ΕυρώπηΑρχείο

Η συζήτηση με Μέρκελ και Ολάντ στο ΕΚ

Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ πραγματοποίησαν επίσημη επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη. Τα ζητήματα της προσφυγικής κρίσης, της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της σταθερότητας της ζώνης του ευρώ κυριάρχησαν στη συζήτηση.

 

Ο Πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς

Η επίσκεψη των Φρανσουά Ολάντ και Άνγκελα Μέρκελ αποτελεί “σύμβολο της Γάλλο-Γερμανικής συμφιλίωσης και της ευρωπαϊκής ενότητας”, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς.

Ο κ. Σουλτς τόνισε απευθυνόμενος στους δύο ηγέτες ότι μετά την κοινή επίσκεψη των Φρανσουά Μιτεράν και Χέλμουτ Κολ στο ΕΚ το 1989 είναι “οι πρώτοι ηγέτες κρατών που απευθύνουν από κοινού λόγο, ενώπιον των αντιπροσώπων των Ευρωπαίων πολιτών, και κάνουν αναφορά στις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη”.

“Όταν δεν λειτουργεί καλά η Γάλλο-Γερμανική συνεργασία, ολόκληρη η Ευρώπη υποφέρει. Όταν όμως φτάνουν σε σωστό συμβιβασμό κατά τη διάρκεια κρίσεων, τότε αυτό έχει οφέλη για όλους τους εταίρους και την ΕΕ στο σύνολό της”, σημείωσε ο κ. Σουλτς.

 

Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ

Ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι οι χώρες της ΕΕ πρέπει να αντισταθούν στον πειρασμό του να “κλειστούν στα εθνικά τους καβούκια”, κάτι που θα καταδικάσει την Ευρώπη σε μία θέση “πλήρους αδυναμίας”. Ο κ. Ολάντ υπερασπίστηκε το μοντέλο μιας Ευρώπης ανοιχτής και ικανής να διασφαλίσει τις “απλές και καθαρές αρχές της αλληλεγγύης, της υπευθυνότητας και της σταθερότητας”. Σταθερότητα έναντι στη “βάρβαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου” στην Ουκρανία και υπευθυνότητα έναντι της τρομοκρατίας η οποία “απειλεί την καρδιά και ψυχή της Ηπείρου μας”. Ο κ. Ολάντ υπερασπίστηκε επίσης την αρχή της αλληλεγγύης με τους πρόσφυγες.

“Καθώς είμαστε αντιμέτωποι με όλες αυτές τις προκλήσεις, είμαι πεπεισμένος ότι εάν δεν προχωρήσουμε με την ολοκλήρωση, θα σταματήσουμε και θα οπισθοδρομήσουμε”, σημείωσε ο κ. Ολάντ. Πρότεινε για αυτόν το λόγο να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την ενδυνάμωση και εδραίωση της ζώνης του ευρώ προκειμένου να υπάρξει “συντονισμός των πολιτικών, προώθηση της δημοσιονομικής σύγκλισης και των επενδύσεων”.

 

Η καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ

“Ο τεράστιος αριθμός προσφύγων αποτελεί μία ιστορική πρόκληση. Και το να επιτρέψουμε σε αυτούς τους ανθρώπους να ζήσουν μία αξιοπρεπή ζωή στις πατρίδες τους αποτελεί μία ευρωπαϊκή και παγκόσμια πρόκληση”, δήλωσε η κ. Μέρκελ.

Η καγκελάριος της Γερμανίας προσέθεσε τα εξής: “Τώρα πρέπει να αντισταθούμε στον πειρασμό να γυρίσουμε πίσω στις εθνικές κυβερνητικές δράσεις. Αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη! Η Γερμανία και η Γαλλία είναι έτοιμες. Μόνο αν είμαστε ενωμένοι εμείς στην Ευρώπη θα μπορέσουμε να εξαλείψουμε τα αίτια που οδηγούν στη φυγή και την απομάκρυνση. Θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα με επιτυχία μόνο αν κάνουμε κάτι για τις κρίσεις που πλήττουν τις γειτονικές μας χώρες. Η Τουρκία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο”.

 

Ο επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ

Ο επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: “Πριν από 25 χρόνια, οι προκάτοχοί σας δήλωσαν εδώ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι τα δύο έθνη σας στηρίζουν τη δημοκρατική Ευρώπη. Σήμερα επαληθεύσατε αυτήν τη δήλωση με την παρουσία σας εδώ. Αυτή είναι μία δήλωση Γάλλο-Γερμανικής φιλίας, μία δήλωση της ευθύνης που φέρουν τα δύο έθνη σας και μία δήλωση των προοπτικών για το μέλλον, μία δήλωση ότι η Γαλλία και η Γερμανία θα συνεχίσουν να βλέπουν το μέλλον τους εντός μιας δημοκρατικής Ευρώπης”.

“Εφόσον η Τουρκία, η Ιορδανία, ο Λίβανος και κάποιες άλλες φτωχές χώρες μπορούν και προσφέρουν καταφύγιο σε εκατομμύρια ανθρώπους που εγκαταλείπουν την πατρίδα τους λόγω του εμφυλίου πολέμου, τότε θα πρέπει κι εμείς οι εύποροι Ευρωπαίοι να μπορούμε να καταβάλουμε τις απαιτούμενες προσπάθειες”.

 

Ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα

Ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα δήλωσε τα εξής: “Η ιστορία μας έχει αποδείξει ότι κατά το παρελθόν ο Γάλλο-Γερμανικός άξονας υπηρέτησε σωστά την Ευρώπη γιατί είχε ένα όραμα για την Ευρώπη: την ιδέα ότι μέσα από τη συμφιλίωση των λαών που ήταν διχασμένοι μετά από αιώνες πολέμων θα έμπαινε και η βάση για την πολιτική ολοκλήρωση. Αλλά σήμερα χρειαζόμαστε μία καινούρια αρχή, ένα νέο όραμα, ένα νέο πολιτικό σχέδιο που θα δώσει νόημα στην Ένωση και θα έχει πρωταγωνιστές όλα τα κράτη μέλη”.

 

Ευρωπαίοι Συντηρητικοί Μεταρρυθμιστές

Μιλώντας εξ ονόματος της ομάδας των ΕΣΜ ο Πολωνός Άντονι Λεγκούτκο, κατηγόρησε τον Γάλλο-Γερμανικό άξονα ότι “μπερδεύει την ηγεσία με την κυριαρχία”. “Δεν νομίζετε ότι αυτό αποτελεί μέρος του προβλήματος όταν μία ή δύο χώρες αποφασίζουν για όλες τις υπόλοιπες;” ρώτησε ο ίδιος.

 

Ο επικεφαλής της ομάδας των Φιλελεύθερων Γκυ Φερχόφσταντ

Ο επικεφαλής της ομάδας των Φιλελεύθερων Γκυ Φερχόφσταντ δήλωσε τα εξής: “Ας αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα. Αυτή η πολλαπλή κρίση θέτει σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Τί θα γίνει εάν αύριο εξαφανιστεί το ευρώ; Ή εάν καταρρεύσει η ζώνη του Σένγκεν; Μετά τί θα μας μείνει; Μόνο μία χαλαρή ένωση εθνικών κρατών. Αδύναμη οικονομικά, ασήμαντη στο παγκόσμιο στερέωμα. Ας μην γινόμαστε αφελείς. Οι Αμερικανοί και οι Κινέζοι θα είναι αυτοί που θα μας υποδεικνύουν ποια οικονομικά πρότυπα θα πρέπει να ακολουθούμε. Θα είναι ο Ασάντ και ο Πούτιν αυτοί που θα αποφασίζουν για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ευρώπη”.

 

Η επικεφαλής της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς Γκαμπριελ Τσίμερ

Η επικεφαλής της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς Γκάμπριελ Τσίμερ δήλωσε τα εξής: “Μπορεί οι δυο σας να θέλετε να φτιάξετε ξανά το Γάλλο-Γερμανικό άξονα. Αλλά η Γάλλο-Γερμανική μηχανή είναι στάσιμη. Τί θα γίνει τώρα κ. Μέρκελ και κ. Ολάντ; Οι ομιλίες σας υποτίθεται ότι θα ενέπνεαν τον κόσμο. Αναφερθήκατε σε σειρά σημαντικών θεμάτων αλλά από τους λόγους σας απουσίαζε η οποιαδήποτε προοπτική περισσότερης δημοκρατίας ή κοινωνικής ένωσης εντός της ΕΕ. Αυτό αποτελεί μία τεράστια αποτυχία. Σας παρακαλώ να ανταποκριθείτε στην πρόκληση!”

 

Η επικεφαλής της ομάδας των Πρασίνων Ρεμπέκα Χαρμς

“Έχουμε έναν μακρύ κατάλογο κρίσεων που λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή και δεν θα φτάσουμε πουθενά εάν δεν τελειώσουμε αυτό που ξεκινήσαμε. Πρέπει να επιστρέψουμε στη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ. Χωρίς διακυβέρνηση του κοινού νομίσματος, δεν θα φτάσουμε ποτέ πουθενά. Εσείς οι δύο είστε οι κατάλληλοι για να το πράξετε αυτό”.

“Πρέπει να επανεξετάσουμε την πολιτική μας στο θέμα των προσφύγων. Αλλά αυτό δεν θα πρέπει να αφορά μόνο την στρατιωτική προστασία των εξωτερικών μας συνόρων. Είναι σωστό το να συνεργαζόμαστε με τον Ερντογάν, αλλά είναι λάθος εάν δεν του πούμε επίσης ότι η κλιμάκωση των ενεργειών έναντι των Κούρδων χειροτερεύει την κατάσταση”.

 

Ο επικεφαλής της ομάδας της Ευρώπης της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας Ναίτζελ Φάρατζ

Ο επικεφαλής της ομάδας της ΕΕΑΔ Ναίτζελ Φάρατζ δήλωσε τα εξής: “Όταν ήρθε ο Κολ και ο Μιτεράν εδώ εκπροσωπώντας τις χώρες τους αυτό ήταν μία συμμαχία ίσων. Αλλά όχι πια. Η Γαλλία έχει χάσει τη δύναμή της, παγιδευμένη σε ένα νόμισμα. Είναι ειρωνικό το πώς ένα σχέδιο που αρχικώς είχε σχεδιαστεί για να περιορίσει την γερμανική δύναμη μας έχει δώσει σήμερα μία Γερμανία κυρίαρχη όλης της Ευρώπης”.

 

Η επικεφαλής της ομάδας Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας Μαρίν Λεπέν

Η επικεφαλής της ομάδας Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας Μαρίν Λεπέν δήλωσε τα εξής: “Σας ευχαριστώ κ. Μέρκελ για την τιμή που μας κάνατε με το να έρθετε εδώ με τον αντικαγκελάριο της γαλλικής επαρχίας”. “Δεν μπορώ να σας αποκαλέσω Πρόεδρο γιατί δεν ασκείτε πλέον τον ρόλο που κατείχε ο προκάτοχός σας”, σημείωσε απευθυνόμενη στον κ. Ολάντ προσθέτοντας ότι “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο εγγυητής του γαλλικού συντάγματος. Δεν πρέπει να υποκύπτει σε πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνει το Βερολίνο, οι Βρυξέλλες, η Ουάσινγκτον, αλλά να υπερασπίζεται την κυριαρχία μας. Κι όμως δεν το πράττετε αυτό. Αντιθέτως όταν με μία ανεύθυνη κίνηση η καγκελάριος Μέρκελ δηλώνει ότι πρέπει να υποδεχτούμε τους χιλιάδες πρόσφυγες, εσείς την χειροκροτείτε. όταν λίγο αργότερα κλείνει τα σύνορα της χώρας της και πάλι την χειροκροτείτε”.

 

Η απάντηση της Άνγκελα Μέρκελ

Καταλήγοντας η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι η ουσία του όποιου συμβιβασμού βρίσκεται στη βάση κάθε ευρωπαϊκής συμφωνίας όπου όλα τα 28 κράτη μέλη λαμβάνουν μέρος. Προσέθεσε ακόμη ότι οι ηγέτες των κρατών και κυβερνήσεων εκπροσωπούν τα έθνη και τα κοινοβούλια και ότι η επαφή με τα εθνικά κοινοβούλια είναι σημαντική. “Χωρίς αυτό η Ευρώπη δεν μπορεί να προοδεύσει” προσέθεσε.

Τέλος, η Καγκελάριος τόνισε ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να καυχηθεί για πολλές της επιτυχίες, όπως η προετοιμασία της διάσκεψης για το κλίμα. “Μια καλή διάσκεψη για το κλίμα είναι επίσης ένας τρόπος για να συμβάλουμε στην πρόληψη των προσφυγικών κρίσεων”.

 

Η απάντηση του Φρανσουά Ολάντ

“Αν είμαστε εδώ, η Καγκελάριος και εγώ, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι συνέβησαν δύο πόλεμοι μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας κατά τον τελευταίο αιώνα. Και ήταν η Γερμανία και η Γαλλία, στον απόηχο αυτής της τραγωδίας, οι οποίες θέλησαν να μπορέσει η Ευρώπη να ανοικοδομηθεί. Γι’ αυτό οι δύο μας χώρες ήθελαν πάντα να ξεκινήσουν ένα νέο ευρωπαϊκό οικοδόμημα” είπε ο κ Ολάντ προσθέτοντας τα εξής: “Όσον αφορά το μέλλον της Ευρώπης, υπάρχουν πολλοί δρόμοι. Ο ένας είναι με το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω, ένας δρόμος που δεν είναι εύκολο να ακολουθηθεί. Ο άλλος είναι αυτός της ισχυροποίησης, πάνω στην οποία θέλουμε να συνεργαστούμε μαζί σας. Θα χρειαστούμε μια Ευρώπη η οποία θα είναι πολύ ισχυρότερη από ό, τι σήμερα. Η πρώτη ευθύνη είναι η κοινή πολιτική για την άμυνα, τη μετανάστευση και το άσυλο (…). Αν δεν θέλουμε να ενισχύσουμε την Ευρώπη, τότε θα πρέπει να την αφήσουμε, προς όφελος ορισμένων μελών της”