ΚοινωνίαΑρχείο

Το Ναύπλιο τιμά τον πολιούχο του Άγιο Αναστάσιο

Από χθες ξεκίνησαν οι εορτασμοί του πολιούχου και προστάτη του Ναυπλίου Αγίου Αναστασίου με τον καθιερωμένο εσπερινό χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αργολίδας Νεκταρίου, του μητροπολίτη Θηβών και Λειβαδείας Γεωργίου, παρουσία και άλλων αρχιερέων και επισκόπων.

Είχε προηγηθεί η μεταφορά της θαυματουργής εικόνας του Αγίου Αναστασίου από τον παλιό ιστορικό ναό Γενεσίου της Θεοτόκου, όπου μαρτύρησε το 1655 από τους Τούρκους, στον τωρινό ναό, όπου και τοποθετήθηκε σε ειδικό κουβούκλιο για να τεθεί για λαϊκό προσκήνυμα.

Σήμερα το πρωί κορυφώνονται και ολοκληρώνονται οι εορτασμοί με την πανηγυρική θεία λειτουργία με τη συμμετοχή πλήθους μητροπολιτών, και την καθιερωμένη λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας στους κεντρικούς δρόμους του Ναυπλίου.

Ο ζωγράφος που έγινε …Άγιος

Ο Αναστάσιος έζησε στο Ναύπλιο όπου και μαρτύρησε για την Χριστιανική πίστη του στις 1 Φεβρουαρίου του 1655. Εργαζόταν σαν ζωγράφος στην πόλη του Ναυπλίου. Σύμφωνα με την παράδοση, όταν αναγκάστηκε για ηθικούς λόγους να διαλύσει τον αρραβώνα του με μια κοπέλα, οι συγγενείς της για να τον εκδικηθούν του έκαναν μάγια. Κατά τη διάρκεια της επιρροής τους, ο Αναστάσιος απώλεσε τη λογική του, γυρνώντας εδώ κι εκεί, οπότε κάποιοι Τούρκοι επωφελήθηκαν και τον υποχρέωσαν να αλλαξοπιστήσει.

Ωστόσο, όταν μετά από λίγες ημέρες συνήλθε, πέταξε από το κεφάλι του το λευκό σαρίκι που φορούσε και παρουσία πλήθους στην Αγορά, αναφώνησε: «Εγώ χριστιανός ήμουν, και χριστιανός είμαι, και χριστιανός θέλω να είμαι». Αμέσως οδηγήθηκε στον δικαστή που επιχείρησε να τον μεταπείσει, αλλά ο Αναστάσιος διεκήρυξε με περισσότερη θέρμη την πίστη του λέγοντας «Δεν αρνούμαι εγώ τον κύριόν μου, Ιησούν Χριστόν, τον αληθινόν Θεόν, αλλά πιστεύω και προσκυνώ αυτόν, ως ποιητήν, και σωτήρα μου, την δε ειδικήν σας πίστιν, ουδέ ποσώς χρειάζομαι, αλλ’ αποστρέφομαι, και εσάς, και τον προφήτην σας» Κατόπιν αυτού, ο δικαστής διέταξε τη θανάτωσή του. Ο Αναστάσιος οδηγήθηκε στον τόπο του μαρτυρίου του, δίπλα σε μια ελιά, όπου οι δήμιοί του τον κατακρεούργησαν.

Σήμερα, στο σημείο υπάρχει μνημείο δίπλα στον Ιερό Ναό που είναι αφιερωμένος στον ίδιο τον Άγιο αλλά και στο Γεννέσιο της Θεοτόκου.


Πως ξεκίνησε ο εορτασμός του

Η έναρξη της λατρείας και του εορτασμού του Αγίου Αναστασίου ως Πολιούχου του Ναυπλίου άρχισε το 1895 με πρωτοβουλία του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού το Γεννέσιον της Θεοτόκου στον οποίο Ναό φυλασσόταν και η εικόνα του Αγίου. 

Τότε τελούσαν μία απλή λειτουργία στην επέτειο της μνήμης του την 1η Φεβρουαρίου. Με τα χρόνια άρχισε να διαδίδεται ευρύτερα η εορτή του Αγίου και την 1η Φεβρουαρίου 1909 έγινε ο πρώτος πανηγυρικός εορτασμός με περιφορά της εικόνος την παραμονή μετά τον εσπερινό, με τον στρατό την φιλαρμονική, ενώ ανήμερα της εορτής τελούταν Μεγάλη Αρχιερατική Λειτουργία. Με την πάροδο των χρόνων ο κόσμος απαιτούσε ο εορτασμός στη μνήμη του Αγίου να αποκτήσει μεγαλύτερη επισημότητα.

Έτσι το 1920 η Δημοτική Αρχή, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού αλλά και φιλόδοξοι νέοι του Ναυπλίου κατήρτιζαν σχετικό πρόγραμμα το οποίον έστελναν στις αρχές της πόλης και επιμελούντο τον σημαιοστολισμό της πόλης και όχι μόνο…

Αργότερα, το 1935, με Βασιλικό Διάταγμα καθιερώθηκε και από το Κράτος ως ημέρα γενικής αργίας των καταστημάτων του Ναυπλίου η 1η Φεβρουαρίου, εορτή του Αγίου Αναστασίου.