ΠολιτικήΑρχείο

Επανέρχεται η αναγκαιότητα ίδρυσης Ειδικού Επαγγελματικού Λυκείου Αργολίδας

Χωρίς επαρκείς απαντήσεις για το θέμα της Ίδρυσης Ειδικού Επαγγελματικού Λυκείου Αργολίδας είναι το έγγραφο του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκου Φίλη και γι’ αυτό το λόγο ο Βουλευτής Γιάννης Μανιάτης επανέρχεται με νέα ερώτησή του.

Να σημειώσουμε πως ο Νίκος Φίλης είχε αναφέρει πως δεν έχει υποβληθεί κανένα επίσημο αίτημα για την δημιουργία επαγγελματικού ειδικού λυκείου στην Αργολίδα και πως εκκρεμεί η εξέταση του φακέλου που υποβλήθηκε. Αντίθετα ο Γιάννης Μανιάτης παραθέτει μία σειρά από γεγονότα που στοιχειοθετούν πως το αίτημα υπάρχει, συνεπώς η απάντηση Φίλη δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Στο κείμενο της ερώτησής του ο κ. Μανιάτης αναφέρει:
«Κύριε Υπουργέ,

αναφορικά με την απάντησή σας μετά από αναφορά που υπέβαλα, επανέρχομαι γνωστοποιώντας σας την αναγκαιότητα ίδρυσης Λυκειακών τάξεων στο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Αργολίδος (Ε.Ε.Γ.Α.) και κατ’ επέκταση στην ίδρυση Ειδικού Επαγγελματικού Λυκείου Αργολίδος,  γνωρίζοντάς σας ότι:

1. Στην Εγκύκλιο που εκδίδεται από τη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής και  Εκπαίδευσης (ΕΑΕ) του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΥΠ.Π.Ε.Θ.) που αφορά στην υποβολή προτάσεων για ίδρυση Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ), το ΚΕΔΔΥ  Αργολίδος, έχει προτείνει στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πελοποννήσου την ίδρυση Λυκειακών Τάξεων  στο Ε.Ε.Γ.Α. (σχετικό έγγραφο Αριθ. Πρωτ.324/23-07-2014), η Δνση  Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης  Αργολίδας το παρέλαβε ως εισερχόμενο με Αριθ.Πρωτ.5051/25-07-2014 και το έχει επικαιροποιήσει με την  Αριθ.Πρωτ.287/29-09-2015.

2. Η  Δνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αργολίδας μέσω της Περιφερειακής Διεύθυνσης  Εκπαίδευσης Πελοποννήσου  (Αριθ.Πρωτ.5067 28/7/2014) ενημέρωσε εγγράφως τη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής  του  Υπουργείου  με θέμα: Πρόταση Αναβάθμισης Σχολικής Μονάδας Ειδικής Αγωγής – Αίτημα. Η Περιφερειακή  Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πελοποννήσου την  4-8-2014 με Αριθ. Πρωτ.6557, διαβιβάζει όλα τα έγραφα που αφορούν το σχετικό 5067 προς τη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής  του  Υπουργείου. Τα έγγραφα αυτά είναι:
α. η επιστολή (28-05-2014 ) του Συλλόγου (επιτροπή τότε) Γονέων και Κηδεμόνων του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνάσιου Αργολίδος προς τον Διευθυντή  Δ/θμιας Εκπαίδευσης Αργολίδος  με την οποία ζητούσε την αναβάθμιση της σχολικής μονάδας και
β. το (πρακ. 17ης συνεδρίασης 22-07-2014) της Δημοτικής Επιτροπής  Παιδείας που ενέκρινε την ίδρυση Λυκειακών τάξεων στο Ε.Ε.Γ.Α.                       

Η  Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  Ν. Αργολίδας επικαιροποιεί το αίτημά της για  ίδρυση  Λυκειακών  τάξεων στο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Αργολίδας (Αριθ. Πρωτ.4280/31-08-2015) προς την Περιφερειακή  Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πελοποννήσου.  Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πελοποννήσου διαβιβάζει το έγγραφο (Αριθ. Πρωτ. 564331-08-2015) προς τη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής  του  Υπουργείου  με τη θετική εισήγηση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Πελοποννήσου.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι και Αίτημα υπάρχει και οι απαιτούμενες διαδικασίες έχουν τηρηθεί.

Εξάλλου, σύμφωνα με τις διατάξεις του  Ν.3699/2008 (ΦΕΚ 199/Α/2008) η Πολιτεία δεσμεύεται  να κατοχυρώνει και να αναβαθμίζει διαρκώς τον υποχρεωτικό χαρακτήρα της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης ως αναπόσπαστο μέρος της υποχρεωτικής και δωρεάν δημόσιας παιδείας και να μεριμνά για την παροχή  δωρεάν δημόσιας ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης στους έχοντας ανάγκη,  όλων των ηλικιών και για όλα τα στάδια και τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Δεσμεύεται επίσης να διασφαλίζει σε όλους τους πολίτες με διαπιστωμένες ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ίσες ευκαιρίες για πλήρη συμμετοχή  και  συνεισφορά στην κοινωνία, οικονομική αυτάρκεια και αυτονομία με πλήρη κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους στη μόρφωση και στην κοινωνική και επαγγελματική ένταξη.

Το Υπόμνημα-αίτημα  του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνάσιου Αργολίδος στηρίζουν μεταξύ των άλλων ο Περιφερειάρχης και το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου με ομόφωνη απόφασή του (421/27-10-2015), ο Δήμαρχος Ναυπλιέων και το Δημοτικό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφασή του την  (349/30-10-2015), η ΕΛΜΕ Αργολίδος με απόφαση του Δ.Σ. (25-09-2015) και με Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης ΕΛΜΕ Αργολίδος της (22-10-2015).                      

Για την  ίδρυση των Λυκειακών τάξεων στο Ε.Ε.Γ.Α. δεν χρειάζονται χρήματα. Αρκεί η επαρκής στελέχωση της υφιστάμενης  εκπαιδευτικής δομής του Ε.Ε.Γ.Α. η οποία έχει γίνει σωστά κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά (αν και με καθυστέρηση περίπου ενός μήνα).

Οι διαθέσιμες ώρες του προσωπικού αρκούν για να καλύψουν τη λειτουργία των Λυκειακών  τάξεων στο Ε.Ε.Γ.Α. για το 2015-2016 ως και για το 2016-2017.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει την αναγκαιότητα ίδρυσης Λυκειακών τάξεων στο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Αργολίδας (Ε.Ε.Γ.Α.);»