ΕυρώπηΑρχείο

Ο Raif Badawi, νικητής του Βραβείου Ζαχάρωφ 2015

“Η Σύνοδος των προέδρων, αποφάσισε ότι το Βραβείο Ζαχάρωφ 2015, για την ελευθερία της σκέψης, απονέμεται στον μπλόγκερ από την Σαουδική Αραβία Raif Badawi “, δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς, ανακοινώνοντας τον νικητή του Βραβείου Ζαχάρωφ.
“Σε αυτό τον άνθρωπο, έναν εξαιρετικά καλό άνθρωπο, υπόδειγμα ανθρώπου, έχει επιβληθεί μια από τις πιο φρικτές ποινές που υπάρχουν σε αυτή τη χώρα και μπορεί να περιγραφεί μόνο ως βάναυσο βασανιστήριο”, είπε ο πρόεδρος Σουλτς.
“Καλώ τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, να σταματήσει την εκτέλεση της ποινής, να απελευθερώσει τον κ. Badawi, να του επιτρέψει να επιστρέψει στη σύζυγό του αλλά και να παρευρεθεί στην ολομέλεια του Δεκεμβρίου, για να λάβει το Βραβείο”, δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς και πρόσθεσε ” Badawi: κρατούμενος συνείδησης”.

Ο νικητής
Ο Raif Badawi, μπλόγκερ και ακτιβιστής από τη Σαουδική Αραβία, κατηγορήθηκε για αποστασία και καταδικάστηκε τον Μάιο του 2014 σε δεκαετή φυλάκιση, 1.000 ραβδισμούς και μεγάλο χρηματικό πρόστιμο, αφού δημιούργησε την ιστοσελίδα “Ελεύθερο δίκτυο Φιλελεύθερων Πολιτών της Σαουδικής Αραβίας”, ενέργεια που θεωρήθηκε προσβολή του Ισλάμ. Οι 50 πρώτοι δημόσιοι ραβδισμοί, πραγματοποιήθηκαν τον Ιανουάριο του 2015, ενώ οι υπόλοιποι αναβλήθηκαν, έπειτα από διεθνείς διαμαρτυρίες. Νωρίτερα, αυτή την εβδομάδα, η σύζυγος του Raif Badawi, Ensaf Haidar, που σήμερα ζει στον Καναδά με τα τρία τους παιδιά, ανακοίνωσε ότι οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας, έδωσαν το πράσινο φώς προκειμένου να συνεχιστούν οι ραβδισμοί.
Τον Φεβρουάριο, το ΕΚ με ψήφισμά του καταδίκασε έντονα τη μαστίγωση του Raif Badawi, ως “σκληρή και σοκαριστική πράξη” και κάλεσε τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας, να “τον απελευθερώσουν άμεσα, χωρίς όρους, ως κρατούμενο συνείδησης, τον οποίο φυλάκισαν και καταδίκασαν επειδή άσκησε το δικαίωμά του στην ελευθερία της έκφρασης”.

Οι τελικοί υποψήφιοι
Ο Raif Badawi, η Δημοκρατική αντιπολίτευση από τη Βενεζουέλα και ο Boris Nemtsov ήταν οι τρείς τελικοί υποψήφιοι για το Βραβείο Ζαχάρωφ για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που ανακοινώθηκαν στις 15 Οκτωβρίου. Περισσότερες πληροφορίες για τους υποψήφιους, εδώ.

Το Βραβείο Ζαχάρωφ
Το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης απονέμεται κάθε χρόνο από το ΕΚ. Ιδρύθηκε το 1998 για να τιμήσει άτομα ή οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών. Πέρυσι, το βραβείο κέρδισε ο Denis Mukwege
Οι υποψηφιότητες για το βραβείο Ζαχάρωφ προτείνονται από πολιτικές ομάδες ή ομάδες τουλάχιστον 40 ευρωβουλευτών. Οι επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης στη συνέχεια ψηφίζουν για τους τρείς επιλαχόντες και, σε μεταγενέστερο στάδιο, η Διάσκεψη των Προέδρων επιλέγει το πρόσωπο που θα τιμηθεί.