ΠολιτισμόςΑρχείο

Η τραγωδία του ΚΘΒΕ πριν την Ιφιγένεια στην Επίδαυρο

Το δράμα τους ζουν οι ηθοποιοί που παίζουν την “Ιφιγένεια εν Ταύροις” αυτές τις μέρες στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, αφού τους έχουν αφήσει για μήνες απλήρωτους. Οι ίδιοι είχαν εξαγγείλει στάση εργασίας για χθες και σήμερα η οποία θα ακύρωνε αυτομάτως την παράσταση. Οι εξαγγελθείσες στάσεις των εργαζομένων του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας τελικά ανεστάλησαν, ύστερα από εσωτερικές διεργασίες και την απόφαση της καλλιτεχνικής διεύθυνσης για την καταβολή, σε κάθε εργαζόμενο, 75 ευρώ από τις τελευταίες 20.000 ευρώ που υπάρχουν στο ταμείο του θεάτρου.

Με ανακοίνωσή τους οι ηθοποιοί και συντελεστές της παράστασης είχαν ζητήσει από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του θεάτρου Γιάννη Βούρο να αναγνώσει πριν την παράσταση ένα σύντομο κείμενο προς ενημέρωση του κοινού. Οι ίδιοι μάλιστα μοίρασαν και φυλλάδια προς τον κόσμο πριν την τραγωδία του Ευριπίδη, που περιέγραφαν την δική τους “τραγωδία”, μία κίνηση που δεν αποκλείεται να επαναληφθεί και σήμερα.
 

Στο κείμενο που διένειμαν (όπως βλέπετε και στην παραπάνω φώτο) κάνουν λόγο για έναν ύπουλο πόλεμο που υφίσταται σε βάρος του κρατικού οργανισμού που ως σκοπό έχει την συρρίκνωσή του. Το φιλότιμο των εργαζομένων και η αδιαπραγμάτευτη αγάπη τους για το θέατρο και τον πολιτισμό είναι αυτά που κρατάνε ΚΘΒΕ ζωντανό, σύμφωνα με τους γράφοντες. 

Το Υπουργείο Πολιτισμού από την πλευρά του ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες πως μέσα στον Αύγουστο θα εκταμιευθεί ένα μεγάλο μέρος της τακτικής επιχορήγησης προς το ΚΘΒΕ, ύψους 1 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν και οι οφειλές του θεάτρου προς αυτούς. Μέχρι στιγμής πάντως οι έκτακτες επιχορηγήσεις του υπουργείου προς το ΚΘΒΕ δεν φτάνουν ουδέποτε στα μισθολόγια των απλήρωτων ηθοποιών καθώς παρακρατούνται αυτόματα, λόγω των χρόνιων οφειλών του θεάτρου προς το ΙΚΑ και άλλους δημόσιους οργανισμούς.
 
Διαβάστε Επίσης: Έρχονται απλήρωτοι στην Επίδαυρο