ΕλλάδαΑρχείο

«Δάσκαλος Εμπιστοσύνης» κατά σχολικού εκφοβισμού

Το πρόσφατο επεισόδιο με τον ξυλοδαρμό του 17χρονου μαθητή στο Βύρωνα έγινε η αιτία για την ανακοίνωση μέτρων για την καταπολέμηση του σχολικού εκφοβισμού και της βίας.  Η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως επισκέφθηκε το σχολείο στο οποίο συνέβη το περιστατικό και αφού έλαβε αναλυτική ενημέρωση από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, την Διευθύντρια Εκπαίδευσης, τους Διευθυντές των δύο σχολείων και τους καθηγητές, παρουσία του δημάρχου Βύρωνα και στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης ανακοίνωσε ότι έχουν ήδη επιβληθεί παιδαγωγικά μέτρα στους μαθητές που συμμετείχαν. 

Η Υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε το περιστατικό «πρωτοφανούς βιαιότητας» και αναφέρθηκε αναλυτικά στις δράσεις αντιμετώπισής τους στις οποίες προσανατολίζεται το υπουργείο: «Για αυτά τα περιστατικά, τα οποία δεν έχουν καμία θέση στο σχολείο, υπάρχουν πρόσκαιρες αλλά και μακροχρόνιες ενέργειες προς ανάληψη. Άμεσα, κατόπιν εντολής μου, η Δ/ντρια Εκπαίδευσης σε συνεργασία με τον Περιφερειακό Δ/ντη θα στείλουν, εντός της ημέρας, αρμόδιους για την κατάρτιση σχεδίου δράσης αναφορικά με την ομαλή συνύπαρξη των μαθητών που είχαν εμπλοκή στο συγκεκριμένο γεγονός. Παράλληλα, σε συνεργασία πάντα με τον Περιφερειακό Δ/ντή, θα βρεθεί στο σχολείο, ομάδα κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων, με στόχο να προσφέρουν υποστήριξη στην εκπαιδευτική κοινότητα, εν συνόλω, σε συνέχεια του συγκεκριμένου περιστατικού».

Επιπλέον η κ. Κεραμέως ενημέρωσε ότι στο Υπουργείο διαμορφώνονται μια σειρά πρωτοβουλιών όπως για παράδειγμα η θεσμοθέτηση του «Καθηγητή Εμπιστοσύνης» για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Το προωθούμενο σχέδιο προβλέπει την ύπαρξη ενός εκπαιδευτικού σε κάθε σχολική μονάδα με τον οποίον τα παιδιά θα έχουν μεγαλύτερη άνεση να εκμυστηρευτούν ή να συζητήσουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Επίσης η υπουργός αποκάλυψε ότι θα γίνει εισαγωγή και νέων θεματικών στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα που θα επικεντρώνουν σε ζητήματα αλληλοσεβασμού και συνύπαρξης στο κοινωνικό σύνολο.