ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Αποκομιδή απορριμμάτων από κρουαζιερόπλοια που καταπλέουν στο Ναύπλιο

Ο δήμος Ναυπλιέων συνδράμει το Λιμενικό Ταμείο στην αποκομιδή των απορριμμάτων από τα κρουαζιερόπλοια, που δένουν στο λιμάνι. Τη Δευτέρα ένα απορριμματοφόρο του πρώην δήμου Ασίνης  πλεύρισε το μεγάλο κρουαζιερόπλοιο και παρέλαβε τα σκουπίδια.

Πολλοί δήμοι που διαθέτουν λιμάνι  έχουν υπογράψει  προγραμματική σύμβαση με τα Λιμενικά Ταμεία για την παραλαβή και διαχείριση των στερεών μη επικίνδυνων αποβλήτων των πλοίων, που ελλιμενίζονται, με την καταβολή αντιτίμου. Σε άλλες περιπτώσεις το έργο της αποκομμιδής έχει ανατεθεί σε ιδιώτες.

Στο  «Σχέδιο παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων των πλοίων που καταπλέουν στο λιμένα Ναυπλίου αρμοδιότητας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπλίου» (ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΛΙΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ) μεταξύ άλλων αναφέρονται τα παρακάτω:

Α) Όροι και προϋποθέσεις

 1. Να εφαρμόζονται πιστά όλες οι ισχύουσες διατάξεις, των Νόμων, Προεδρικών Διαταγμάτων και Υπουργικών Αποφάσεων που προβλέπονται για τις εργασίες παραλαβής και διαχείρισης των συγκεκριμένων αποβλήτων από την Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία, καθώς, επίσης, και οι απαιτήσεις των εμπλεκομένων Υπηρεσιών, ώστε να εξασφαλίζεται η ορθολογιστικότερη περιβαλλοντική διαχείριση των εν λόγω αποβλήτων. 

2.  Σε κάθε περίπτωση κατάπλου πλοίου υπόχρεου υποβολής του εντύπου του Παραρτήματος ΙΙ της υπ. αριθμ. 5 σχετικής ΚΥΑ, ο πλοίαρχος αυτού θα πρέπει να συμπληρώνει το συγκεκριμένο έντυπο και να το υποβάλει σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 6 της συγκεκριμένης ΚΥΑ.

3.  Να λαμβάνονται όλα τα κατάλληλα μέτρα ασφάλειας και προστασίας της υγείας του απασχολούμενου με την παραλαβή αποβλήτων πλοίων προσωπικού, σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και κοινοτική νομοθεσία. Επίσης, να λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για την εκπαίδευση και συνεχή ενημέρωση του προσωπικού που απασχολείται με τις εργασίες παραλαβής των αποβλήτων των πλοίων, σε θέματα ασφάλειας και χειρισμού των αποβλήτων για την αποφυγή κινδύνων για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. 

4. Όλα τα μέσα (σταθερά-κινητά, πλωτά-χερσαία) που θα χρησιμοποιηθούν για την παραλαβή και διαχείριση των αποβλήτων θα πρέπει να πληρούν τις ισχύουσες προδιαγραφές και να είναι εφοδιασμένα με τις απαιτούμενες κατά περίπτωση άδειες – εγκρίσεις που θα καλύπτουν τις απαιτήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας. Οι τεχνικές προδιαγραφές των μέσων προσωρινής αποθήκευσης των μη επικίνδυνων στερεών αποβλήτων (κάδων, container κ.λπ.), των οχημάτων μεταφοράς, καθώς και του λοιπού εξοπλισμού διαχείρισης των μη επικίνδυνων στερεών αποβλήτων θα πρέπει να είναι απολύτως σύμφωνες με τα οριζόμενα στην ΚΥΑ 114218/1997 (ΦΕΚ 1016Β΄). 

5. Να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα αποφυγής πρόκλησης ρύπανσης και αντιμετώπισης περιστατικών ρύπανσης της θάλασσας και των ακτών σύμφωνα με το Ν. 743/77 όπως κωδικοποιήθηκε με το ΠΔ 55/98 (ΦΕΚ 58Α΄) και ισχύει, το Ν. 3100/03 (ΦΕΚ 20Α΄), το Ν. 2252/94 (ΦΕΚ 152Α΄) και το ΠΔ 11/02 (ΦΕΚ 6Α΄).

6. Καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής του σχεδίου και για την εκτέλεση των εργασιών παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων θα πρέπει:  α.  να βρίσκεται σε ισχύ σύμβαση μεταξύ του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπλίου και του αναδόχου που θα αναλάβει το έργο παραλαβής και διαχείρισης των στερεών μη επικινδύνων αποβλήτων (οικιακού τύπου) των πλοίων. Στις συμβάσεις να καταγράφονται οι τύποι-είδη των αποβλήτων που πρόκειται να παραληφθούν καθώς και ο τρόπος διαχείρισης και τελικής διάθεσής τους. β.  Ο ανάδοχος παραλαβής – διαχείρισης των στερεών μη επικινδύνων αποβλήτων (οικιακού τύπου), ανάλογα με τις κατηγορίες αποβλήτων που παραλαμβάνει και το είδος των εργασιών που εκτελεί, να διαθέτει σε ισχύ τις όλες τις απαραίτητες από τις κείμενες διατάξεις άδειες, να εφαρμόζει πλήρως τους όρους και τις προϋποθέσεις που αναφέρονται σε αυτές και να διαθέτει σε ισχύ συμβάσεις με τις εγκαταστάσεις διάθεσης (αποδέκτες) των συγκεκριμένων αποβλήτων. Οι αποδέκτες των αποβλήτων θα πρέπει να διαθέτουν επίσης όλες τις απαραίτητες, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, άδειες. 

7.  Ο καθαρισμός των μέσων προσωρινής αποθήκευσης και του λοιπού εξοπλισμού καθώς και η απολύμανση και η συντήρησή τους θα πρέπει να πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα  και με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφεύγεται η πρόκληση εστιών ρύπανσης-μόλυνσης και να διασφαλίζεται η δημόσια υγεία. 

8. Η εκτέλεση έργων που απαιτούνται για την παραλαβή και διαχείριση αποβλήτων θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με κείμενες διατάξεις. Επιπλέον θα πρέπει να λαμβάνονται:  α.  περιβαλλοντική αδειοδότηση των έργων εφόσον απαιτείται.  β. οικοδομική άδεια (για κατασκευή κτιρίων, δεξαμενών κτλ) σύμφωνα με το Ν. 2987/2002, εφόσον απαιτείται σύμφωνα με τις υποδείξεις της οικείας Πολεοδομίας. γ.  Τυχόν τροποποίηση του Γενικού Προγραμματικού Σχεδίου Λιμένα, όσον αφορά την έγκριση χρήσεων γης και όρων δόμησης, εφόσον υφίσταται, σύμφωνα με τις υποδείξεις των αρμοδίων Υπηρεσιών. 

9.  Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπλίου και ο ανάδοχος παραλαβής και διαχείρισης των στερεών μη επικινδύνων αποβλήτων (οικιακού τύπου) να συμμορφώνονται με τις διατάξεις των Κανονισμών Λιμένων και των υποδείξεων της οικείας Λιμενικής Αρχής.

10. Να διατίθενται με μέριμνα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπλίου στους χρήστες του λιμένα Ναυπλίου οι αναφερόμενες στο Παράρτημα Ι της υπ. αριθμ. 5 σχετικής ΚΥΑ, πληροφορίες.