ΨυχαγωγίαΑρχείο

Ποδήλατα vs. αυτοκίνητα στο Ναύπλιο

Το ΦΟΥΓΑΡΟ ξεκινά το πρόγραμμα των χειμερινών προβολών του την Κυριακή 11 Οκτωβρίου στις 8μμ, στη FOUGARO THE GALLERY, με το νέο ντοκιμαντέρ BIKES VS CARS του Σουηδού σκηνοθέτη Fredrik Gertten.

Θέμα του ντοκιμαντέρ, το ποδήλατο και πώς η χρήση του μπορεί να αλλάξει την καθημερινότητα στις σύγχρονες πόλεις.

Το φιλμ προβάλλεται σε avant premiere ταυτόχρονα σε Ισπανία, Πορτογαλία, Σκωτία, Πολωνία, Ιταλία, Νορβηγία και Ολλανδία, μαζί με συντονισμένες δράσεις υπέρ του ποδηλάτου, στο πλαίσιο της πρώτης πανευρωπαϊκής καμπάνιας του δικτύου διανομής ντοκιμαντέρ Moving Docs.

Η προβολή στο Φουγάρο θα είναι ελεύθερη και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ CineDoc και στο πλαίσιο των δράσεων που θα γίνουν την ίδια περίοδο σε 10 διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας με τη συνδρομή του Πολιτιστικού Ιδρύματος Πειραιώς και συλλόγους ποδηλατών.

Ντοκιμαντέρ BIKES VS CARS του Fredrik Gertten:

Το Bikes vs Cars παρουσιάζει οικουμενικά ζητήματα, που χρήζουν επιτακτικής αντιμετώπισης. Κλιματική αλλαγή, μείωση φυσικών πόρων, πόλεις «πνιγμένες» στα αυτοκίνητα και κάτοικοι που ζουν σε ένα περιβάλλον με επικίνδυνη ρύπανση και αφόρητο θόρυβο, παρουσιάζονται με αφορμή  το ποδήλατο και τη χρήση του, που μπορεί να αποτελέσει μια πρόταση απέναντι σε αυτό το αδιέξοδο. Τα ισχυρά ωστόσο συμφέροντα των αυτοκινητιστικών και πετρελαϊκών βιομηχανιών, που βρίσκονται στο επίκεντρο του οικονομικού μας συστήματος, έρχονται σε σύγκρουση με την εξάπλωση της χρήσης του ποδηλάτου.

Η ταινία ακολουθεί ανθρώπους από διάφορα μέρη του κόσμου που αγωνίζονται για τη δημιουργία πιο ανθρώπινων πόλεων και αρνούνται πεισματικά να σταματήσουν να κάνουν ποδήλατο παρά τις δυσκολίες.

Η Aline, ακτιβίστρια ποδηλάτισσα από το Σάο Πάολο –μια από τις πιο αφιλόξενες πόλεις για ποδήλατο– αντιδρά στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην πόλη της και μας παρουσιάζει τη θετική πλευρά της μετακίνησης με ποδήλατο. Σε ένα άλλο σημείο του φιλμ, μεταφερόμαστε στον Καναδά και συγκεκριμένα στο Τορόντο, όπου τα μέλη της οργάνωσης Urban Repair Squad βγαίνουν τα βράδια στους δρόμους και ξαναφτιάχνουν με σπρέι και στένσιλ τους ποδηλατόδρομους, ως αντίδραση στο ξήλωμά τους από τον ίδιο το δήμαρχο.

Από τους ακτιβιστές του Σάο Πάολο, του Τορόντο και του Λος Άντζελες που παλεύουν για τους ποδηλατόδρομους, μέχρι την Κοπεγχάγη, όπου το 40% των κατοίκων κινείται καθημερινά με ποδήλατο, το Bikes vs Cars παρουσιάζει με συγκεκριμένα στοιχεία τους αγώνες των ποδηλατών σε μια κοινωνία που κυριαρχείται από τα αυτοκίνητα, καθώς και τις δραστικές αλλαγές που μπορούν να συντελεστούν αν η πλειοψηφία των κατοίκων των πόλεων απομακρυνθεί από το “αυτοκινητοκεντρικό” μοντέλο μετακινήσης.

Προβολή Ντοκιμαντέρ BIKES VS CARS  του Fredrik Gertten:

FOUGARO ΤΗΕ GALLERY, Ασκληπιού 98, Ναύπλιο
Κυριακή 11 Οκτωβρίου, 8μμ
Είσοδος Ελεύθερη