ΠολιτισμόςΑρχείο

Ένα «παγωμένο φεγγάρι» στα πιο «καλοκαιρινά» χριστούγεννα

Με πανσέληνο γιόρτασε τα φετινά Χριστούγεννα και το Λυγουριό, απ’ όπου προέρχεται η παραπάνω φώτο. Χριστουγεννιάτικη πανσέληνο είχαμε για πρώτη φορά μετά το 1977, ενώ το φαινόμενο θα επαναληφθεί ξανά σε 19 χρόνια, το 2034.

Όπως εξήγησε ο μετεωρολόγος του CNN Chad Myers το φαινόμενο δεν είναι και τόσο συχνό αφού «το φεγγάρι κάνει κύκλο κάθε 29,5 μέρες, δηλαδή κάθε 29,5 μέρες έχει πανσέληνο. Επομένως, κατά μέσο όρο, κάθε 29,5 χρόνια η πανσέληνος θα πέσει πάνω στην ημέρα των Χριστουγέννων»  

Την χθεσινή χριστουγεννιάτικη πανσέληνο την αποκαλούν «παγωμένο φεγγάρι» (Cold Moon) και σύμφωνα με το μύθο θα φωτίσει το δρόμο του Άγιου Βασίλη όταν αυτός θα μοιράζει τα δώρα σε όλα τα παιδιά παγκοσμίως, με το Ρούντολφ το ελαφάκι που φωτίζει όλα τα χρόνια το δρόμο του Αγίου να ξεκουράζεται φέτος.

Πάντως τα χριστούγεννα στην Αργολίδα τα περάσαμε ηλιόλουστα και με θερμοκρασίες γύρω στους 16 βαθμούς, και λίγο ψυχρούλα το βράδυ. Το «παγωμένο φεγγάρι» έτυχε στα πιο «καλοκαιρινά» χριστούγεννα. Τουλάχιστον σε σχέση με ότι θα ανέμεναν αυτοί που έχουν συνδυάσει τις γιορτές αυτές με το λευκό του χιονιού.