ΚοινωνίαΑρχείο

Γιατί καθυστερεί το Μπούρτζι;

Ανησυχεί ο Γιάννης Ανδριανός για το μέλλον των εργασιών στο Μπούρτζι και γι’ αυτό το λόγο κατέθεσε Ερώτηση στη βουλή προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά, με θέμα τις σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην υλοποίηση των έργων αποκατάστασης και ανάδειξης της καστρονησίδας.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
Στο πλαίσιο της διαρκούς παρακολούθησης του έργου, με την παρούσα Ερώτηση ζητώ να πληροφορηθώ σχετικά με την πορεία της υλοποίησης του έργου Στερέωσης – Αποκατάστασης – Ανάδειξης και Επανάχρησης του Φρουρίου Μπούρτζι στο Ναύπλιο, προϋπολογισμού 2,8 εκ ευρώ από το ΕΣΠΑ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Επισημαίνεται ότι στον σχετικό κωδικό υπάρχει υπόλοιπο 500.000 ευρώ και, παρά την σχετική εγκύκλιο του αρμόδιου Υπουργείου Οικονομίας ότι έργα του ΕΣΠΑ μπορούν να συνεχιστούν μέχρι το καλοκαίρι, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η διαχειριστική αρχή δεν έχουν εκδώσει την απαιτούμενη εγκύκλιο για την συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου. Επίσης, δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις έμπειρων εργατοτεχνιτών, απαραίτητων για την συνέχιση και ολοκλήρωση των εργασιών – συμβάσεις που θα μπορούσαν να παραταθούν αφού υπάρχει και το σχετικό κονδύλι, ώστε να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν οι εργασίες και να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος. Πλέον, λόγω της διακοπής των εργασιών αυτεπιστασίας  δεν μπορεί να προχωρήσει και η παράλληλη  εργολαβία με αποτέλεσμα πέραν των καθυστερήσεων, να εμφανίζονται κίνδυνοι, όπως η πρόσφατη πυρκαγιά στο μνημείο που προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα.

Τονίζεται ότι έχουν μείνει στη μέση οι εργασίες που προβλέπονται, αποψιλώσεις, καθαρισμοί, αποξηλώσεις και καθαιρέσεις νεώτερων στοιχείων από σκυρόδεμα, εγκατάσταση ικριωμάτων, συμπληρώσεις λιθοδομών, αρμολογήματα, στεγανώσεις και επικαλύψεις δωμάτων, κατασκευές στους εξωτερικούς χώρους (πάγκοι, κλίμακες, κάδοι απορριμμάτων), επιστρώσεις.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών το μνημείο θα αποδοθεί πλήρως στερεωμένο, αποκαταστημένο, επισκέψιμο και προσβάσιμο και από άτομα με αναπηρία, την ανατολική προβλήτα στερεωμένη και αποκαταστημένη και διαμορφωμένο τον περιβάλλοντα χώρο και θα περιλαμβάνει δύο εκθεσιακές αίθουσες με σταθερό εξοπλισμό, ένα εστιατόριο-αναψυκτήριο που θα αποφέρουν και έσοδα.

Δεδομένης της σημασίας του μνημείου, και του γεγονότος ότι μεμονωμένοι επισκέπτες το επισκέπτονται σήμερα και έρχονται αντιμέτωποι με την εικόνα του ανενεργού εργοταξίου,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
(1) Ποιο είναι το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα συνέχισης των εργασιών αποκατάστασης και ανάδειξης στο Μπούρτζι ώστε να μην βαλτώσει το έργο.
(2) Αν και πότε θα εκδοθούν τα σχετικά έγγραφα.