ΠολιτισμόςΑρχείο

Το παράδειγμα της Κορίνθου οδηγός για το Άργος

Εγκαινιάστηκε και παραδόθηκε σε χρήση για την στέγαση των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Κορινθίων και της Πολεοδομίας, ο ανακαινισμένος παλαιός σιδηροδρομικός σταθμός της Κορίνθου.

Η περίπτωση αυτή έχει αρκετές ομοιότητες με το Άργος, καθώς το κτίριο με την εγκατάλειψή του είχε μετατραπεί σε στέκι ναρκωμανών και κατατρεγμένων μεταναστών, όμως πλέον αποτελεί μία λειτουργική μονάδα για την πόλη.

Η αξιοποίηση της Κορίνθου

Ο πάλαι ποτέ σιδηροδρομικός σταθμός της Κορίνθου ανακαινίστηκε πλήρως και εκσυγχρονίστηκε προκειμένου να γίνει χρηστικός, με απόλυτο σεβασμό στην διατήρηση των ιστορικών και αρχιτεκτονικών του στοιχείων και ταυτόχρονα αναπλάσεται και η ευρύτερη περιοχή. Ο δήμαρχος Κορινθίων Αλέξανδρος Πνευματικός κατά την τελετή των εγκαινίων ανέφερε ότι κύριο μέλημα κατά την διάρκεια των επισκευών ήταν να σεβαστούν το κτήριο και την ιστορία του. Πρόσθεσε ότι, «σήμερα παραδίδεται ένα κτήριο σε χρήση που δεν έχει καμιά σχέση μ’ αυτό που παρέλαβε ο Δήμος. Εδώ ήταν ένας χώρος που είχε καταληφθεί από μετανάστες, κατατρεγμένους πρόσφυγες και το κτήριο ήταν σε πολύ κακή κατάσταση». «Αισθανόμουν σα να με πίεζε η κοινωνία να έρθει ο Δήμος και να το αξιοποιήσει», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Πνευματικός και επεσήμανε ότι το έργο της ανακαίνισης έγινε από το Δήμο με την επίβλεψη των τεχνικών του υπηρεσιών.

«Βελτιώσαμε είπε, την αισθητική του χώρου διατηρώντας αναλλοίωτα όλα τα στοιχεία και τις τοιχογραφίες του ιστορικού κτηρίου που συντηρήθηκαν με τις οδηγίες της αρχαιολογικής υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων». Ο δήμαρχος σημείωσε ότι η πολεοδομία της Κορίνθου για πολλά χρόνια στεγαζόταν σε ένα κτήριο ακατάλληλο, όπου οι υπάλληλοι δεν είχαν δει ποτέ το φως της ημέρας και τόνισε την ανάγκη, παλιά και εγκαταλελειμμένα κτήρια του δημοσίου να ανακαινιστούν και να αξιοποιηθούν για την στέγαση δημοσίων υπηρεσιών που σήμερα βρίσκονται σε ενοικιασμένα κτήρια. Επιπλέον ανέφερε ότι το κτήριο του παλαιού σταθμού του ΟΣΕ με τον περιβάλλοντα χώρο, ο δήμος στοχεύει να γίνει ένα διοικητικό κέντρο και χώρος αναψυχής που θα δώσει νέα πνοή στην περιοχή. Στο ισόγειο του κτηρίου φιλοξενείται μόνιμη έκθεση με προσομοίωση μηχανισμών της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας, που μπορούν να τον επισκεφθούν όχι μόνο οι Κορίνθιοι, αλλά και σχολεία. Τα εκθέματα δώρισε στο Δήμο Κορίνθιος εκπαιδευτικός.


Η εγκατάλειψη του Άργους

Παλαιότερο και ιστορικότερο το κτίριο του Άργους που όμως συνεχίζει να σαπίζει. Ο ΟΣΕ ξεκίνησε κάποιες εργασίες αποκατάστασης προς τα τέλη του 2015 αλλά αυτές εγκαταλείφθηκαν προς το παρόν, για άγνωστη αιτία. Ίσως τα συνεργεία να επιστρέψουν αργά ή γρήγορα για να ολοκληρώσουν το έργο τους, που είναι και το πιθανότερο σενάριο.

Όμως στην περίπτωση του Άργους δεν έχει ξεκινήσει ακόμα καμία κουβέντα για την αξιοποίησή του, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα κτίριο που έχει κηρυχθεί ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, και μάλλον έτσι που το πάνε, τον βλέπουμε να μετατρέπεται σε μνήμα…