ΆρθροΑρχείο

Γιατί όχι μία συμμετοχική δημοκρατία και στο Ναύπλιο;

Μία πρωτοβουλία του Δήμου Καλαμάτας μπορεί να επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για πιο άμεση συμμετοχή του πολίτη στα κέντρα αποφάσεων πέραν της μυστικής ψήφου, που δίνει απλά το δικαίωμα σε κάποιον να παίρνει αποφάσεις για σένα, χωρίς να ζητά, μα ούτε και να λαμβάνει υπόψη την άποψή σου.

Με ένα γκάλοπ ο Παναγιώτης Νίκας ζητά τη συμβολή των πολιτών και των τοπικών φορέων στην διαδικασία κατάρτισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2015 – 2019 που έχει εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο. Συγκεκριμένα καλεί να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο με το οποίο ζητά να διατυπωθούν απόψεις για την επιλεγμένη στρατηγική και τους άξονες προτεραιότητας της δημοτικής αρχής έως και το 2019. Στα πλαίσια αυτά ζητείται από τους πολίτες να προτείνουν δράσεις που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της περιοχής και στη βελτίωση της λειτουργίας του δήμου και των υπηρεσιών του. Το ερωτηματολόγιο υπάρχει στην ιστοσελίδα του δήμου, ενώ οι προτάσεις μπορούν να υποβληθούν είτε ηλεκτρονικά, είτε γραπτώς.

Η υποβολή των προτάσεων λήγει την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου και μένει να φανεί αν η ανταπόκριση του κόσμου θα είναι θετική και κυρίως αν από τις προτάσεις αυτές βγει κάτι καλό. Εν μέρει έχουμε να κάνουμε με μία μορφή συμμετοχικής δημοκρατίας, έστω και σε επίπεδο απόψεων, και όχι ψήφου. Βέβαια θα ήταν χρήσιμο αυτές οι προτάσεις να δημοσιοποιούνται και όχι απλά να παραλαμβάνονται σε μορφή ιδιωτικής επιστολής. Για να πειστούν όλοι ότι δεν είναι μία κίνηση για το θεαθήναι, αλλά κάτι που τελείται με απόλυτη διαφάνεια και λαμβάνεται πραγματικά υπόψη. 

Σε μια χώρα που θα έλεγε κανείς ότι επικρατεί ο απόλυτος κρατισμός, είναι θετικό που εμφανίζονται κάποια ψήγματα συμμετοχικής δημοκρατίας, και οι δήμοι ως μικρότερες κοινωνίες θα μπορούσαν να υιοθετήσουν κάποια τέτοια συστήματα προς όφελός τους. Συνήθως οι δήμοι αυτό που ζητούν είναι η ευαισθητοποίηση και η εθελοντική προσφορά των δημοτών τους, αλλά δεν επιχειρούν να τους κάνουν να νιώσουν πιο κοντά στα κέντρα των αποφάσεων. Να λοιπόν μία κίνηση που θα έπρεπε να αποτελέσει οδηγό και για τον Δήμο Ναυπλιέων ή και οποιονδήποτε προοδευτικό δήμο ενδιαφέρεται να δραστηριοποιήσει και να εντάξει πιο ενεργά τους δημότες του στην διαδικασία λήψης αποφάσεων.
 
Κ.Κ.