ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Περί κοινωνικών δομών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σε ότι αφορά την απόφαση της ΠΕΔ Πελοποννήσου σχετικά με τη δημιουργία Κοινωνικών Δομών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2014-2020 δήλωσε:

«Εξαρχής στην Περιφέρεια Πελοποννήσου θέσαμε σε προτεραιότητα την ενίσχυση των κοινωνικών δομών μας προκειμένου να ενισχύσουμε τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες, τα προβλήματα των οποίων είχαμε χαρακτηρίσει ως «απειλές κατά της ζωής».

Στο πλαίσιο αυτό, μετά τις προτάσεις μας που υποβάλλαμε το Μάρτιο του 2014 στους τότε Επιτρόπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Λάζλο Άντορ και Γιοχάνες Χαν, εγκρίθηκε το πρόγραμμα κοινωνικής μας πολιτικής και εξασφαλίσαμε πόρους ύψους 60 περίπου εκατομμυρίων ευρώ για την υλοποίησή του.

Έκτοτε η Περιφερειακή αρχή, συνεπής προς την υποχρέωση και το σεβασμό της προς τις διαδικασίες διαβούλευσης, γνωστοποίησε το σχέδιό της προς όλες τις Δημοτικές αρχές της Πελοποννήσου, ζητώντας τους να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την αποτελεσματικότερη χάραξη της στρατηγικής μας αυτής.

Τόσο κατά την αρχική φάση της διαβούλευσης, όσο και κατά την τελική διαδικασία εξειδίκευσης της περιφερειακής μας στρατηγικής για την κοινωνική ένταξη, οι Δημοτικές αρχές δεν υπέβαλλαν καμία πρόταση, παρά μόνο, και αυτό μερικώς, προέβησαν στην καταγραφή των υφιστάμενων κοινωνικών τους δομών.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έθεσε ως βασικές αρχές για την επιτυχή, αποτελεσματική και βιώσιμη υλοποίηση της πολιτικής της αυτής την αποφυγή του κατακερματισμού των δράσεων και των πόρων, ώστε να επιτευχθεί οικονομία κλίμακος, να ελέγχονται και να αξιολογούνται οι δομές για την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών, με τελικό στόχο να υλοποιήσουμε την περιφερειακή μας πολιτική, σύμφωνα άλλωστε με τον αναπτυξιακό στρατηγικό σχεδιασμό μας.

Με έκπληξη υποδεχθήκαμε την αλληλογραφία της Αναπληρώτριας Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης κας Θεανώς Φωτίου με τους Δημάρχους της Πελοποννήσου για τη δημιουργία Κοινωνικών Δομών στους Δήμους. Η Υπουργός, αγνοώντας τον κανονισμό διαχείρισης του ΕΣΠΑ 2014-2020, με επιστολή της στην οποία εσκεμμένα απέκρυψε ουσιώδη στοιχεία, ζήτησε από τους Δημάρχους να εκφράσουν τις απόψεις τους επί του σχεδιασμού της Περιφέρειας για τις δράσεις του κοινωνικού τομέα (θεματικού στόχου 9) και τις δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, με ωφελούμενες τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Φυσικό και επόμενο ήταν οι Δήμοι να παραπλανηθούν και να τοποθετηθούν λανθασμένα στο ζήτημα που τους τέθηκε.

Σε ότι αφορά την ουσία του θέματος, θέλουμε να ενημερώσουμε όλους τους φορείς και πολίτες της Περιφέρειας Πελοποννήσου ότι ήδη έχουν εγκριθεί, απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πόροι για το σκοπό αυτό ύψους 63 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να απαιτείται η «διαπραγμάτευση» που επικαλείται η Υπουργός κα Φωτίου. Είναι ήδη εξασφαλισμένα !

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι κάθετα αντίθετη στην εφαρμογή οριζόντιων πολιτικών, χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε Περιφέρειας. Συνεπώς η δημιουργία συλλήβδην κοινωνικών δομών σε κάθε Δήμο, μόνο και μόνο για την απορρόφηση των χρημάτων, χωρίς να εξασφαλίζεται το ευκταίο επίπεδο παροχής υπηρεσιών μας δεν μας βρίσκει σύμφωνους.

Σύμφωνα με την πρόταση της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα συσταθούν οι αναγκαίες κοινωνικές δομές με αντίστοιχες κινητές μονάδες σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, ώστε να καλυφθεί το σύνολο του πληθυσμού, λαμβάνοντας υπόψιν πληθυσμιακά, γεωμορφολογικά, κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Συστήνονται κέντρα κοινότητας, τα οποία θα παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες στους ωφελούμενους και διασυνδέονται με τις υφιστάμενες κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων, όπου υπάρχουν, ενώ όπου δεν υπάρχουν θα καλύψουν την έλλειψη αυτή.

Ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου δημιουργεί μηχανισμούς με το μικρότερο δυνατό κόστος, εξασφαλίζοντας ωστόσο ποιότητα παροχής υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, ώστε το μεγαλύτερο ποσοστό των πόρων αυτών να διατεθεί απευθείας στους ωφελούμενους, που είναι οι αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Τα συγκεκριμένα χρήματα ανήκουν μόνο σε αυτούς και σε κανέναν άλλο.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, έχει εκπονήσει μελέτη σύμφωνα με την οποία έχει γίνει καταγραφή όλων των ωφελούμενων του κοινωνικού προγράμματος, συνεπώς γνωρίζει την ανθρωπογεωγραφία τους και βασίζεται σε ρεαλιστικά στοιχεία.

Αντιδρούμε σε παλαιοκομματικές και ρουσφετολογικές πρακτικές που, αφενός, λειτουργούν χαοτικά με αμφίβολα αποτελέσματα και, αφετέρου οδηγούν σε κατακερματισμό και κατασπατάληση πόρων, χωρίς να ενδιαφέρει η βιωσιμότητα των δομών αυτών.  

Καλούμε την Υπουργό να σεβαστεί τη θεσμική αυτοτέλεια της Περιφέρειας, χωρίς να υπερβαίνει τα όρια των αρμοδιοτήτων της και να μη δημιουργεί με επιστολές της σύγχυση στους πολίτες της Πελοποννήσου, ιδιαίτερα σε ευαίσθητα ζητήματα κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης».