ΠολιτικήΑρχείο

Κόντρα ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ για τους υδρογονάνθρακες

Κατά πως φαίνεται τα ενεργειακά αποθέματα της χώρας μπαίνουν στο ταμείο υποθηκών με τα 50 δις που επέβαλλε ο Σόϊμπλε, αλλιώς δεν βγαίνουν τα κουκιά, καθώς το ποσό είναι μεγάλο.

Το εν λόγω ταμείο ουσιαστικά θα πρόκειται για ένα κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο, με τελείως διαφορετική λειτουργία και λογική από το ΤΑΙΠΕΔ, παρόμοιο μ’ αυτά που έχουν δημιουργήσει αρκετά κράτη σε όλα τα μέρη του πλανήτη, όπως μεταξύ άλλων η Νορβηγία, η Αυστραλία, κ.ά.

Στο Ταμείο θα περιέλθουν περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου, μετοχές των κρατικών επιχειρήσεων, υποδομές, καθώς και ακίνητα του ελληνικού δημοσίου. Στο Ταμείο πιθανόν να ενταχθούν και όλα τα μελλοντικά έσοδα που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση του ορυκτού / φυσικού πλούτου της χώρας – υδρογονάνθρακες, κ.λπ.

Τα 50 δισ. ευρώ του νέου Ταμείου προβλέπονται σε βάθος 30ετίας και από αυτά το 50% θα χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση των τραπεζών, ενώ το υπόλοιπο 50% θα πάει σε ανάπτυξη και εξυπηρέτηση του χρέους.

Το θέμα με τους υδρογονάνθρακες είναι ότι η μέχρι τώρα πρόταση νόμου από τον πρώην Υπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη, προέβλεπε τα κέρδη που θα προκύψουν να ενισχύσουν κυρίως τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να εξασφαλιστούν οι συντάξεις για τις νέες γενιές, οι οποίες έτσι όπως πάει το πράγμα είναι ιδιαίτερα επισφαλείς.

Η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ ήρθε δια στόματος του εκπροσώπου τύπου του κόμματος Παύλου Χρηστίδη, ο οποίως χαρακτηρίζει την φερόμενη πρόταση της κυβέρνησης ως απαράδεκτη, ζητώντας την άμεση απόσυρσή της. Όπως αναφέρει “Χωρίς νέους πόρους δεν είναι δυνατή η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού. Για το ΠΑΣΟΚ αποτελεί προτεραιότητα η διασφάλιση αξιοπρεπούς σύνταξης για τις ερχόμενες γενιές“.

Αντίδραση υπήρξε και από τον Γιάννη Μανιάτη που σημειώνει:

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ετοιμάζεται να καταστρέψει την κορυφαία δράση Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών των τελευταίων ετών.

Τον Ιούνιο 2013, μετά απο στενή συνεργασία με το Νορβηγικό Υπουργείο Πετρελαίου, καταθέσαμε Πρόταση Νόμου για το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών, με βάση την εμπειρία απο το Νορβηγικό Ταμείο Συντάξεων, που διαθέτει πάνω απο 800 δις δολάρια κεφάλαια. Ο νόμος 4162/2013 προβλέπει ότι στο Ταμείο Αλληλεγγύης θα πηγαίνει το 75% των εσόδων απο την αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων, το 20% στο Πράσινο Ταμείο για έργα ανάπτυξης και υποδομών της ευρύτερης περιοχής και το υπόλοιπο 5% στους τοπικούς ΟΤΑ και Περιφέρειες.

Απο τα έσοδα διασφαλίζονται οι συντάξεις των επόμενων γενεών και η χρηματοδότηση μεταπτυχιακών προγραμμάτων ελληνικών ΑΕΙ για αξιοποίηση του εθνικού ορυκτού πλούτου. Το Ταμείο ακολουθεί τις γνωμοδοτήσεις του Συμβουλίου Ηθικής, για την εταιρική κοινωνική και περιβαλλοντική ευθύνη ολων των επενδυτικών δράσεων.

Και τώρα η κυβερνητική ιλαροτραγωδία:

1. Ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ την Πρόταση, με σκωπτικά σχόλια ότι δήθεν “ακόμα δεν τον είδαμε (τα έσοδα), Γιάννη τον βαφτίσαμε …”.

2. Αντίθετα, ο κ. Τσίπρας, ως Πρωθυπουργός, στις Προγραμματικές Δηλώσεις (8/2/2015), ήταν απόλυτος: “Ιδρύουμε (!!!) Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης, στο οποίο θα μεταφερθούν τα έσοδα από την αξιοποίηση του φυσικού και ορυκτού πλούτου, για να διασφαλίσουμε την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών και εντός των γενεών”.

3. Τώρα, η κυβέρνηση προτείνει να μεταφερθούν στο νέο ΤΑΙΠΕΔ, τα έσοδα του Ταμείου Αλληλεγγύης Γενεών, χωρίς καμία αναφορά σε συντάξεις και μεταπτυχιακά!!!

Πρόκειται για την κορύφωση της πολιτικής εξαπάτησης και αυτοδιάψευσης.

Οφείλουν να αποσύρουν άμεσα τη πρόταση.

Η διαγενεακή αλληλεγγύη υπερβαίνει τις ανικανότητες και σκοπιμότητες κάθε κυβέρνησης.”