ΠολιτισμόςΑρχείο

Ο Κ. Φάμης μιλάει για τη «Βρωμιά» που έρχεται στο Ναύπλιο

Ο Κωνσταντίνος Φάμης, που ανεβάζει με την ομάδα του τη “Βρωμιά” του Ρόμπερτ Σνάιντερ το Σαββατοκύριακο στο Ναύπλιο (Τριανόν – 21.00μμ), μιλάει στο anagnostis.org για την εξαιρετική παράσταση, για τους λόγους που τον οδήγησαν να επιλέξει να ανεβάσει το συγκεκριμένο έργο, γιατί κλείνει την περιοδεία του με το Ναύπλιο, αλλά κυρίως πόσο τον επηρέασε στην επιλογή του έργου η επικαιρότητα με το προσφυγικό. Χορηγός επικοινωνίας της παράστασης στο Ναύπλιο είναι το anagnostis.org και η εφημερίδα Αναγνώστης Πελοποννήσου.

 

Η Συνέντευξη

 

anagnostis: Γιατί διαλέξατε ν’ ανεβάσετε αυτό το έργο;

Κ. Φάμης: Διαπιστώνω πως κάθε τρία χρόνια περίπου νιώθω την ανάγκη να ανεβάσω μια δική μου παράσταση. Ψάχνοντας λοιπόν διάφορα έργα, ένας φίλος μού θύμισε τη «Βρωμιά». Ένα έργο που είχα διαβάσει στο παρελθόν αλλά δεν είχα βρει την κατάλληλη στιγμή για να «τολμήσω». Νομίζω πως η σωστή στιγμή ήρθε.

 

anagnostis: Πόσο σας επηρέασε στην επιλογή του έργου η επικαιρότητα με το προσφυγικό;

Κ. Φάμης: Ομολογώ πως δεν επιλέγω τα έργα που θα ανεβάσω, συμφώνα με την επικαιρότητα αλλά σύμφωνα με τα συναισθήματα που μου δημιουργούν. Τη «Βρωμιά», τη διάλεξα γιατί είναι ένα σπουδαίο έργο και ένα αριστοτεχνικά γραμμένο κείμενο. Το κομμάτι του προσφυγικού όμως, ήταν σίγουρα μια επιπλέον κινητήριος δύναμη.

 

anagnostis: Είχατε κατά τη διάρκεια της μέχρι τώρα περιοδείας κάποιο περιστατικό με μετανάστες, που σας “άγγιξε” ιδιαίτερα;

Κ. Φάμης: Ναι. Πριν μία δύο εβδομάδες έπαιξα στην Κω. Αυτό που αντίκρισα φτάνοντας με το πλοίο στο λιμάνι ήταν κάτι φοβερό. Χιλιάδες άνθρωποι, άλλοι περίμεναν σε μια ουρά για νερό, άλλοι κοιμόντουσαν σε σκηνές και φυσικά όλοι μετανάστες, έχοντας στο βλέμμα την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. Αυτή η εικόνα, πραγματικά με επηρέασε πολύ και με συγκίνησε..

 

anagnostis: Τι μηνύματα θέλετε να περάσετε με τη “Βρωμιά”;

Κ. Φάμης: Αυτό που κυρίως ενδιέφερε την Κατερίνα Πολυχρονοπούλου – σκηνοθέτης της παράστασης- κι εμένα, δουλεύοντας αυτό το σπουδαίο έργο (αρκεί να πω ότι η «Βρωμιά» διδάσκεται στα πανεπιστήμια συγγραφής θεατρικού κειμένου και σεναρίου) είναι να συμπαθήσει ο θεατής το Σαντ, τον ήρωα του έργου. Αν το καταφέρουμε αυτό, ίσως καταφέρει και ο θεατής να συμπαθήσει και να φερθεί με μεγαλύτερη ευγένεια σε έναν μετανάστη που θα βρει στο δρόμο.

 

anagnostis: Δανειζόμαστε τη λέξη από τον τίτλο του έργου… Βρωμιά, που πιστεύετε ότι υπάρχει και πως μπορεί να έρθει η “κάθαρση”;

Κ. Φάμης: Νομίζω πως ο μόνος τρόπος για να υπάρξει κάθαρση είναι η αγάπη. Σε όποια μορφή. Αυτό φαίνεται έντονα και στο έργο. Όταν δείτε την παράσταση θα καταλάβετε απόλυτα τι εννοώ.

 

anagnostis: Θεωρείτε ότι το ελληνικό κοινό είναι ευαισθητοποιημένο σε θέματα που αφορούν το ρατσισμό;

Κ. Φάμης: Πιστεύω ότι κάνει προσπάθεια να ευαισθητοποιηθεί. Ή, ίσως θέλω να το πιστεύω. Σε κάθε περίπτωση οι Έλληνες είναι ένας ευαίσθητος και φιλότιμος λαός..

 

anagnostis: Πόσο δύσκολο είναι υποκριτικά ένα τέτοιο έργο;

Κ. Φάμης: Νομίζω ότι ο συγκεκριμένος ρόλος είναι ό, τι πιο δύσκολο έχω κάνει στο θέατρο. Απαιτεί απόλυτη συγκέντρωση – δεδομένου του ότι είσαι μόνος πάνω στη σκηνή- αλλά και φοβερό έλεγχο του νευρικού σου συστήματος. Ομολογώ πως χρειάζομαι χρόνο, μετά την παράσταση, για να συνέλθω.

 

anagnostis: Τι κοινό έχει ο Σαντ με τον Κωνσταντίνο;

Κ. Φάμης: Έχω βρει κοινά ανάμεσα σε μένα και το Σαντ. Είμαστε και οι δύο στην ίδια ηλικία – σχεδόν – και εκτός των άλλων, ονειρευόμαστε. Για κάποιους λόγους, διαφορετικούς για τον καθένα, αυτά τα όνειρα εμποδίζονται. Είναι στο χέρι μας όμως, κατά πόσο θα επιτρέψουμε σε αυτά τα εμπόδια να μας απομακρύνουν από τα όνειρά μας. Ο Σαντ δεν το επιτρέπει. Ελπίζω, ούτε κι εγώ.

 

anagnostis: Γιατί επιλέξατε να κλείσετε αυτή την περιοδεία με το Ναύπλιο;

Κ. Φάμης: Το 2011 είχα παρουσιάσει τους Βρυκόλακες του Ίψεν στο Ναύπλιο. Μια παράσταση που ανήκε στο ΔΗΠΕΘΕ Βόλου και έπειτα ανέλαβα εγώ την περιοδεία της. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγάλη. Ελπίζω ότι το ίδιο θα συμβεί και τώρα με τη «Βρωμιά».