμενης παραγράφου ή και να μην παρευρεθεί στην πρεμιέρα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας προς το υπουργείο και συμπαράστασης προς τους συναδέλφους του!».