ΠολιτισμόςΑρχείο

Μυκήνες και Επίδαυρο με δανεικά

Προνόμιο για λίγους θα είναι από του χρόνου η επίσκεψη σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία, αφού οι αυξήσεις – φωτιά που ενέκρινε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο κυμαίνονται από 50% έως 400% με μέσο όρο τον διπλασιασμό της τιμής. Στην Επίδαυρο από 6 ευρώ το εισιτήριο πάει στα 12 και στις Μυκήνες από 8 ευρώ πάει επίσης στα 12. Στο Παλαμήδι θα πρέπει να πληρώσει κανείς 10 ευρώ (από 4 που είναι σήμερα) για μπει να το δει.

Τα περισσότερα η Μέρκελ τα ζήτησε από την Ακρόπολη με 20 ευρώ το κεφάλι από 12 που είναι τώρα και ακολουθεί η Κνωσός με 15, ενώ κάποιοι χώροι σήμερα έχουν ελεύθερη είσοδο, έφθασε η στιγμή να την χάσουν! Το ενιαίο εισιτήριο, που ακόμη συζητείται, ίσως να σώσει λίγο την κατάσταση, όμως η αρμόδια επιτροπή δεν έχει ακόμη καταλήξει κάπου. Ενδέχεται να υπάρξουν κάποιες μειώσεις και για τους χειμερινούς μήνες οι οποίες θα φθάνουν μέχρι το 50% δηλαδή οι επισκέπτες της περίόδου Νοεμβρίου – Μαρτίου θα πληρώνουν περίπου στην παλιά τιμή, αλλά και αυτό δεν έχει αποφασιστεί ακόμα.

Η συζήτηση κρίνεται πως άργησε να γίνει, αφού όπως επισημάνθηκε από μέλη του ΚΑΣ τα τουριστικά πρακτορεία ήδη κλείνουν πακέτα για του χρόνου. Δεν συζητήθηκε επίσης το θέμα των ελευθέρας παρότι κρίθηκε ότι είναι πολλά. Η Ακρόπολη το 2014 είχε 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες με 500.000 ελευθέρας. Ο αριθμός ακούγεται τεράστιος αλλά πρόκειται κυρίως για μαθητές στους οποίους δεν έχουν σκεφτεί ακόμα να τους βάλουν να πληρώσουν (πάλι καλά!). Σε ότι αφορά το ηλεκτρονικό εισιτήριο, αυτό παραπέμπεται για του χρόνου.

Ας ελπίσουμε ότι η τοπική οικονομία της Επιδαύρου και των Μυκηνών δεν θα επηρεαστεί από αυτές τις παράλογες αυξήξεις, η διεθνής ελκυστικότητα των χωρών θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα, καθώς και ο αριθμός των επισκεπτών δεν θα μειωθεί δραματικά. Να ευχηθούμε σε αυτούς τους Έλληνες, οι οποίοι λόγω της οικονομικής αφαίμαξης του μνημονίου αποκλείονται από το να πάνε να δουν τα ίδια τους τα αρχαία, να τα καταφέρουν, έστω και με δανεικά, να πάρουν κι’ αυτοί λίγο μάτι από τον πολιτισμό τους…