ΠολιτισμόςΑρχείο

Το ολοκαύτωμα του Κομμένου αναβιώνει στο Ναύπλιο

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας και ο Σύλλογος Ηπειρωτών Αργολίδας προσκαλούν την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 19.00 στην Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπλίου Ο Παλαμήδης για την παρουσίαση του βιβλίου Αγαπημένη μου αδελφή Άλεξ, μια αληθινή ιστορία (Ηπειρωτικές Εκδόσεις Πέτρα) του Συναδέλφου Φιλολόγου κ. Δημήτρη Χρ. Βλαχοπάνου.

Το βιβλίο αφορά στο ολοκαύτωμα του χωριού Κομμένο Άρτας στις 16.08.1943 από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο κ. Βασίλειος Τσιλιμίγκρας, τ. Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων και ο κ. Νικόλαος Μπουμπάρης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Αργολίδας. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Αργολίδας κ. Σταύρος Χαρλάς. Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσουν οι κ.κ. Καλποδήμου Καλλιόπη και Ντεβέ Αγγελική. Θα προβληθεί επίσης βίντεο διάρκειας 10 λεπτών με μαρτυρίες επιζώντων από το ολοκαύτωμα.

Ο συγγραφέας:

Ο Δημήτρης Χρ. Βλαχοπάνος γεννήθηκε στο μαρτυρικό χωριό Κομμένο της Άρτας, στο οποίο πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και υπηρέτησε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση για 33 χρόνια. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Μορφωτικού Συλλόγου Κομμένου, του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Άρτας, του Συλλόγου «Πολιτών Παρέμβαση» και στελέχωσε το κίνημα του πολιτισμού τις δεκαετίες 1980 και 1990. Διετέλεσε πρόεδρος της Ε.Λ.Μ.Ε. Εορδαίας Κοζάνης και της Ε.Λ.Μ.Ε. Άρτας, πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Άρτας, πρόεδρος του συλλόγου «Πολιτών Παρέμβαση» Άρτας.

  • Το 2004 εξέδωσε την ποιητική συλλογή «εν κινήσει».
  • Τον Απρίλιο του 2005 εξέδωσε το μυθιστόρημα «ΚΟΜΜΕΝΟ ΠΟΤΑΜΙ».
  • Τον Αύγουστο του 2006 την ποιητική συλλογή «Γράμματα Ιάματα».
  • Τον Αύγουστο του 2007 τη συλλογή «Άι Κομμένο – της άσβεστης μνήμης».
  • Τον Οκτώβρη του 2007 κυκλοφόρησε τη συλλογή διηγημάτων «Πηγάδια και πήγασοι – αφηγήματα της δραχμούλας». 
  • Το καλοκαίρι του 2009 κυκλοφόρησε σε δεύτερη έκδοση, συμπληρωμένη και βελτιωμένη, η συλλογή «Άι Κομμένο – της άσβεστης μνήμης».
  • Το Δεκέμβρη του ίδιου έτους κυκλοφόρησε η ποιητική συλλογή «Του έρωτα και του μύθου». 
  • Τον Απρίλη του 2011 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα «Λίγο πριν τα σύννεφα».
  • Τον Απρίλη του 2013 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα «Αγαπημένη μου αδελφή Αλεξ…».
  • Το Φεβρουάριο του 2015 κυκλοφόρησε η ποιητική συλλογή «Τ’ ουρανού και της θάλασσας».

 

Παράλληλα συνέβαλε και εξακολουθεί να συμβάλλει καθοριστικά στην προβολή του ολοκαυτώματος του Κομμένου μέσα από ντοκιμαντέρ κεντρικών καναλιών, συνεντεύξεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς και ραδιόφωνα, δημοσιεύματα στον τύπο κλπ.