ΚοινωνίαΑρχείο

Μπλέξανε τα μπούτια τους οι υπάλληλοι των ΚΕΠ λόγω ΟΑΕΔ

Τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στην εξυπηρέτηση των πολιτών και στην λειτουργία των ΚΕΠ και του ΟΑΕΔ μετά την μεταφορά στα ΚΕΠ αρμοδιοτήτων που μέχρι πρότινος ανήκαν στον ΟΑΕΔ, αποτελούν το αντικείμενο της ερώτησης που απευθύνει ο Γιάννης Ανδριανός προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Π. Κουρουμπλή.

Οι υπάλληλοι των ΚΕΠ φαίνεται πως κουράζονται περισσότερο και γι’ αυτό το λόγο κάνουν παράπονα για την επιπλέον δουλειά που τους φορτώσανε, την οποία μάλιστα δεν ξέρουν να κάνουν το ίδιο καλά όσο οι έμπειροι υπάλληλοι του ΟΑΕΔ με αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται πολλές αχρειάστες αιτήσεις από πολίτες που νομίζουν ότι θα πάρουν επιδόματα για τα οποία δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Αυτό το μπλέξιμο δημιουργεί μία σειρά από παρενέργειες που ταλαιπωρούν αμφότερους τους πολίτες και τους εργαζόμενους. 

Το κείμενο της Ερώτησης Ανδριανού έχει ως εξής:
“Η πρόσφατη, από 4/1/2016, μεταφορά στα ΚΕΠ διαδικασιών εξυπηρέτησης των πολιτών που μέχρι πρότινος ανήκαν στον ΟΑΕΔ έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην λειτουργία των Κέντρων καθώς και του ΟΑΕΔ, αφού δεν προηγήθηκε σχετική ενημέρωση, ούτε υπήρξε πρόβλεψη για την σημαντική αύξηση του φόρτου εργασίας που σημειώθηκε στα ΚΕΠ.

Χαρακτηριστικά, όπως επισημαίνεται σε έγγραφο της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ προς την διοικήτρια του Οργανισμού κ. Μαρία Καραμεσίνη, η εξέλιξη αυτή δημιουργεί πρόσθετη γραφειοκρατία και διοικητικό βάρος τόσο στους υπαλλήλους των ΚΕΠ όσο και στους υπαλλήλους των ΚΠΑ, καθώς υποβάλλονται πολλαπλάσιες αιτήσεις σε σχέση με τους τελικούς δικαιούχους με αποτέλεσμα την έκδοση σειράς αρνητικών αποφάσεων και πρωτοκολλημένων άχρηστων εγγράφων, ενώ μέχρι τώρα οι αιτήσεις υποβάλλονταν στα ΚΠΑ 2 -ΟΑΕΔ, όπου έμπειροι υπάλληλοι ενημέρωναν πρωτογενώς τους συναλλασσόμενους πολίτες για τη δυνατότητα ή να μην λάβουν τα σχετικά επιδόματα και ως εκ τούτου ο αριθμός των αιτήσεων ήταν σχεδόν ισάριθμος με τις θετικές αποφάσεις.

Ακόμη, δημιουργείται πρόσθετη ταλαιπωρία για τον άνεργο, αφού για παράδειγμα η αίτηση για το ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα ανεργίας υποβάλλεται αμέσως μετά την έκδοση κάρτας ανεργίας (υπηρεσία που παρέχεται από τα ΚΠΑ) ενώ αμέσως μετά, πρέπει να μεταβεί σε ΚΕΠ ή μέσω e-services για να υποβάλει αίτηση.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο χάνονται πολλές εργατοώρες των υπαλλήλων και στους δύο φορείς καθώς ουσιαστικά γίνεται διπλή δουλειά σε ΚΕΠ και ΟΑΕΔ, ενώ παράλληλα χάνεται και η σχέση μεταξύ ανέργων και υπαλλήλων του ΟΑΕΔ (θέσεις εργασίας, σεμινάρια, παροχές ΟΑΕΔ, προγράμματα).

Επισημαίνεται τέλος ότι ενώ η σχετική Υπουργική Απόφαση (ΔΙΑΔΙΠΥΔ/Φ15/20/26524 ΦΕΚ Β΄ 1845/27.8.2015) προβλέπει ότι η εξυπηρέτηση των πολιτών μπορεί να γίνεται τόσο από τα ΚΕΠ όσο και από τον ΟΑΕΔ, ουσιαστικά πλέον μόνο τα ΚΕΠ εξυπηρετούν τους πολίτες για τις εν λόγω υπηρεσίες.

Κατόπιν αυτών,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
1. Με ποιες συγκεκριμένες άμεσες ενέργειες θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στην εξυπηρέτηση των πολιτών από την χωρίς ουσιαστικό προγραμματισμό μεταφορά στα ΚΕΠ διαδικασιών εξυπηρέτησης των πολιτών που μέχρι πρότινος ανήκαν στον ΟΑΕΔ”